Solel växer så att det knakar i Sverige och slår nya rekord. 5 juni kl. 11-13 i år passerades 1 GW inmatning av solel till svenska elnätet för första gången enligt data från Svenska Kraftnät. Ett nytt och hittills gällande rekord gjordes 24 juni kl. 12-13 med 1,06 GW inmatad solel. Det motsvarade 6,8% av Sveriges elproduktion och 9,4% av Sveriges elanvändning, vilket också är svenska rekord för solel.
Det är bara den el som matas in till nätet som mäts. Hur mycket solel som är egenanvänd av producenten är okänd, men låt säga att det var 20% under den högsta timmen för solel. Då betyder det att solel svarade för 11,5% av Sveriges elanvändning denna timme om vi antar att all solel används inom Sverige. De allra flesta solcellsanläggningar är hittills på byggnader och vi kan därför anta att solelen används lokalt, i byggnaden eller i grannskapet.
Intressant var att under denna timme producerade solkraft mera el än vindkraft, vilket hade hänt under 143 timmar i år till och med augusti.
Under 1027 av årets timmar till och med augusti översteg solel inmatad till nätet 3% av Sveriges elanvändning. Vi kommer att fortsätta att se en rejäl ökning för solkraft i Sverige under de närmaste åren. Börjar bli dags för Svenska Kraftnät att lägga till solkraft i produktionsstatistiken från Kontrollrummet 😉?
PS 2023-01-29. Datum för högsta effekt korrigerat till 24 juni.
Att det var mer solel än vindel under mesta soltimmen är inte så konstigt. Det är väl känt att det blåser mindre när det är soligt (hötryck) och vise versa. Detta gör att sol och vind kompletterar varandra bra
Visst är det så. Men det är ändå intressant med tanke på att det vid årsskiftet var 12,1 GW installerad vindkraft och 1,587 GW solceller. Alltså 7,6 gånger mer installerad vindkraft vid årsskiftet, visserligen minskar detta förhållande i år till kanske 6 gånger mer vindkraft vid kommande årsskiftet, men det är fortfarande väldigt mycket mer installerad vindkraft än solkraft.
Något att tänka på kan vara det faktum att vi solcellsägare nu måste betala 200 kr för att ha elcertifikat och ursprungsgarantier. Detta kan möjligtvis göra så att man inte längre vill ha detta avtalet med Energimyndigheten. Därmed riskerar en andel av överskottselen att hamna i residualpotten och således inte redovisas som ren och förnybar solel. Jag vet inte hur stor andel detta skulle bli, men kanske värt att tänka på?
Skriv inlägget “Dags att säga upp kontot för elcertifikat – men inte för ursprungsgarantier!” i mars ifjol.
Att solen varit framme mer än förra året tror jag alla solelsproducenter har märkt av, för egen del producerade jag lika mycket till september som under hela förra året.