Solceller, elbil och egen laddbox

Här kommer en artikel från gästskribenten Carl Ponnert, från laddsmart.se, som reder ut om det går att ladda en elbil med enbart solel. Det är för de flesta ännu ett framtidsscenario men som kommer att bli en allt vanligare frågeställning i en snar framtid för många.

Har man ett engagemang för klimat och hållbarhet ställs man förr eller senare inför denna fråga: Hur kan solcellerna samarbeta med elbilen? Båda teknikerna är kloka val som nu snabbt också blir ekonomiskt fördelaktiga, men hur går de att kombinera? Här går vi igenom vad som är möjligt och vad som krävs för att det ska fungera.

Idén är mycket tilltalande: Om man kunde fånga in solens strålar med sin egna solceller och föra över energin till sin egen elbil – då är man ju ett steg närmare drömmen om självförsörjning för bilen. Det kan även vara smart rent ekonomiskt: Solenergin som du använder själv ger en större besparing per kWh än intäkten du får för varje kWh som du säljer till marknaden.

Kan man ladda elbilen med el från solceller?

Ja, det kan man, men det här området är lite mer komplicerat än vad man kanske skulle kunna tro. Det är inte säkert att man bara kan dra en kabel från solcellerna till elbilen.

Den första komplikationen är att solen typiskt sett inte skiner när man vill ladda bilen. Det vanligaste för den som har både solceller och elbil är därför att man förvisso laddar elbilen med sin egen solenergi när detta är möjligt, men under övrig tid säljer man sin solenergi till elnätet under soliga dagar, och så köper man el nattetid för att ladda elbilen.

Och det är nog en helt okej lösning för de flesta, men om man verkligen vill vara säker på att ladda elbilen med sin egenproducerade solenergi, finns det ändå några olika lösningar att välja på.

Mellanlagra solenergin i ett solcellsbatteri

Om du verkligen vill använda elen som solcellerna skapar på dagen till att tanka elbilen på natten, då behöver du lagra energin någonstans under mellantiden. Ett sätt är att koppla ett solcellsbatteri till solcellerna. Då laddas solcellsbatteriet när solen skiner, och sedan laddas det ur när elbilen är inkopplad.

Gott så, men med den här lösningen vet du ändå inte säkert att elen från solcellsbatteriet verkligen går till elbilen. Den kommer även att gå in i hushållets övriga behov under tiden som bilen laddas. De övriga behoven kan förvisso vara ganska begränsade nattetid, men det kanske ändå inte är helt perfekt.

Lägg till en smart laddbox

Vill du försäkra dig om att solenergin verkligen går till elbilen, behöver du även koppla in en smart laddbox. Då kan laddboxens inbyggda intelligens se till så att solcellsbatteriet laddas ur enbart till elbilen. Elbilen behöver visserligen rätt stor effekt för att laddas snabbt, och batterier som klarar stora effektuttag kostar en del. Men man måste ju inte ladda elbilen med 22 kW, som är maxvärdet för normala trefas laddboxar för hemmabruk. Har man hela kvällen och natten på sig, eller kanske till och med flera nätter mellan körningarna, då går det jättebra även med lägre effekt. Även med 9 kW laddningseffekt, vilket är en mer rimlig siffra för laddning med vanlig hushållsel i trefas, tar det till exempel 6 timmar att “tanka” 54 kWh. Det motsvarar åtminstone 25 mils körning, och för mindre bilar räcker det till full tank.

Ladda bilen när solen skiner

Om både du och bilen har möjlighet att vara hemma under dagtid, kan du ställa in laddboxen så att elen från solcellerna går direkt till laddningen av elbilen utan mellanlagring. Om solen inte skiner varje dag är det i sig inget problem, då är det bara att koppla in elnätet och ladda med köpe-el. Däremot finns det ytterligare ett problem för den som helt säkert vill mata elbilen från solcellerna – se nästa avsnitt om trefas respektive enfas.

Solcellernas trefas till bilens enfas

Solcellernas växelriktare levererar ström i tre faser, men det är inte alla elbilar som kan ta emot laddning i tre faser. I fallet enfasladdning kommer strömmen i två av solcellernas faser att skickas in i elnätet och säljas på elmarknaden, i stället för att gå in i din elbil. Dessutom kan det hända att laddboxen vill ha mer ström än vad solcellerna producerar, för att leverera sin maxeffekt (kan undvikas genom att man ställer in en lägre effekt i laddboxen). Då kommer du att köpa el från elnätet för att fylla på i den fasen – samtidigt som du säljer el i de andra två faserna. Resultatet är då i praktiken att du säljer din el och köper tillbaka den i samma sekund, efter diverse avgifter och påslag.

