Ansökningsstopp för solcellsstödet 7 juli 2020

Regeringen släppte idag en liten bomb i pressmeddelandet “Färdigställandetiden förlängs för solcellsstödet“.

“Regeringen har idag beslutat om en förordningsändring, som innebär att det datum då installationerna ska vara slutförda flyttas fram sex månader; från 31 december 2020 till 30 juni 2021.

Samtidigt införs ett ansökningsstopp för solcellsstödet den 7 juli 2020.
Investeringsstödet för solceller och stödet för energilager kommer enligt ett förslag som regeringen remitterat att ersättas med ett skatteavdrag från 2021.”

Det gör att den som vill ha chansen att ta del av det nuvarande investeringsstödet för solceller på 20% behöver göra en rask ansökan senast 7 juli. Läs mer på Energimyndighetens “Så ansöker du om investeringsstöd till solceller“.

24 svar på ”Ansökningsstopp för solcellsstödet 7 juli 2020

  1. Detta skatteavdrag gäller bara privatpersoner.
    Finns det något förslag för företag 2021 ?

    • Nej. Tyvärr. Det skulle vara om det kommer i höstbudgeten, men nu finns det inte något förslag på stöd till företag som vill installera solel.

  2. En bomb för företag som vill installera solceller eftersom regeringen inte meddelat vad som gäller för dem efter årsskiftet. Privatpersoner, däremot, kommer kunna – om promemorian går igenom – erhålla grönt avdrag. Om det blir betaldatum som bestämmer vilket inkomstår som det gröna avdraget ska allokeras till, precis som för ROT och RUT, kommer privatpersoner förhoppningsvis kunna söka grönt avdrag i januari 2021 för installationer som färdigställs i år.

    • Håller med, blir ett stort vacuum för företag och bostadsrättsföreningar. Finns ju dessutom risk att det blir många privatpersoner som skjuter upp sina investeringar till 2021 istället för att installera i höst. Att försena utbyggnaden av förnybart var väl knappast meningen…Men förhoppningsvis klarnar detta snart.

  3. Är det klarlagt att man får Grönt avdrag även vid nybyggnation, för jag tycker mig inte kunna utläsa varken det ena eller det andra i förslaget?

  4. Det är inte riktigt klarlagt, men jag tror att de kommer förtydliga det. Svensk Solenergi ber dem göra det i vårt remissvar.

  5. Nu blir det nog tvärstopp på installation av nya solcellsanläggningar för privatpersoner som inte redan sökt solcellsbidraget (senast 7 Juli), och alla kommer att vänta med installation tills de vet att de får det nya avdraget. Dvs hela marknaden går ned i 6 månader från 7 Juli! Hur tänkte politikerna här? Speciellt i dessa oroliga tider, så kommer säkert flera företag i branschen inte att klara sig.

    • Tror inte att det blir något tvärstopp för installationer under andra halvåret i år. Nu kommer många att skicka in ansökan före ansökningsstoppet 7 juli och kön för de som väntar på besked om investeringsstöd blir ändå längre. En fråga är om årets budget för investeringsstöd räcker för de som söker nu? En anledning till ansökningsstoppet var väl att man räknade med att budgeten skulle ta slut, så ur den synvinkeln gör ansökningsstoppet förmodligen ingen skillnad. Vi sökte om investeringsstöd för vår sommarstuga den 17 januari i år och har inte fått något besked ännu. Anläggningen uppfördes 1 juni, men vi väntar på att nätägaren ska byta elmätare.
      Det allvarliga är väl att vi inte vet om företag, BRF:er, lantbruk, kommuner etc, som inte är privatpersoner, kommer att kunna få något stöd från och med 2021. Under 2019 var 45% av den installerade effekten för anläggningar som var större än 20 kW enligt Energimyndighetens statistik och man kan väl anta att dessa vara för de som inte är privatpersoner, så det är den stor andel av marknaden som skulle påverkas.

  6. Man kan bara söka fram till 7 juli 2020 men installationen behöver inte vara klar förrän till 30 juni 2021. Så man måste vara snabb med ansökan till Länsstyrelsen.

