Köporgie av solceller i Danmark

Fick ett tips av Jonas Hållén om den intressanta artikeln ”Se hvem i Danmark der er vildest med solceller”, publicerad i danska Ingeniøren igår. Den handlar om statusen för solceller i Danmark och nog är det ”vilt”. Den 10 september var drygt 112 MW solceller installerade i Danmark. 20 000 anläggningar på sammantaget 100 MW har installerats i år och man tror att det kommer att bli 30 000 anläggningarna installerade innan årets slut. Man räknar då att ha passerat 150 MW i installerad effekt, motsvarande en elproduktion på 0.135 TWh.

En sagolik utveckling! Vid utgången av 2011 hade Sverige 15,7 MW installerade solceller, då i samma härad som i Danmark. Under 2012 har det blivit en fenomenalt intensiv aktivitet i Danmark och Sverige har hamnat långt bak i kölvattnet på vårt grannland.

Det finns fyra orsaker till den positiva utvecklingen i Danmark (punkt 4 tillagd 2012-09-28, glömde den i första utgåvan)

 1. Nettoavräkning har funnits sedan 1998, för solcellsanläggningar upp till 6 kW, detta är grundbulten.
 2. Skattereduktion för de som köpt solcellsanläggningar. Infört 2010. Man kan skriva av 25% per år av inköpskostnaden i inkomstdeklarationen, till dess att 12 300 kr återstår av inköpskostnaden. I gengäld ska man betala en årlig skatt på 60 öre/kWh på den producerade solelen. Efter tio år reduceras skatten till 40 öre/kWh.
 3. Kraftigt sjunkande priser på solcellsystem, detta är den utlösande faktorn.
 4. Högt elpris. Hushållens elpris var högst i EU under andra halvåret 2011 enligt statistik från Eurostat.

De två första punkterna är aktiva beslut av danska politiker att stödja småskaliga solcellsystem. Den tredje punkten har man fått på köpet från omvärlden. Våra svenska politiker borde ta lärdom av våra grannar, svårare än så här är det faktiskt inte att få drag under galoscherna på solcellsmarknaden!

PS 16 oktober. Progonoserna för antalet installerade solcellsanläggningar i Danmark under 2012 får revideras. Jyllands-Posten skrev igår att Energinet hade registrerat 31 538 anläggningar hittills i år.

PS 25 oktober. Ny Teknik publicerade idag artikeln “Danmark tar täten“.

Solcellsanläggningar i Danmark 2012. Källa Ingeniören 2012-09-11.

Solcellsanläggningar i Danmark 2012. Källa Ingeniören 2012-09-11.

7 reaktion på “Köporgie av solceller i Danmark

 1. Glöm inte en viktig faktor till i Danmark – elpriset är ca 2,50 kr/kWh, dubbelt så högt som i Sverige!

  • Ja, bra påpekande, hade det i åtanke men det föll bort när jag skrev inlägget. Enligt EU:s statistik Eurostat är de danska hushållens elpris högst i EU, 0,298 Euro/kWh (ca 2,55 kr/kWh) under andra halvåret 2011.

   Statistiken från Eurostat är lite lurig. I de svenska elpriserna verkar man ha räknat med även de fasta priserna, eftersom man anger ett elpris för hushåll på 0,204 Euro/kWh (ca 1,75 kr/kWh). När man ersätter köpel med solel är det endast de rörliga kostnaderna som påverkas, för närvarande ca 1,1 kr/kWh inklusive nätöverföring för 1-årsavtal enligt Kundkraft.

   Har inte kollat fördelningen mellan rörligt och fast elpris i Danmark. Är det någon som vet?

 2. det mest rättvisa borde vara att räkna med dom fasta kostnaderna för alla länder.
  för dom fasta kostnaderna kan skilja mycket i olika länder..sverige har nog rätt höga fasta,men har för mig att tyskland har låga..dom lägger det mesta på elpriset…som är det bästa ju…inga fasta kostnader ..istället lite högre elpris ,är bra för oss tillverkar solel. ..inga fasta kostnader ,gör att det är mer lönsamt att satsa på solceller …
  i sverige måste man minska sin förbrukning av el till under 8000kwh om året..då får man lägre fast kostnad…hos EON….men då höjer EON överföringsavgiften från 24öre till 53 ..nåt sånt… varför kan man undra..blir det dyrare för EON att föra över lite el..hmm

 3. Pingback: Regeringen minskar investeringsstödet till solceller | Bengts villablogg

 4. Pingback: PVSEC 2012 – Dag 5 – Strålande tider förutspås för solceller! | Bengts villablogg

 5. Pingback: Energiminister Anna-Karin Hatt behöver en solcellsräknare | Bengts villablogg

 6. Pingback: Energiminister Anna-Karin Hatt behöver en solcellsräknare | Bengts nya villablogg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *