Bengt

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 361 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: Bättre prognosverktyg för norra Sverige? #18547
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Med nuvarande PVGIS 5.2 och ”solar radiation database” ERA5 får jag 1011 kWh/kW,år för Umeå när rutan ”optimize slope and azimuth” och ”system loss” 14% används. Genom att ändra ”system loss” kan man få ett annat resultat. Med PVGIS 5.1 får jag 994 kWh/kW,år med samma inställningar. Vilken lutning (“slope”) och riktning (“azimuth”) använde du?

    Skillnader mellan olika beräkningsverktyg beror vanligen på hur bra väderdata (solstrålning, temperatur och vind) man har, där speciellt data för solstrålning kan variera mellan olika beräkningsprogram. Med geostationära satelliter som ligger vid ekvatorn är det svårt att få bra solstrålningsdata norr om ungefär latitud 60 grader.

    Vanligen använder man medelvärden för solstrålning för ett antal år. Eftersom den årliga solstrålningen kan variera i storleksordningen ±10% kan den solelproduktion man får ett enskilt år skilja sig från beräknat värde.

    Förutom variationer i solstrålning mellan olika år kan även förluster på grund av snötäckning eller nedsmutsning ge skillnader mellan verklighet och beräkningar. Andra saker som kan ge skillnader är noggrannheten i växelriktarens mätning av solelproduktion och den verkliga installerade effekten, då solcellsmodulerna vanligen har lite högre effekt än märkeffekten.

    PVsyst är ett vanligt kommersiellt beräkningsprogram där man betalar en årlig licensavgift. PVsyst använder väderdata från Meteonorm.

    I projektet ”Förbättrad beräkning av solelproduktion i Sverige” https://www.mdu.se/forskning/forskningsprojekt/framtidens-energi/forbattrad-berakning-av-solelproduktion-i-sverige gjorde vi jämförelser mellan de olika beräkningsprogrammen OptiCE, Polysun, PVsyst, PV*SOL, PVGIS, SAM och TRNSYS. PVGIS 5.1 var det program som gav bäst överensstämmelse med uppmätta värden i Kiruna.

    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Om du använder Checkwatts tjänst behöver du en styrning från Checkwatt per växelriktare. Du kan väl kontakta dem och kolla de tekniska villkoren.

    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    För att du som enskild aktör ska kunna erbjuda stödtjänster till elnätet behöver du kunna erbjuda minst 100 kW. I praktiken är det därmed inte intressant för enskilda privatpersoner.

    Däremot kan man ansluta sig till en aggregator som kan samla ihop många mindre aktörer och erbjuda stödtjänster till Svenska Kraftnät. En sådan tjänst erbjuds av Checkwatt i deras virtuella kraftverk Currently https://www.checkwatt.se/currently.

    som svar på: Kalkyl för egenanvändning? #18311
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    I projekt “Utvärdering av egenanvändning av solel i Sverige”: https://www.mdu.se/forskning/forskningsprojekt/framtidens-energi/utvardering-av-egenanvandning-av-solel-i-sverige vid dåvarande Mälardalens högskola, numera Mälardalens universitet gjorde vi en Excelmall “Mall för beräkning av egenanvändning av solel” som kan laddas ner från projektets webbsida.

    som svar på: Nätavgift #18235
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Se inlägget https://bengtsvillablogg.info/2023/03/21/beslut-om-natavgift-steg-bakat-for-solel-i-sverige/. Den årsavgift för inmatningsabonnemanget det handlar om är något annat än ersättningen för “nätnytta”, som kommer att finnas kvar.

    som svar på: Prisutveckling ursprungsgarantier #18175
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Känner inte till att det finns någon öppen, svensk statistik för ursprungsgarantier. Vad är din källa att priserna ökat från 1 öre/kWh till 10 öre/kWh? Gäller det för solel?

    Från och med 1 januari 2024 kommer Energimyndigheten att börja ta ut en årlig avgift på 200 kr för kontohavare av ursprungsgarantier, se https://www.energimyndigheten.se/fornybart/certifikatregistret-cesar/avgifter-for-ursprungsgarantier/. Det blir därmed ointressant att ta ut ursprungsgarantier för småhusägare, om inte priserna på ursprungsgarantier ökar från något öre per kWh.

    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Jag tänkte på ett fall med SolarEdge optimerare som vi har på vår solcellsanläggning. Startspänningen för vår växelriktare är 750 V, det vill säga mycket högre än vad du nämner för en vanlig strängväxelriktare. Vi har 19 moduler och trots det har vi många fler snöfria och helmulna vinterdagar då växelriktaren inte startar på grund av för låg spänning, än innan vi hade optimerare. Av de 19 modulerna sitter 17 mot söder, en mot väster och mot öster.

