Solel i Sverige passerade 1 TWh under 2021

2021 var sannolikt första året som mer än 1 TWh solel producerades i Sverige. En milstolpe för solenergi i Sverige.

I nyheten Elåret 2021. Från rekordlågt till rekordhögt elpris anger Energiföretagen att “Solkraften uppskattas år 2021 till 1,5 TWh, en ökning med 38 procent jämfört med år 2020 då den gav 1,1 TWh.”.

Tror dock att Energiföretagen överskattar solelproduktionen. Enligt Energimyndighetens officiella statistik var 1 090 MW nätanslutna solcellsanläggningar installerade vid slutet av 2020 och 698 MW vid början av året. Medelvärdet av dessa ger ett snitt på 894 MW under 2020, vilket i och för sig är ett förenklat antagande men rimligen betydligt bättre än att utgå från installerad effekt vid årets slut.

Antaget en årlig solelproduktion på ca 900 kWh/kW i genomsnitt blir det ca 0,8 TWh solel under 2020 vilket är 27% mindre än de 1,1 TWh Energiföretagen anger för år 2020. Jag tror att Energiföretagen för 2020 utgått från 1090 MW vid årets slut och antaget ett årligt utbyte på 1000 kWh/kW, vilket sannolikt är ett för högt värde enligt ett examensarbete vid MDH 2019 där utbytet för ett tusental solcellsanläggningar under 2017-2018 studerades. Examensarbetet “PHOTOVOLTAIC SYSTEM YIELD EVALUATION IN SWEDEN: A performance review of PV systems in Sweden 2017-2018” av Eric Schelin, där jag var handledare, kan laddas ner från Diva.

Med en ökning av installerad effekt på minst 25% under fjolåret bör 2021 vara det första året då mer än 1 TWh solel producerades i Sverige. Den officiella statistiken för installerad solcellseffekt under 2021 kommer att publiceras under våren av Energimyndigheten och då kommer vi att veta bättre.

7 svar på ”Solel i Sverige passerade 1 TWh under 2021

  1. Kan du förstå varför Sverige satsar så lite på solel? Du har ju tidigare beskrivit att Tyskland producerar 400Watt per invånare , Danmark 150W / invånare och Sverige 40W/ invånare. Solen i Tyskland är inte 10 ggr mera utan de har installerat mera solceller , total 50 GW som ge ogefär 45 TWH vilket är mera än de 35 TWh som svensk atomkraft gör. Och Tyskland skall öka till 80 GW installering. Varför vill Sverige inte satsa på solel? Varför kann vi inte använda vattenkraft som batteri dvs släpper på turbinerna när sol och vind inte producera tillräckligt. Och varför inte utnyttjar för hög sol el att producera vätgas som ” batterier ” i stället för exportera el. Ok om vi exportera är vi solidarisk med andra men helt klart är sol el underutvecklad i Sverige och så är den precis som vind el billigare än atomkraft.
    Jag vet du jobbar verkligen för att öka solel i Sverige . Men förstår du varför politiker skriker efter atomkraft och alldrig efter sol el?

    • 2020 hade Tyskland 54,07 GW installerat och Sverige 1,09 GW. Det gör 650 W respektive 105 W per invånare, så Sverige knappar in på Tyskland. 2021 hade Tyskland 58,41 GW installerat, vilket ger en ökning med 8%. Energiföretagen skriver i sitt pressmeddelande att de uppskattar ökning för solkraft i Sverige till 38% under 2021. Så det går trots allt bra för solceller i Sverige.

      Det pratas visserligen om kärnkraft bland en del politiker men det som räknas är det som byggs, vilket är vind och sol idag. Svenska Kraftnät skriver i rapporten ”Långsiktig marknadsanalys 2021 – Scenarier för elsystemets utveckling fram till 2050” att ”I dag medför de låga elpriserna lönsamhetsproblem för driften av kärnkraftreaktorerna.” Det lär dröja innan vi ser ny kärnkraft i Sverige. Dock intressant att se de höga elpriser vi fått på sistone, som i huvudsak inte beror på brist på elproduktion i Sverige utan som styrs av elpriserna i övriga Europa. Om de högre elpriserna skulle hålla i sig framöver skulle det ge nya förutsättningar för ny elproduktion och gynna kraftslagen med låga produktionskostnader.

  2. Gud va bra att se ditt svar. Hoppas att atomkraftsatsning tynar bort. Elprisproblem som du beskriver beror på Europa och inte Sverige känns igen i V , Dagostars, politiska argumentation. Hoppas pengarna , dvs soleloch vind billigare än atom, kommer att gynnar solcelsutbyggnaden.
    När folk upptäckte fördelar med bergvämepumpar installerade alla grannar sådana. Hoppas det blir detsamma med solceller.
    Tack Bengt för ditt klara svar, hoppas många läsa det.

  3. Nu när elcertifikat sedan ca 2 år i stort sett är värdelösa är det väl ingen villaägare längre som anmäler sin solcellsanläggning till Energimyndigheten för godkännade för elcerifikat och ursprungsgaranti. Det är ingen mening längre. Då kommer väl dessa anläggninger alls inte med i statistiken?

    Nu är det så att skattereduktion med 0,60 kr/kWh fås av Skatteverket för solelproduktion och försäljning av överskottet, men endast upp till så många kWh man förbrukar under kalenderåret. Det hämmar och gör att folk bygger mindre anläggning än de annars hade gjort om skattereduktion skulle fås för all solel-försäljning.
    Ska inte den tokiga begränsningen tas bort också så skattereduktionen fås för all solel man säljer?

    • Elcertifikaten fyller mycket riktigt numera ingen funktion för småhusägare. MEN, ursprungsgarantier gör definitivt det. Se inlägget ”Dags att säga upp kontot för elcertifikat – men inte för ursprungsgarantier!”.

      Frågan är om utebliven skattereduktion för överskott som överstiger elanvändningen har så stor betydelse för val av storlek på anläggningen? Tänker att många småhusägare kanske inte är medvetna om att merparten av solelen blir ett överskott som får säljas. Möjligen att det har betydelse i kombination med att man riskerar att få betala en årlig avgift för inmatningsabonnemanget om man är nettoproducent av el under ett kalenderår. Ett krav som nu är på väg att tas bort, se inlägget ”Nettoproducent slipper nätavgift för inmatning – nytt lagförslag”.

      Skattereduktionen är ett politiskt beslut som hänger på vilken regering vi har. Om man skulle vilja öka stödet till solel skulle en utökad skattereduktion kunna vara en lösning. Men ett frågetecken om den politiska viljan finns. Om det exempelvis skulle bli en M+KD+SD-regering efter valet är det risk att både skattereduktionen för överskottsel och skattereduktionen vid investering i solceller reduceras eller försvinner är min gissning.

  4. Jag menar att för nybyggda solcellsanläggning anmäls inget alls till Energimyndigheten.
    Tidigare däremot anmälde anläggningsägaren:
    a. Ansökan tilldelning av ursprungsgarantier, hos Energimyndigheten.
    b. Ansökan godkännande av anläggning för elcertifikat, hos Energimyndigheten.
    c. Anmälan om certifikatkonto Cesar-konto, hos Energimyndigheten.

    Nu finns det inget ekonomisk anledning att göra dessa ansökningar. Ursprungsgarantier är väl dessutom ännu mindre värda än elcertifikaten.
    Jag gissar att villaägaren därför avstår sådan byråkrati.

Kommentarer är stängda.