Sveriges första agrivoltaiska solcellssystem på plats

Här är bilder från dagens besök, då vi gjorde en intervju med tidningen Jordbruksaktuellt om projekt “Utvärdering av det första agrivoltaiska systemet i Sverige“. Intressant projekt där kombinationen jordbruk och solceller ska studeras. Projektet har gett mycket uppmärksamhet hos både media och lantbrukare.

SVT har nyligen uppmärksammat projektet. Under nyheten “Försök med solceller och odling i Italien ger Västeråsforskare råg i ryggen” finns fyra videos med intervjuer av deltagare i projektet.

Ny Teknik har skrivit om projektet i artikeln “Kan solcellsparker ge skjuts åt odling” och i november ifjol uppmärksammade ATL projektet i artikeln “Nytt system kombinerar solel med odling“.

Mälardalens högskola är projektledare, med Kärrbo prästgård, Solkompaniet och SLU som partners i projektet, som har finansiering från Energimyndigheten.

Det agrivoltaiska solcellssystemet till höger och referenssystemet till vänster. De dubbelsidiga modulerna har en blå baksida.

Projektledare Pietro Campana, docent vid Mälardalens högskola, är lycklig över det han såg idag.

Även exjobbare Felix vid Mälardalens högskola och Maja från Solkompaniet, som utfört installationen, är mycket nöjda.

Ulf Andersson, markägare och stolt bonde.

Översikt med de tre raderna med vertikalt monterade solcellsmoduler för det agrivoltaiska systemet och referenssystemet med normal lutning i bakgrunden. Alla moduler är dubbelsidiga (“bifacial”). Framsidan är på radernas högra sida, syns bäst på raden längst till vänster.

 

 

Ett svar på ”Sveriges första agrivoltaiska solcellssystem på plats

Kommentarer är stängda.