Lösningen på den problematiken har vi redan antytt: Du måste ha en bil som kan laddas med trefas. I nuläget har bara en handfull modeller den tekniken, men fler är på ingång och när du läser detta kan situationen ha förändrats. För att veta om just din elbil kan laddas med trefas kan du leta i handboken eller fråga din bilhandlare.

Glöm inte skatteavdragen – det finns flera

Du kanske redan vet det, men det är värt att påminna om: Du kan få en skattereduktion för var och en av delarna i det system som vi skissade på ovan: solcellerna, solcellsbatteriet och den smarta laddboxen. Det är skattereduktionen för Grön teknik som gäller för alla tre, och skattereduktionen gäller kostnader för arbete och material upp till 50 000 kronor per år och person. Inget hindrar förstås att du delar upp arbetet över flera år och tar en del av systemet i taget. Skatteavdraget fungerar på liknande sätt som med rot och rut, du får alltså avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen (din utförare). Företaget begär sedan utbetalning från Skatteverket.

Laddboxar som fungerar väl med solceller

Zappi V2

Zappi V2 är den okrönte kungen bland laddboxarna för dig med solceller. Detta då den är specialanpassad för solceller. Den här laddboxen kan nämligen optimera laddningen av elbilen och välja egenproducerad el från solceller (eller ett vindkraftverk) när det är möjligt. Den kan även lägga ihop el från solcellerna med hushållets el upp till maxeffekten och på så sätt faktiskt åstadkomma laddning upp till 22 kW, vilket är det högsta som går att få i en normal laddbox för hemmiljö, men som elsystemet hemma sällan kan leverera. Laddboxen kan skötas från en smart app i mobilen.

Easee Home

Easee Home är en norsktillverkad laddbox som har funktioner för att kunna samarbeta med solceller. Precis som laddboxen ovan har den max laddningseffekt på 22 kW, uppkoppling via WiFi eller 4G, och en smart app i mobilen.

 

 

 

15 svar på ”Solceller, elbil och egen laddbox

  1. Jag kan bara se en enda vits med att ladda elbilen enbart med egenproducerad solel och det är känslan. Ju högre elpriset blir och ju större skillnad mellan elpriset dag respektive natt desto knasigare blir det att ladda elbilen enbart med egenproducerad solel.

    • När vi så småningom alla har elbilar och laddar på kvällen och natten kommer effektbehovet att öka under dessa tider. Förutom ekonomi kan man därför fundera på om elbilsladdning med egen solel eller nätel lagrad i batteri kan komma att avlasta elnätet?

      När det gäller elpriser kommer det alltmer att styras av hur mycket det blåser, med tanke på att vi får allt högre andel vindel i elnätet. Med mycket solel i nätet kommer dessutom elpriset att sjunka mitt på dagen. Det kan man se i Tyskland där man under 2020 hade 10,5% solel (och 27,0% vindel) i sin elmix enligt Energy-charts. I Sverige närmar vi oss 1% solel i elmixen så vi är långt ifrån Tysklands nivåer i dagsläget, men solel är på stark frammarsch även i Sverige, så med tiden kommer även vi att passera 10% solel i vår elmix.

      Hur elpriset kommer att variera mellan natt och dag i framtiden kommer därmed att förändras jämfört med idag. Det kan till och med bli så att vissa dagar kan elen bli billigare mitt på dagen än på natten om det är en solig dag med svaga vindar eller om det är blåsigt mitt på dagen, men en lugn natt.

    • Det finns en annan väldigt sällsynt scenario: att man BARA har sol-el (som vi har på landet) dvs vi har ingen elabbonemang. Siktar mot laddhybrid och att bygga en laddstation med bara ett separat sol-el-system och med det ladda bilen på dagen. Hittar inget vettigt när jag surfar runt.

  2. Har man elbil och solceller så bör man se till att man har timdebitering även på elen man köper. “Rörligt elpris” som många har betyder att du betalar ett genomsnittspris under månaden och det spelar alltså ingen roll vilken tid på dygnet du tar ut elen. Timdebitering på elen du säljer har du alltid. Det måste man ha. Med timdebitering både på elen du säljer och köper så kan skillnaden mellan köpt el och såld el bli ganska stor. Jag har inte fått elräkningen för september ännu men för augusti så betalade jag 54,11 öre för elen jag köpte och fick 95,93 öre för elen jag sålde. Jag har avtal med Mälarenergi och de betalar spotpris +20öre för solel. Jag försöker ladda elbilen på helgen då brukar priset vara som lägst. Med de stora batterier som dagens elbilar har så behöver man inte ladda så ofta.

