Dags att säga upp kontot för elcertifikat – men inte för ursprungsgarantier!

Elcertifikatpriserna är för närvarande extremt låga, ca 2-3 kr per elcertifikat = 0,2-0,3 öre/kWh enligt Svenska Kraftmäklings statistik. Det gör att småhusägare som bara får enstaka elcertifikat per år inte längre har något större ekonomiskt intresse att ta ut och handla med elcertifikat.

Energimyndigheten sätter nu spiken i kistan för slutet av elcertifikaten för nästan alla solcellsägare i Sverige genom att man hos regeringen fått gehör för förslaget att man ska börja ta ut en årlig administrativ avgift på 200 kr för Cesar-kontot för elcertifikat. Regeringen fattade 28 januari i år beslut att följa Energimyndighetens förslag att från och med 1 juli i år ta ut en årsavgift på 200 kr och att kontoavgiften sänks från 0,07 till 0,03 kronor för varje registrerat elcertifikat under avgiftsperioden (kvartal).

Ända sedan elcertifikatsystemet startade har det varit möjligt att ta ut en årlig avgift för elcertifikatkontot men Energimyndigheten har av någon anledning valt att inte ta ut denna avgift. Men nu kommer avgiften att införas från 1 juli i år och det är dags att säga upp ditt elcertifikatkonto, så att du inte drabbas av denna avgift. Energimyndigheten skriver idag i nyheten “Avgift för elcertifikatskonton påverkar lönsamheten för villaägare“:

“För att undvika kontoavgiften behöver du avsluta ditt elcertifikatkonto innan 31 maj 2021. Det gör du genom att återkalla din anläggnings godkännande för elcertifikat. För att avsluta ditt konto får det inte finnas några elcertifikat på kontot, det vill säga att saldot på kontot måste vara noll. Antingen kan man själv välja att sälja sina elcertifikat eller begära att avsluta kontot med kvarvarande elcertifikat om saldot är lägre än 50 elcertifikat. Observera att ingen ersättning utgår i sådant fall.”

Energimyndigheten skriver vidare

“Energimyndigheten har även föreslagit till regeringen att införa en kontoavgift för alla producenter i ursprungsgarantisystemet.  I samband med att du återkallar elcertifikat kan du även välja att återkalla godkännandet för ursprungsgarantier.”

Detta är två dåliga och till synes ogenomtänkta förslag av Energimyndigheten.

Behåll ditt godkännande för ursprungsgarantier

Eftersom inget beslut finns från regeringen ännu om en kontoavgift för ursprungsgarantisystemet ska du tills vidare behålla ditt godkännande för ursprungsgarantier.

Ursprungsgarantier behövs för att den solel du matar in till nätet ska märkas som solel. Utan ursprungsgarantier skulle den fina solelen gå in i nätet som omärkt el och hamna i residualmixen tillsammans med fossilbaserad el (46,52% fossilt i residualmixen 2019)  och bli ointressant att köpa för de elhandelsbolag som bara handlar med förnybar el. Återkommer med separat inlägg om detta.

Diagrammet här nedan visar kräftgången för priserna på elcertifikat under de senaste åren.  Anledningen till att priserna blivit så låga är att målen för elcertifikatsystemet är mer eller mindre uppnådda och att det därmed finns ett överskott på elcertifikat.

Medelpris per månad för elcertifikat juni 2003 – februari 2021. Data från Energimyndighetens Cesar

11 svar på ”Dags att säga upp kontot för elcertifikat – men inte för ursprungsgarantier!

  1. Vilket fint och uthålligt arbete du gör, Bengt, för förnybar el från solceller. All heder till dig!

  2. Ursäkta en okunnig… Till vem vänder man sig för att säga att säga upp mitt elcertifikatkonto?
    mvh
    Christian

      • Hej Bengt gäller hanteringen av certifikat som jag har även då vi har elavtal (köp och sälj) med Mälarenergi eller måste man kontakta dom
        Mvh Hans Lundgren Kungsör

        • Energimyndigheten är de som hanterar kontot för elcertifikat, så det är hos dem du säger upp det kontot. Hur det påverkar din ersättning för såld solel kan du prata med Mälarenergi om. Eftersom värdet på elcertifikaten är nära noll i nuläget, bör det inte nämnvärt eller inte alls påverka ersättningen för din sålda solel.

          • Ja, värdet är nära noll nu men när jag kontaktade mitt elbolag och diskuterade vad göra nu, så sa dom att jag kunde sitta lugnt i båten för vem vet vad dom är värda i framtiden.
            Just det, vem vet. Ingen antar jag, men vad är en kvalificerad gissning?
            Ett radhustak som mitt som ger ca 3000 kWh/år att sälja, ska jag bry mig eller bara lägga ner kontot?
            (Men behålla ursprungsmärkningen förstås.)
            /Kalle
            PS
            Såg på myndighetens sida att man kunde kryssa i en box som sa att mina innestående certifikat finns kvar.!?
            DS

            • Det finns inget som idag tyder på att priserna för elcertifikat i framtiden ska bli högre än nu. Tittar man Svensk Kraftmäklings terminspriser för elcertifikat fram till 2025 ligger priserna på ca 2-3 kr per elcertifikat. Medelpriset under februari i år var 13,13 kr per elcertifikat enligt Energimyndighetens statistik i Cesar. Om man som småhusägare får lät säga 1-10 elcertifikat per år måste värdet vara 20-200 kr per elcertifikat enbart för att det ska betala den kommande årliga avgiften på 200 kr/år och än högre för ge en vinst. Det måste till en dramatisk förändring i elcertifikatsystemet för att det ska hända och några sådana signaler finns inte idag.

  3. Avgiften borde kunna vara 0:- för genomströmningskonton, dvs sådana konton där elcert och ursprungsgarantier omgående överförs till elhandlaren så fort de kommer in på kontot.

  4. Hej Bengt!
    Fatta inte riktigt? Har tänkt säga upp kontot för elcertifikat o behålla ursprungsgatantier.
    Ska jag själv kontakta energimyndigheten eller ska Checkwatt göra detta? De har hand om min el, mätning Cesar m.m.
    Tacksam för svar.
    Mvh
    Majvor

    • Föreslår att du frågar Checkwatt, beror på vilket mandat du gett Checkwatt att hantera ditt Cesarkonto.

  5. Jag Peter Rhost säger upp mitt elcertifikat./Peter Rhost

Kommentarer är stängda.