Svenska Kraftnät underskattar tillväxten av solkraft

Svenska Kraftnät har släppt rapporten “Kraftbalansen på den svenska elmarknaden, rapport 2023” daterad 31 maj. I denna rapport finns nedanstående tabell där man gjort en prognos för installerad effekt per kraftslag och elområde vid årsskiftet 2023-2024. Man har antagit att solkraft kommer att växa med 33% (800 MW) under 2023 och att solkraften därmed ökar från 2,4 GW installerad effekt till 3,2 GW vid kommande årsskifte.

Prognos för installerad effekt (MW) per kraftslag och elområde vid årsskiftet
2023/2024. Från Kraftbalansen på den svenska elmarknaden, rapport 2023, Svenska Kraftnät 2023-05-31.

I “Ny prognos för installationstakten” från Svensk Solenergi 23 maj tror man att det kan bli fler än 100 000 nya solcellsanläggningar med 1,3-1,7 GW installerad effekt under 2023. Det ska jämföras med att vi hade 147 691 anläggningar vid gångna årsskiftet med en installerade effekt på 2,38 GW och att det installerades 55 333 anläggningar med en effekt på 797 MW under 2022 enligt Energimyndighetens statistik. Man kan ana att Svenska Kraftnät antagit att det kommer att installeras lika stor effekt under 2023 som under 2022, medan Svensk Solenergi har en mycket högre prognos, baserat bland annat på hur mycket som installerades under första kvartalet i år.

Enligt Svenska Kraftnäts produktionsstatistik var den inmatade solkraften till nätet 692 GWh under januari-maj i år, vilket är en ökning med 68% jämfört med 2022. Som en första approximation kan man anta att ökningen av inmatad solkraft på årsbasis i grova drag motsvarar en lika stor ökning av den installerade effekten, antaget att solstrålningen är ungefär lika mellan åren. Tittar man på enskilda månader kan dock variationen i solstrålning göra att man inte kan göra detta antagande för enskilda månader. En solig maj i år gav en inmatning på 316 GWh, vilket är 121%(!) mer än maj i fjol. När det gäller Svenska Kraftnäts statistik för solkraft får man tänka på att den bara redovisar hur mycket solel som matats in till nätet, den av producenten egenanvända solelen ingår inte.

Solkraft i Sverige går mot ett nytt rekordår 2023. Den installerade effekten kan nå 4 GW vid årsskiftet, antaget en ökning med 68%, vilket är lika med ökningen av inmatad solel till nätet under januari-maj i år jämfört med 2022. Det är långt över Svenska Kraftnäts prognos och i paritet med Svensk Solenergis prognos.

Svenska myndigheter som Energimyndigheten och Svenska Kraftnät bör bli bättre på att förutse tillväxten för solkraft, som ständigt underskattas. Är det någon som känner till någon prognos från en myndighet där tillväxten för solkraft överskattats?

5 svar på ”Svenska Kraftnät underskattar tillväxten av solkraft

  1. Mera solkraft innebär ju också för de takbaserade anläggningarna att köpt energi minskar då en stor andel blir egenanvändning, hur stor nationellt kanske är svårt att uppskatta, för en villa kanske 40-50 % men för en industri eller sjukhus kanske allt går åt till egenanvändning.
    Därmed minskar Sveriges elförbrukning men det vet jag inte om SVK eller för den delen Energimyndigheten räknar med.
    De fortsätter tjata om ökad elanvändning medan statistiken från SCB https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/energi/tillforsel-och-anvandning-av-energi/manatlig-elstatistik-och-byten-av-elleverantor/pong/tabell-och-diagram/elforsorjning/ säger tvärtom, dvs den minskar.
    Man undrar när den här prognostiserade ökningen alla talar om ska inträffa?
    När ska prognoserna revideras?

    • I en fotnot på SCB:s sida som du länkar till framgår att man uppskattar egenanvänd solel: “Nätansluten solkraft inkluderar uppmätt el inmatad på elnätet och uppskattad självkonsumtion av anläggningsägaren, exkluderar icke-nätansluten solkraft”. Det är Energimyndigheten som gör denna uppskattning.

      Energimyndigheten har uppskattat att 1,968 TWh solel produceras ifjol. Man får komma ihåg att det är ett beräknat värde som har en viss osäkerhet och som inte har en noggrannhet på fyra siffror. Det vore rimligare ange som 2,0 TWh.

      Enligt Svenska Kraftnäts statistik matades 1,103 TWh solel in till nätet ifjol. Det ger då att (1-1,103/1,968) = 44% är Energimyndighetens uppskattning av egenanvändningen av solel i Sverige under 2022.

      För ett småhus med runt 10 kW solceller på taket blir egenanvändningen klart lägre än så, kanske runt 30% är min gissning baserat på undersökning av egenanvändning vi gjorde i projektet “Utvärdering av egenanvändning av solel i Sverige” för några år sedan. Se speciellt Figur 12 och Figur 13 i projektets slutrapport som visar uppmätt egenanvändning.

      • Hur mycket spelar priset in man får om man säljer tänker jag? Är det bra betalt kanske folk väljer att sälja ut på nätet istället och är det dåligt betalt så konsumerar man mer av sin egna solel?

        Är det inte också en lärokurva tänker jag? Ju längre tiden går desto mer flexibla blir folk i att lära sig använda elen när den genereras, därför att det är också det mest ekonomiska?

        Och så har vi den tekniska utvecklingen, där appar och annat kan hjälpa ägare att starta konsumtion av solelen vid bästa tidpunkt. Kan dessa spela in i Energimyndighetens högre siffor Bengt?

        • Om egenanvänd solel har ett högre värde än såld solel har inte ett helt enkelt svar. En sak är att det kan skilja mellan företag och privatpersoner. Företag räknar inte med moms som gör att den egenanvända elen får ett lägre värde än för en privatperson. Vissa företagare, som yrkesmässig lantbruksverksamhet exempelvis, får energiskatt återbetald sånär som på 0,6 öre/kWh vilket gör att skillnaden mellan egenanvänd och såld solel kan bli liten.

          Det kan även spela roll om man har ett elavtal bundet över en viss tid eller om man har timpris. Om man band priset på köpt el före den stora prisökningen på el har det definitivt varit mera lönsamt att sälja solelen under denna tid. Skattereduktionen på 60 öre/kWh för såld solel ger ett väsentligt bidrag till lönsamheten för den sålda elen. Utan skattereduktionen och med normala elpriser skulle det normala vara att egenanvänd solel är mera värd. Och det är väl egentligen ett huvudmål för en solcellsägare, att ersätta köpt el med egenproducerad solel och att man vill minimera mängden köpt el.

          Med tiden kommer det säkert flera smarta applikationer som hjälper till att styra både mängden köpt el och hur man använder solelen under dygnet, speciellt om lagring av el i batterier bli vanligare. Det kan då gälla både batterier i hemmet och batterier i en elbil.

        • Vi gör det där du pratar om redan nu. Laddar elbilen ibland från solcells-el. ibland från nätet beroende på pris.
          Har gått över till timspotpris och anpassar efter det. Kör diskmaskin och tvättmaskin på natten t.ex., eller på dagen om det är fördelaktigare. Tror fler kommer att göra så här i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.