  3. Intressant. När elpriset är högt är väl ofta också marginalelen fossil (importerad europeisk) el? Eller är marginalelen med det resonemanget alltid fossil även när vi i Sverige levererar ut i Europa?

    Jag menar att jag gör en större nytta för jorden om jag kan ladda min elbil och totalt sett minska den totala mängden fossil el producerad i elsystemet men det kanske alltid är fossil el på marginalen?

    Alltså: Att använda egenproducerad solel till bilen kanske ger ett gott samvete men om någon annan istället använder samma mängd fossil el ger det ingen nytta om jag kunde minskat den fossila elen genom att flytta min förbrukning till en tidpunkt då elen endast är förnybar.

    • Marginalresonemanget kan vara lite knepigt och hur det ser ut beror på när på året man tittar. Tänker att under sommaren då vår elanvändning är lägre och vår solelproduktion är som högst, sköts regleringen av elbalansen i huvudsak med elproduktion inom landet, främst vattenkraft, och att behovet av elimport blir litet eller inget oavsett tid på dygnet. Merparten av tiden exporterar Sverige el till grannländerna. När vi använder mycket el under vintertid kan det ibland finnas ett större behov av import av el.

      SCB:s statistik över import och export av el visar att för januari – augusti i år har 6,0 TWh el överförts till Sverige. Av det kommer 4,1 TWh från Norge som nästan bara har el från vattenkraft. Från Danmark kommer 1,4 TWh och från Finland, Litauen, Tyskland samt Polen tillsammans 0,5 TWh där det väl övervägande är fossil el, möjligen undantaget import från Danmark som har en hög andel vindel.

      Under samma period har Sverige överfört 21,9 TWh till andra länder, varav mest till Finland (10,2 TWh) och vår nettoexport har därmed varit 15,9 TWh. Slutsatsen blir att Sverige importerat väldigt lite fossil el under januari-augusti 2021 och att vi exporterat mycket fossilfri el som bidraget till att minska CO2-utsläppen i några av våra grannländer.

  4. Hej, så här ser mitt upplägg ut:

    1) Sälj elen på dagen då det brukar vara bra betalt (spot-pris) och ladda på natten genom att köpa billigt. Även om man inte har tim-pris på köp så blir det skillnad, för mig ser det ut så här:

    “Nätavgift”: elöverföring 12,15 + energiskatt 44,50 – nätnytta 7,0 – bidrag 60öre = -10,35 dvs jag tjänar ca 10 öre på att sälja och sedan köpa på natten.
    för juli månad med Skellefteå Kraft hade jag 10 öre mer betalt för sälj än köp, så summerat nät och elhandel skiljer det i mitt fall 20 öre till fördel sälj solel, ladda på natten.

    2) Många elbilar behöver minst 6A för att ladda, då krävs en rejäl anläggning och full sol, blir det moln avbryts laddningen så det går bort.

    3) Samhället behöver ström på dagen och då det även är mer lönsamt borde alla ladda bil på natten på så låg effekt att det tar ca 5+ timmar så att många timmar utnyttjas i nätet.

    4) Använd husets batteri under de timmar som elen är dyr och ladda sedan bilen direkt från nätet på natten, kan till och med vara värt att ladda husets batteri på natten från nätet för att slippa köpa under “frukost”. De flesta hem-batteri som idag finns på marknaden klarar inte av att ge ut mer än 3-4 kW så det är lite klent för att ladda bilen men väldigt bra till annan förbrukning i huset under kväll/morgon.

    Har jag missat något?

    • Intressant räkneexempel. Det finns dock runt 150 elnätbolag så det är svårt att generalisera. Att du får mer betalt för såld el än vad det kostar att köpa elen bygger på att du har en ovanligt låg elöverföringsavgift och att det finns en skattereduktion för el som matas in till nätet. Med enkeltariff (samma pris alla tider) hos Vattenfall är elöverföringsavgiften 30,5 öre/kWh, inklusive moms. Hos E.ON är elöverföringsavgiften 66,7 öre/kWh i område Norr och Söder, respektive 59,4 öre/kWh i område Stockholm. Ellevio har väldigt många varianter beroende på var man bor och vilket abonnemang man har. Med exempelvis abonnemang bas i Stockholm betalar man 49,5 öre/kWh i elöverföring. I dessa fall blir värdet av egenanvänd solel högre än såld solel.

