Regeringen höjer skattereduktion för solceller till 20%

Finansdepartementet lämnade idag “Förslag om förstärkt skattereduktion för installation av solceller“.

“Finansdepartementet remitterar i dag ett förslag om att höja skattereduktionen för installation av solceller från 15 procent till 20 procent.

I dag kan privatpersoner få en skattereduktion för att installera viss grön teknik, det så kallade gröna avdraget. Bland annat ges skattereduktion med 15 procent av arbets- och materialkostnaderna för installation av solceller. Detta stöd kan bidra till att fler hushåll väljer att installera solceller, vilket i sin tur kan leda till ökad produktion av förnybar el och minskat beroende av fossilbaserad elproduktion. Efterfrågan på solceller bör stimuleras ytterligare. Därför bör subventionsgraden för installation av solceller höjas från 15 till 20 procent.

Förslaget bedöms minska skatteintäkterna med 0,28 miljarder kronor per år från och med 2023.

Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har kommit överens om att förslaget ska genomföras.”

Det var överraskande snabbt agerat av regeringen att redan två dagar efter regeringsförklaringen komma med ett förslag på energiområdet och som gynnar produktion av solel hos privatpersoner. Tack!

Läs mer om skattereduktion för grön teknik hos Skatteverket.

Kan vi hoppas på en fortsättning i samma anda? Solcellinstallationer är snabba att bygga och det finns en stor potential även hos företag och speciellt på större  byggnader. Begränsningen att man idag måste betala energiskatt på egenanvänd el om anläggningens storlek överskrider 500 kW är kanske den hårdaste i Europa, så den begränsningen kan vi ta bort.

2 svar på ”Regeringen höjer skattereduktion för solceller till 20%

  1. En installation är fortfarande för kapitalkrävande för många. Ett förslag; ett statligt energisparlån. Ett lån med rimlig ränta, där avkastningen från solcellerna går direkt in som amorteringen av lånet. Morot, den del av eltillverkningen som går till den egna konsumtionen, minskar elkostnaden direkt. (åtminstone under 6- 8 månader/år)
    Återbetalningstiden förlängs med 2-3 år, men vaddå, man har ju inte lagt ut en enda krona, och har fått solceller på taket.

  2. Det hade ju varit bra om man övervägt möjligheten till reduktion även för batteriinköp på så sätt att egeninköpta batterier inkluderades. Som det nu är så måste allt köpas från solcellsinstallatören som i många fall ( de flesta) inte har börjat säja batteripaket.

Kommentarer är stängda.