Kickoff i IEA PVPS Task 13 i Frankfurt

Tisdag-torsdag har IEA PVPS (International Energy Agency Photovoltaic Power System Programme) Task 13 Reliability and Performance of Photovoltaic Systems ett internationellt möte i Frankfurt.

För oss från Mälardalens universitet är speciellt arbetspaketet om “agrivoltaics” intressant. Kombinationen av jordbruk och solceller på samma mark har potential att lösa den markkonflikt som finns mellan jordbruk och solceller på jordbruksmark. Man har kommit längre med forskning och regelverk i flera andra länder än vad vi gjort hittills i Sverige när det gäller “agrivoltaics”. Vi kan därför dra nyttiga lärdomar av utvecklingen i andra länder.

Från Sverige deltar i Task 13 Mälardalens universitet, RISE och Checkwatt med  finansiering för det svenska deltagandet från Energimyndigheten. Det är flera tiotal deltagare på mötet, som är fulltecknat. Denna gång är jag den enda från Sverige på plats i Frankfurt då Alexander Granlund från RISE blev sjuk och fick stanna hemma. Övriga svenskar deltar digitalt.

Beräknad potential för “agrivoltaics” i Sverige antaget ett årligt utbyte av solel på 30 kWh/m2. Data för jordbrukets markanvändning kommer från Jordbruksmarkens användning 2021. Slutlig statistik, publicerad av Jordbruksverket. Sveriges elanvändning var i genomsnitt 140,1 TWh under 2016-2021.