Enligt remiss av promemorian “Skattereduktion för installation av grön teknik” ska en skattereduktion på 15% för privatpersoner ersätta dagens investeringsstöd för solceller. Idag är sista dag att ge kommentarer på denna remiss. Är själv inte på någon remissinstans men finns anledning att skicka in kommentarer ändå tycker jag. Desto fler som tycker till desto större chans att det får genomslag. Gör din röst hörd helt enkelt!
Det finns en del frågetecken i förslaget
- Förslaget är riktat mot privatpersoner. Hur blir det för företag, bostadsrättsföreningar, lantbruk, kommuner etc som inte kan få denna skattereduktion? Skrivningen är inte helt tydlig när det gäller bostadsrätter, hittar inget om att bostadsrättsföreningar kan ansöka om en skattereduktion för exempelvis en solcellsanläggning.
2019 svarade anläggningar med en effekt över 20 kW för 45% av den installerade effekten. Denna marknad riskerar att drabbas av en kraftig och plötslig åderlåtning om det bara kommer att finnas ett stöd för privatpersoner, som installerar mindre anläggningar. - Skattereduktionen bör omfatta även nybyggda hus och inte bara hus som är minst fem år gamla.
- Även solfångare bör omfattas av skattereduktionen. Det är ologiskt att skattereduktionen omfattar solceller och hybridsystem som producerar både värme och el, men inte renodlade solfångarsystem som producerar värme.
- Skattereduktion föreslås omfatta arbets- och materialkostnader. Det vore mera logiskt och enklare att låta skattereduktionen omfatta totalkostnaden för en nyckelfärdig installation. Det ska vara enkelt att göra rätt.
- Glapp i stödsystemen. Efter 7 juli i år kommer det inte att finnas något stöd att söka förrän i januari 2021. Det kommer att ge en oönskad ryckighet i marknaden. En lösning kan vara att låta den föreslagna skattereduktionen gälla från och med juli i år istället för från föreslagna 1 januari 2021.
Kuriosa är att förslaget räknar med en utökad administration för installationsföretagen på 4 minuter per redovisningstillfälle, till en kostnad av 28 kr.
Noterar även skrivningen
“Baserat på information på branschorganisationen
Svensk solenergis webbplats är ett hundratal företag verksamma som
installatörer, tillverkare och importörer av solceller, eller säljer produkter
och tjänster avseende solenergi (inkl. lagringslösningar).”
Denna uppskattning av antal företag är en grov underskattning. Svensk Solenergi har enligt uppgift igår 260 medlemsföretag och det lär finnas en hel del företag som inte är medlemmar i Svensk Solenergi som sysslar med solenergi.
Om detta är att likställa med det gamla sk “rotavdraget” som ju är en form av skattereduktion, varför inte kalla/gälla likadant det ska som du skrev vara enkelt
Det ska självklart gälla för nyproducerade hem, jag förstår inte varför man har en femårsgräns, frågan är om regeringen vill nå målet om ett fossiloberoende Sverige
Med soliga hälsningar
Hej, Synpunkten att även solfångare bör (måste) är ytterst viktig. Solfångare med sin ackumulatortank kommer att bli en viktig pusselbit i framtidens efterfrågeflexibila marknad för energilagring under solfattiga vinterdygn med hög nätbelastning med el till uppvärmning (delkonvertering av direktverkande el…) Solfångare har flera fördelar framför sol-el, kanske främst med tanke på kommande negativa elpriser, eller vid kommande höga Nät-effektavgifter vissa tider under kalla vinterdygn…
Vore det inte enklare att göra momsfritt istället?
Är ju bra om dom minskar fakturan med 15% direkt.
så man slipper ligga ute med pengar.
om man har firma som monterar panelerna så kan man ju använda ROT där och få 30%. samma på elfirman som kopplar in grejorna