  7. Hej,

    Jag vill gärna hinna ansöka för solcellsstöd och vill be hjälp av dem som har redan köpt en PV system och kan berätta hur mycket allt kostad eller är kunniga i detta så jag kan fylla ansökan så bra som möjligt.

    Jag ska få en 10 eller 12,5 kW system och vet hur mycket det kostar, men man behöver även fylla i hur mycket 1) övrigt material; 2) arbete; 3) projektering ska kosta även. Kan jag få hjälp och få veta hur mycket ungefär dem delarna kan kosta?
    Tack så mycket! 🙂

    • Arbetskostnaden brukar enligt en schablon sättas till 30% av priset för en nyckelfärdig anläggning. Projektering satta jag till 0 i en ansökan jag gjorde i januari och övrigt material till 30% av priset för en nyckelfärdig anläggning. Uppdelningen enligt offert jag hade fått.

      • Tack fös svaret, Bengt! Således om PV system kostar 100.000kr då arbetskostnad ska vara ca 30.000kr och för övrigt material 30.000kr till. 160.000 kr totalt. Har jag fattat det rätt?

  8. Hej!

    Vet du vad som gäller för privatpersoner som vill installera på ekonomibyggnader (lada)? Omfattas väl inte av ROT?

    • Skatteverket skriver under ROT-avdrag att “Arbetet ska utföras i ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet som du äger och bor i”. Därmed inget ROT-avdrag för solceller på ekonomibyggnad, som jag tolkar det.

  9. Hej,

    Pratade precis med Hanna Palmqvist på Länsstyrelsen Västra Götaland, otroligt trevlig och kompetent handläggare, hon upplyste mig om att de just nu arbetade med ansökningar om solcellsstöd för privatpersoner från November 2019. Hon upplyste mig också om att om inga nya pengar tillfördes i höstbudgeten 2020 skulle stödpengarna enligt Länsstyrelsens beräkningar ta slut för ansökningar fram till februari 2020. Inga nya pengar för privata solcellsanläggningar har tillförts i Höstbudgeten 2020. Vilket innebär att ansökningar som kommit in efter det ej kommer få bidraget pga slut på pengar.

    Hon upplyste mig också om att reglerna för ROT avdrag för installation började 2021, vilket då ger ett “Glapp” på ca 10 månader mellan de olika bidragssystemen… Grattis till mig och många andra som då troligen inte får något bidrag då vi hamnat mitt i “Glappet” mellan bidragssystemen.

    Så var det med den saken, men kul är det inte, då i alla fall jag installerade med bidrag i åtanke.

    MVH
    Fredrik

    • Verkar vara olika hos olika länsstyrelser då. Vi sökte investeringsstöd 17 januari i år i Gävleborgs län och positivt beslut fattades 14 september.

      • Hej Bengt,

        Ja, stor skillnad mellan de olika Länsstyrelserna, Västra Götaland har överlägset flest ansökningar. Pengapotten för investeringsstödet är dock samma. Du hade tur som lyckades få in din ansökan innan q1 var slut.
        Enl länsstyrelsens interpolerig kommer som sagt alla som ansökt efter 1 mars få avslag pga pengarna är slut och inga nya tillförts. Slår säkert några veckor hit och dit såklart, men i grova drag är pengarna slut och inga nya har tillförts i höstbudgeten. De nya reglerna om RUT gäller först 2021 och att söka detta mer ofördelaktiga bidraget retroaktivt verkar inte bli möjligt.

        Detta innebär att de som sökt investeringsstöd efter runt 1 mars blir “blåsta” på bidrag då de andra bidragssystemet (ROT för solcellsköp) sjösätts först 2021.

        Jag hoppas såklart på ett upprop av oss som fastnar i glappet, men högst tveksamt om någon kommer bry sig om oss som drabbats.

        Mvh
        Fredrik

        • För de som inte får investeringsstödet kan man få ROT-avdrag för arbetskostnaden, så man blir inte helt lottlös. För vår solcellsanläggning på en sommarstuga som installerades i juni av Svea Solar räknade de med schablonen 30% av priset för en nyckelfärdig anläggning i arbetskostnad, vilket gör 9% i ROT-avdrag på totalkostnaden. Någon nämnde tidigare i en kommentar att om arbetskostnaden blir högre än 30% så blir också ROT-avdraget högre. Men, finns det någon installatör som räknar med mer än 30% i arbetskostnad?

