Bakslag för småhusägare gällande ursprungsgarantier för solel

Enligt en nyhet från Energimyndigheten idag (30/8) har regeringen, enligt Energimyndighetens förslag, beslutat att införa en årlig avgift på 200 kr för elproducenter som tilldelas ursprungsgarantier. Detta sker från och med 1 januari 2024.

Eftersom småhusägare endast får ett fåtal ursprungsgarantier per år och deras värde är lågt kommer det inte att vara lönsamt för småhusägare att ta ut ursprungsgarantier. Man bör därför ansöka om att avsluta sin tilldelning av ursprungsgarantier från och med 2024.

Ur ekonomisk synvinkel har ursprungsgarantierna i sig ingen betydelse för en småhusägares solelekonomi på grund av deras låga värde. MEN, betydligt allvarligare är att en stor del av den solel som kommer att produceras i Sverige kommer att matas in i nätet som omärkt el och gå in i residualmixen av el, som innehåller en hög andel fossil el idag. År 2021 bestod residualmixen av 55,11% fossilt producerad el, 32,06% kärnkraftsel och 12,83% förnybar el. Administrativt gör man alltså om finel till fulel.

En fråga blir om elbolag som enbart vill handla med förnybar el kommer att vilja köpa den solel som matas in till nätet av småhusägare? Eftersom de flesta småhusägare förmodligen matar in ett större överskott till nätet än vad man använder själv skulle det kunna bli ett rejält ekonomiskt bakslag. Det blir också svårare för konsumenter att välja att köpa solel eftersom utbudet av ursprungsmärkt solel minskar radikalt.

9 svar på ”Bakslag för småhusägare gällande ursprungsgarantier för solel

  1. Lägg ner Sveriges mest inkompetenta myndighet! Bilda en ny med kompetens om energi

  2. 200.- för ursprungsgaratierna verkar inte så farligt med tanke på att jag ligger mer än 12 000:- plus för min elhandel hittills i år. Bara under augusti ha solelen gett ett överskott på mer än 4 000:- De ekonomiska förutsättningarna för solel har ju förbättras på ett otroligt sätt det senaste året. Det är den stora skillnaden mellan elpriset på dagen när man inte köper någon el utan bara säljer och nattpriset då man laddar elbil kör tvättmaskin mm. Skillnaden har ju oftast varit 10 ggr högre pris på dagen. Under augusti har jag fått 3,25:- för elen jag sålt och betalat 90 öre för elen jag köpt i genomsnitt.

  3. Hej
    Bra anmärkning och tack för upplysningen, är det en årlig avgift på två hundra kronor?
    Isf behåller jag den för den goda sakens skull.

    • Ja, det är en årlig avgift på 200 kr/år som kommer att tas ut från och med 2024.

  4. Hej ! Frågan är om det är en årsavgift oavsett antalet ursprungsgarantier, då är ju inte 200:- nåt man står/faller med därför behåller jag dessa, men frågan är om inte regeringen biter sig själv i tummen när man å ena sidan uppmuntrar till bl.a solceller och sedan tar bort detta med en avgift som kan vara ett hinder för intresset att köpa solelen och då blir det en annan femma

    • Det är en årsavgift på 200 kr/år oavsett antal ursprungsgarantier.

  5. Hej,

    den omedelbara frågan blir ju varför? verkar ju helt vettlöst, och det kan ju inte vara pga ekonomiska utgångspunkter? en tydlig markering och signal i vettlös riktning.

    • Misstänker att Energimyndigheten, liksom för elcertifikat, tycker att det blir kostsamt för dem att hantera alla små aktörer. Man kan tycka att det borde finnas en möjlighet att lösa det på ett smidigt sätt, då exempelvis Skatteverket hanterar skattereduktion för el som matas in till nätet för alla solcellsanläggningar.

  6. Hej. Bengt

    får du spotpris på din sålda el?
    är ju bra betalt i såfall
    jag säljer för 60öre..ska jag byta elbolag?

Kommentarer är stängda.