Mediadag med två intervjuer idag

Blev en mediadag idag. På förmiddagen intervju och inspelning med Telge Energi hemma hos oss. I P4 Sörmland blev jag på eftermiddagen intervjuad i direktsändning som veckans forskare från Mälardalens Högskola i programmet ”Eftermiddag i P4 Sörmland” (intervjun började 15:07 och var i två delar före och efter en låt).

2 svar på ”Mediadag med två intervjuer idag

  1. Vi har en villa i Kalmar och planerar att sätta upp solceller på taket 16 kvm i öster och väster samt 8 kvm i söder. Taket är smutsigt men inte mycket mossa. Kommer mossan att växa under solcellerna? Bör man behandla taket innan installationen?

    • Växtlighet på taket som mossor och lavar kräver ljus. Modulerna sitter visserligen med en liten luftspalt mot taket, men blir det rätt mörkt under modulerna, så växtlighet trivs dåligt där. Växtlighet under solcellsmodulerna har efter drygt 8 år inte varit något problem på vårt tak. Däremot växer det lavar på modulramarnas kortsida på de nedersta modulerna, ska väl ses som ett tecken på god luftmiljö.

      Har sett att det också börjat växa lite lavar på ovansidan av våra solfångare för varmvatten. De installerades hösten 2006 och har därmed suttit på taket drygt 12 år. Skuggning av solfångare är inte lika besvärande för produktionen som på solceller. På solfångare blir produktionsförlusten direkt proportionell mot den skuggade ytan, skuggar man x% tappar man x% av produktionen. För solceller tappar man vanligen en större andel av produktionen än den skuggade ytan.

      Under solcellsmodulerna på vårt tak har vi haft sädesärla som häckat ett par år. Man kan tycka att det borde bli rätt varmt under modulerna när solen ligger på, men de har lyckats väl med häckningarna såvitt jag kunnat se.

Kommentarer inaktiverade.