Stora skillnader i partiernas syn på solenergi

Svensk Solenergi har i artikeln “Stora skillnader i partiernas syn på solenergi” gjort en genomgång av riksdagspartiernas förslag vad gäller solenergi (solel och solvärme).

Svensk Solenergi skriver att

“Miljöpartiet och Centerpartiet är mest positiva och vill satsa mest på att höja utbyggnadstakten av solenergi. Motpolen, minst positiva, framstår Liberalerna tillsammans med Sverigedemokraterna. Det visar svaren i Svensk Solenergis partienkät som de 8 riksdagspartierna har svarat på.”

Det är välkommet att det även finns tankar om solvärme, som varit sorgligt bortglömt de det senaste årtiondet, sedan det blygsamma stödet på 7 500 kr till småhus som fanns till solvärme togs bort från och med 2012.

4 svar på ”Stora skillnader i partiernas syn på solenergi

  1. Hej Bengt, tack för en bra redogörelse för “Värde solel”. Har du gjort eller kan tänka du att göra motsvarande “Värde solvärme”? Och där inkludera framtida värdet av “nätbolagens värde” ( förskjutning av toppbelastningen på nätet) och värderingen av den “kundnytta” de därför kan ge sina kunder?

    • Har inte gjort något motsvarande för solvärme, då bloggen främst handlar om solceller. Ekonomin för solvärme blir lite enklare än för solceller för ett småhus då solvärmen helt används i huset. Om man har ackumulatortank med elpatron ersätter solvärmen inköp av el för uppvärmning av vattnet i ackumulatortanken, så egenanvändning blir 100%. Om dimensionering inte är helt optimal kan det möjligen bli ett litet överskott av solvärme som inte kan användas.

  2. Jag bytte mina solfångare monterade 1992 till nya 2018. Då utökade jag också anläggningen till 4 moduler av Viessman, Vitosol 300 T. 2 moduler är placerade på gaveln på huset åt söder med 45° lutning och 2 på taket åt väster med 27° lutning. Tanken var att jag skulle slippa elda med ved 6 månader om året och det är uppnått. De ger lagom med energi i april och september men ett stort överskott från maj -augusti som måste dumpas alternativt så går de i stagnation i stort sett varje dag. Så här i efterhand hade det varit en bättre affär att satsa pengarna det kostade (ca 70 000) på solceller och använt elpatronen i acktanken. Med solceller blir det aldrig något överskott som inte kan användas utan det går alltid att mata ut på nätet och få betalt för. Solfångare är som jag ser det för verksamheter med stor varmvattenförbrukning typ badhus, campingplatser etc som alltid kan ta vara på solfångarnas produktion. En vanlig villa har för lite konsumtion sommartid för att motivera den stora investeringen som solfångare är jämfört med solceller. En villa med pool kan dock ha nytta av solfångare. Har man ingen acktank så är kombinationen solceller och varmvattenberedare med värmepump en bra lösning. Varmvattenberedaren sparar energi hela året även när solen inte lyser.

    • Låter som att ditt solfångarsystem är rätt kraftigt överdimensionerat. Ett väldimensionerat solvärmesystem ska inte behöva gå i stagnation i stort sett varje dag på sommaren.

      En tumregel är att ett solvärmesystem kan stå för ungefär halva årsbehovet av varmvatten i Sverige, däremot är bidraget till uppvärmning litet. Energiutbytet per yta är i runda slängar det dubbla för solvärme jämfört med solceller.

      En konkurrent till solvärme är kombinationen solceller och värmepump. Om värmepumpen har årsvärmefaktor 3-4 får man 3-4 kWh varmvatten med 1 kWh solel.

Kommentarer är stängda.