      En faktor som kommer att påverka elbilsägare är trenden hos nätbolagen att man vill införa effekttariffer. Med en renodlad effekttariff betalar man inte per kWh (energi) utan per kW (effekt) till nätbolaget. Det kan bli en överraskning speciellt vintertid, då effekttariffen är högre, för elbilsägare som vill ladda med hög effekt, då det sannolikt kommer att bestämma vad man betalar till nätägaren.

  5. Hej, jag är inte särskilt teknisk och inte så duktig på el. Försöker förstå vad Bengt skriver ovan. Jag har idag en optima laddhybrid men har beställt en RAV4. Båda har enfasladdning. RAV4 har en ombordladdare på 6,6 kw om jag inte minns fel. Min solcells anläggning har precis installerats och kommer om några veckor gå i drift. Jag tänker mig att installera en Zappi V2 laddbox för att utnyttja detta till max. Hur ska jag kunna undvika problemet som Bengt skriver om ovan? Zappi har en funktion som heter Net phases, tror ni att det löser problemet? Jag vill inte hamna i en situation där jag köper in min egenproducerade solel. Och vilken Zappi ska jag köpa? Behöver jag en Harvi och en HUB? Tacksam för all hjälp jag kan få.

  6. Hej,
    Längre upp i tråden nämns hem-batteri eller husets batteri. I Privata affärer nr.12 kan man läsa att man kan komplettera solcellerna med batterier och då blir kalkylen mer säker om man designar anläggningen för egen användning jämfört med om du maxar ditt system mot försäljning.
    I tidigare inlägg från Feb 2020 Lönar sig energilager? Kom det fram att batteri lager inte lönar sig för småhus. Har detta ändrats? Kommentarerna är stängda.
    Men nu har jag blivit nyfiken på detta. Håller PA resonemanget verkligen?

    • Har inte sett artikeln i Privata affärer så vet inte vad som står där. När det gäller inlägget “Värdeskillnad såld och egenanvänd solel – Lönar sig energilager?” är det inget fundamentalt som ändrats. Skillnaden av värdet på egenanvänd och såld el är för liten för att batterier ska vara lönsamt för småhusägare som får skattereduktion för den sålda elen och som lagrar överskottsel för att använda den själv på kvällen eller natten.

      Däremot har det kommit andra möjligheter där aggregerade batterier kan sälja stödtjänster till elnätet som skulle ge ett större värde än att lagra överskottsel för egen användning senare. Detta är dock ett rätt komplext ämne som skulle behöva ett eget inlägg.

  7. Hej Bengt,
    Jag är helt med dig att prisskillnad mellan köpt och såld el samt prisnivån styr kalkylen på om energilagrinen är lönsam.

    Har du någon ungefrälig uppskattning vid vilken nivå det blir fallet, när du skriver:
    “Skillnaden av värdet på egenanvänd och såld el är för liten för att batterier ska vara lönsamt för småhusägare som får skattereduktion för den sålda elen och som lagrar överskottsel för att använda den själv på kvällen eller natten”

    Idag kan vi se dagspriser i SE3 som ligger på ca 1,6 kr /kwh och varierar under dagen mellan ca 1-2,5 kr/kwh. på timbasis
    Tacksam för svar!

    • Man kan väl i mycket grova drag tänka så här. Låt säga att vi har ett batteri på 1 kWh som laddas och urladdas helt varje dag samt att livslängden är 15 år och verkningsgraden för en laddcykel är 90%. Om vi matar in 365*15 = 5475 kWh el får vi ut 0,9 * 5475 = 4928 kWh el under batteriets livslängd. Låt säga att batteriet kostar ca 5 000 kr/kWh, inklusive skattereduktionen för grön teknik. Då behöver vi en prisskillnad på över 1 kr/kWh mellan laddning och urladdning för att det ska bli lönsamt om vi bara utnyttjar prisskillnader under ett dygn. Det känns inte troligt att det i genomsnitt ska bli en sådan stor prisskillnad varje dag under 15 år framåt i tiden.

      En annan mer intressant användning av batterier kan vara att genom aggregering av många batterier erbjuda nättjänster, där Svenska Kraftnät förutspår ett ökat behov i framtiden.

  8. Hej, Man kan hoppa över växelriktaren och endast använda DC. Dvs. Solcellerna lagrar i batteri och man tömmer batterierna direkt till bilen. Lite förenklat.

Kommentarer är stängda.