Det finns flera olika sätt att mäta solinstrålning. Pyranometrar används av exempelvis SMHI och kan även användas vid solcellsanläggningar. Referenssolceller används ofta vid solcellsanläggningar, de är betydligt billigare än pyranometrar.
Om träden är 50 meter bort och bara skuggar i början och slutet av dagen tappar man inte så mycket på grund av skuggning eftersom solinstrålningen är mycket lägre under morgon och kväll jämfört med mitt på dagen.
I beräkningsprogram kan man lägga in skuggande objekt och det är den enklaste metoden att ta reda på inverkan av skuggningen i ett sådant här fall. I webb-baserade PVGIS går det att lägga in en egen “horizon profile“. För att få ta reda på vilket format filen har väljer man sin ort och laddar ner en “horizon profile” som en cvs-fil. Det andra värdet på varje rad visar horisontens höjd i grader. Om man har träd på ett visst avstånd kan man med hjälp av trädens höjd och avstånd räkna ut vilken vinkel man ska använda istället: vinkeln = arctan (trädens höjd/trädens avstånd till taket). Det finns en del andra värden i filen också men de behöver man inte ändra. Lägg in de nya värdena för horisontens höjd på relevant rader, där första raden anger azimutvinkeln (= väderstreck, där 0 grader är söder, 90 grader väst, -90 grader väst) i csv-filen och välj “Upload horizon profile”. Fyll sedan i övriga parametrar och gör beräkningen i PVGIS.