          PS. ROT-avdrag kan man bara få om huset är minst fem år gammalt, så om huset är yngre blir man utan stöd.

          • Hej igen,

            Ja, det är sant att det även idag är möjligt att få ROT på arbetskostnaden, blir dock ganska mycket mindre än investeringsstöd. OCH en förutsättning är ju att du bestämmer dig för ROT innan installation då det inte kan sökas retroaktivt. De flesta tror ju att de skulle få investeringsstöd, hela 2020 ut, så de har ansökt om det. Och då uppstår ju problemet med glappet igen.

            – Energimyndighetens pengar slut för ansökningar efter 1 mars 2020.

            – har du sökt för investeringsstöd kan du inte göra ROT då detta framgått för sent.

            Surt sa räven, men får väl se om någon med en säck pengar tar tag i å täcka glappet mellan de olika bidragssystemen.

            • Tänkte mig att alla som låtit bygga en solcellsanläggning innan man fått investeringsstödet tog ut ROT, som en säkerhetsåtgärd med tanke på risken att budgeten för investeringsstödet blir förbrukad (sådana signaler kom redan i januari i år: “Regeringens solcellsstöd för 2020 redan på väg att ta slut“). Svea Solar fixade ROT för vår sommarstuga, då vi lät göra installationen innan investeringsstödet var beviljat. ROT-avdraget får vi nu betala tillbaka när investeringsstödet beviljats. En hake med ROT är dock att huset måste vara minst fem år gammalt.

  10. Något jag har funderat över i detta sammanhang är skillnaden i budgetar under åren vs beviljade bidrag vs utbetalade bidrag. Det är mycket mer som beviljats än som betalats ut. Jag gjorde ett snabbt överslag häromdagen när jag såg Energimyndighetens månatliga rapport över solcellsbidraget (se Energimyndighetens webb). Det saknas väl en dryg miljard som beviljats men inte betalats ut. Om det då finns “luft” i systemet med intallationer som inte blir av så tillfaller ju de pengarna andra som står i kö. Men – utan att ha detaljgranskat – så förfaller det även vara ett glapp mellan budgeterade medel och beviljade bidrag. Dvs det låter som det finns mer pengar i systemet som inte fördelats ut? Något att gräva i Bengt?

    • Ja, det borde finnas en del som beviljas bidrag men som inte gör någon installation. En fråga är vilket sista datum de har för att göra installationen. Tänker på att det kan ta en tid innan sådana pengar kommer tillbaka till systemet.

  11. Hejsan, jag ansökte om sollcellsstöd strax innan 7/7 och fick inget sollcellsstöd.
    En från länsstyrelsen i västra götaland skrev att jag kunde göra rotavdrag istället och sista dag för detta var 2022-01-31.:
    “Om anläggningen är installerad under 2020 kan det finnas möjlighet att ansöka om rotavdrag i efterhand om detta inte är gjort i samband med installationen. Företaget som utfört installationen har möjlighet att ändra sin faktura och lägga till rotavdrag. Denna begäran måste inkomma till Skatteverket senast 31 januari 2022. Självklart så måste också alla andra förutsättningar vara uppfyllda för rotavdraget.”

    Anna Werner från svensk solenergi skrev till mig att sista ansökningsdag för rotavdrag som är gjord 2020 är 2021-01-31.:
    “Du kan istället använda ROT-avdraget. Men sista ansökningsdag för ROT 2020 var 31 januari 2021. Nu finns ROT 2021 och det nya gröna avdraget. Det förra är på 9 procent av investeringen och det andra på 14,55 procent.”
    “om du kan få din entreprenör att kreditera tidigare faktura från 2020 och lägga den på 2021 kan du ev få ROT 2021 enl SKV./A”

    Vem av dessa har rätt? kan jag söka rotavdrag fram till 2022-01-31 eller ska jag försöka få entreprenören att försöka senarelägga fakturan till 2021?

    • Vet inte. Anna hänvisar till Skatteverket, så kolla med dem vad som gäller.

Kommentarer är stängda.