Vetgiriga deltagare på föredrag om solceller i Falun igår

Igår höll jag föredrag om solceller för 105 deltagare vid en solcellskväll hos Falu kommun, med Mattias Olsson som arrangör. Det var roligt att det kom som många frågor från de engagerade deltagarna. Enligt SCB hade Dalarnas län 13 W solceller per invånare installerat vid gångna årsskiftet men det kommer raskt att öka tror jag.

Installerad solcellseffekt (W) per invånare i län 20171231.

Solcellskväll i Falun. 20181017.

4 reaktion på “Vetgiriga deltagare på föredrag om solceller i Falun igår

 1. Hej Bengt!
  Funderar på en sak. Hur länge tror att det tar innan bidragen försvinner och ev skatter kommer att läggas på solenergin? Någonstans måste ju förlusterna tas igen. Hoppas inte på länge!
  Med vänlig hälsning,
  Carsten Johansson

  • Går inte att säga något om bidragens varaktighet så länge vi saknar en ny regering. Det kan bli så att nuvarande övergångsregering får lägga budget för 2019, som ska vara klar i november, om man inte får ihop en ny regering innan dess. Sedan ska denna budget tas i riksdagen i december. Det blir ett spännande slut på året…

   Om man håller fast vid målet på 100% förnyelsebar elproduktion år 2040 blir det kontraproduktiv att lägga en skatt på produktion av solel. Statens intäkter från energiskatt på köpt el var 23 miljarder 2017. Med alla undantag som finns för energiskatt för industri minskar dock intäkterna för energiskatt med över 10 miljarder (gjorde tidigare en uppskattning på 13 miljarder för 2016).

   En grov uppskattning är att idag är ca 0,1 TWh egenanvänd solel (svårt att göra en mer precis uppskattning då både installerad solcellseffekt, hur mycket solel som produceras och hur mycket solel som är egenanvänd är osäkra faktorer). Med en energiskatt på 33,1 öre/kWh minskar statens årliga intäkter för energiskatt därmed med ca 33 miljoner kr i nuläget. Det är småpengar i det stora hela för staten och det kommer att ta lång tid innan det blir några större pengar för staten.

 2. Hej Bengt!
  Du vet inte om du snart kommer ha någon föreläsning i Uppsala?
  Mvh//Sofia

  • Ingen sådan inplanerad. Kommunernas energi- och klimatrådgivare jobbar med olika insatsprojekt, där solceller är ett sådant projekt. Du kan väl kolla med dem om de har någon föreläsning om solceller inplanerad. Det finns gott om solkompetens i Uppsala så de behöver väl inte nödvändigtvis ta någon utifrån.

Kommentarer inaktiverade.