Evenemang Solkraft + Jordbruk = Dubbel nytta, 2 november

Bland föreläsarna är Pietro Campana och Bengt Stridh från Mälardalens högskola. Potentialen för “agrivoltaics”, där solceller och odling samsas på samma jordbruksmark är mycket stor i Sverige, även om bara en liten del av jordbruksmarken utnyttjas.

Anmäl dig till evenemanget Solkraft + Jordbruk = Dubbel nytta Om Agri-PV i Sverige.här.

Diagrammet visar hur mycket solel som skulle kunna produceras på olika typer av jordbruksmarker i Sverige om dessa utnyttjades till ”agrivoltaics” med kombinerat jordbruk och solelproduktion, jämfört med Sveriges årliga elanvändning 2017-2019.

6 svar på ”Evenemang Solkraft + Jordbruk = Dubbel nytta, 2 november

  1. Hej Bengt,

    Intressant diagram.
    Du borde beskriva vilken yta på mark och tak som används idag för att få ihop 1 TWh. Hur många ha används idag av jordbruket ?

    Hälsningar

    Lars Olsson
    Seniorit AB
    0709626352

    • Vi har 3,0 miljoner hektar jordbruksmark i Sverige enligt Jordbruksverkets officiella statistik för 2020. En vanlig solcellspark kräver en yta på ca 1,5 ha/MW. Med hjälp av det kan du räkna ut ytan som behövs för att producera 1 TWh solel. Skrev en debattartikel i Land som ger en jämförelse av hur mycket som en solcellspark respektive energiskog ger per yta: Solel ger tio gånger större skörd än energiskog.

      I Sverige har merparten av solcellsinstallationer hittills gjorts på byggnader och där utnyttjar man redan exploaterad mark, det vill säga ingen extra mark behövs. Tänket med “agrivoltaics” är snarlikt, man fortsätter att bruka jordbruksmarken samtidigt som man producerar solel på sammma mark. Därmed blir det ingen konflikt mellan att använda jordbruksmark för odling eller solceller, som är en tvistefråga idag.

  2. Hej Bengt,
    Intressant läsning som vanligt. Här nere i Skåne finns det ett danskt bolag som köpt åkermark för att sätta upp en solcellspark i norra delen av länet. Vad jag förstår var det inte aktuellt att kombinera detta med jordbruk. Min fråga blir då hur får man ekonomi i detta projekt? Det måste vara en stor kapital investering att först köpa åkermark 400 ha och sen bygga en anläggning på 280 ha av marken. Ersättningsnivån för såld el måste vara en annan än vad jag som mikroproducent kan få, rimligtvis mångfaldigt större? Någon egenanvändning av elen förekommer väl inte i dessa anläggningar.

  3. Bygger man stort blir investeringskostnaderna mycket lägre än på en villa, storleksordningen 5 000-6 000 kr/kW är kostnader jag hört. Det finns inga stöd till solcellsparker. Elen säljs endera till Nord Pool spotpris eller med PPA (Power Purchase Agreement) till en kund som betalar ett visst belopp under x antal år.

    En hake i dagsläget för solcellparker är att modulpriserna har gått upp, se PV magazines EU spot market module prices, och att fraktkostnaderna från Asien har ökat i pandemins spår.

    Alternativet till köpa marken är att arrendera den, som ger en årlig kostnad. De har säkert räknat på vad som blir bäst i det aktuella fallet.

    Det finns en idé att kombinera med bruk av marken i Svedberga som vall som jag förstått det. Även vall är en sorts jordbruk om än inte samma sak som en sädesåker. 38% av Sveriges jordbruksmark användes för “vall och grönfoderväxter” under 2020 som det heter i Jordbruksverkets statistik.

Kommentarer är stängda.