    Innan vi hade optimerare hade vi 14 moduler mot söder och en SMA växelriktare. Det hände då nästan aldrig att växelriktaren inte startade snöfria och mulna vinterdagar. Det lär också betyda att vår SolarEdge växelriktare året runt startar lite senare än vår förra SMA växelriktare. Ur den synvinkeln blev det för oss en försämring med optimerare.

    Om du tänker på att ha optimerare endast på en viss andel av solcellsmodulerna får du kolla vilka leverantörer som kan ha en blandning av moduler med och utan optimerare. Det går inte att blanda med SolarEdge. Med Tigo går det att blanda.

    som svar på: Hur länge går det att lagra el i ett batteri? #18137
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Man menar säkert att det överskott av el man lagrar i batteriet använder man inom de närmaste dygnen. Det är inte frågan om någon långtidslagring där man sparar el för att använda en annan årstid.

    som svar på: Hur länge går det att lagra el i ett batteri? #18133
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Självurladdningen i Li-jon batterier är enligt DNK: https://www.dnkpower.com/myth-or-fact-lithium-ion-batteries-self-discharge/ 0,5-3% per månad och kan var högre för fulladdat batteri. Hur stor självurladdningen är beror bland annat på temperatur. Med andra ord kan du lagra elen i månader, även om du tappar en del av den lagrade elen under tiden.

    Var har du läst att elen i batterier bara kan lagras i någon vecka?

    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Blir inte någon skillnad i årsproduktion. Med 24 paneler kommer du att ligga långt över startspänningen för dessa växelriktare när panelerna är i drift. Driftspänningen är i storleksordning 40 V per panel. Du har förmodligen panelerna i två strängar och med 12 paneler blir det ca 480 V per sträng. Spänningen per modul kan variera några volt beroende på effekt och temperatur, men har ingen betydelse vad gäller frågan om startspänning i detta fall.

    som svar på: Grätzel verkningsgrad #18028
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    NREL:s https://www.nrel.gov/pv/cell-efficiency.html (“Best Research-Cell Efficiency Chart”) visar de bästa verkningsgrader som uppnåtts i forskningslab. Se “Dye sensitized cells”. Tänk dock på att det är forskningsresultat på små solceller. Innan det blir en kommersiell produkt kan det ta flera-många år.

    som svar på: Svårt att hitta #18026
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Tack för synpunkter! Prova att använda “Sök” som ligger högst upp till höger, ovanför bilden. Du söker då i alla över 1 000 inlägg sedan starten.

    De rubriker som finns i en svarta listen är olika sidor. Kategorierna som finns på höger sida är ett fönster (“widget” på WordPress-språk) som är tänkt att ligga vid sidan av inläggen, går inte lägga in sidförteckningen på något enkelt sätt vad jag vet. Forumet är ett tillägg som inte används så flitigt och ligger vid sidan av blogginläggen. Med andra ord är det lite olika saker som kommit till vid olika år sedan starten 2010. Skulle säkert gå att göra annorlunda om tiden fanns att jobba med layouten, men den tiden finns inte riktigt tyvärr.

    som svar på: Isfria solpaneler #17772
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Används sommarstugan vintertid (det vill säga, behövs solelen vintertid)?
    Vilken ort är det (när kommer nästa töväder)?
    Vänta till dess att det blir töväder är en idé.

    som svar på: Ellagen #17721
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Ellagen ändrades i maj ifjol, se inlägget “Proposition Nettoproducent slipper nätavgift för inmatning” https://bengtsvillablogg.info/2022/03/26/proposition-nettoproducent-slipper-natavgift-for-inmatning/

    som svar på: Förväntad spänning/effekt av Astroenergi 355 Wp #17585
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    De strömmar och spänningar du läser av verkar vara på DC-sidan och inte på AC-sidan som jag antog i tidigare kommentar. På AC-sidan blir det andra värden.

    Om de två strängarna är identiska ska de ge ungefär samma DC-spänning. Skillnaden kan möjligen bero på att en modul inte blivit inkopplad på den ena strängen eller defekta bypassdioder som gör att spänningen sjunker, men krävs då troligen tre defekta bypassdioder för att ge denna skillnad, vilket verkar osannolikt.

    Din installatör behöver göra en felsökning på anläggningen. Om de inte vill göra det kolla med Svensk Solenergi om de är medlemsföretag där och berätta i sådana fall om problemen med detta företag, samt reklamera anläggningen. Läs mer om reklamation hos Energimyndigheten: https://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/vilka-rattigheter-och-skyldigheter-har-jag-vid-installation/hur-gor-jag-om-jag-vill-reklamera-min-solcellsanlaggning/

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 361 totalt)