Superrobban

Forumsvar skapade

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • som svar på: Off-grid "Kylskåps"anläggning #12599
    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Det beror på var i Sverige stugan finns och när på året det ska fungera.

    Satsa på ett rejält 230 volts A+++ energiklassat kylskåp, varför inte med ett 4-stjärnigt frysfack så kan ni även ha glassen kall.

    Kolla också ljudnivån och välj det som är tystast.

    I min Off grid anläggning med stuga i Roslagen så från mitten på april till mitten på september räckte totalt 800 W paneler i sydläge lutning 27 grader mer än väl.

    Då hade jag även 230 volt till kaffebryggare, micro, dammsugare, vattenpump, vedklyven, LED-TV och LED-belysning. Passa på nu att ta en riktigt bra växelriktare så kan Ni lyxa till det en del i stugan.

    Ofta var min batteribank full redan vid 10-11 tiden på förmiddagen så jag fick kasta bort all el som producerades under övriga dagen.

    Ska allt stå oanvänt i 48 veckor per år så skulle jag föreslå en annan batterityp som klarar detta utan någon tillsyn.

    Numer är jag On grid då jag ville ha åretrunt bruk av stugan.

    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Elnätsföretagen tar över skattskyldigheten från elhandelsföretagen 2018-01-01

    Jag funderar på vad innebär det i praktiken att Elnätsföretagen tar över skattskyldigheten från elhandelsföretagen?

    Staten säkrar väl upp skatteuppbörden bättre, de hävdar även att det nu också blir enklare att sätta upp laddplatser och vidaresälja el.

    De nämner just detta med vidareförsäljning av el, låter ju som att det är helt tillåtet nu?

    Nu ska ju till exempel datorhallar först betala full energiskatt, därefter begära återbetalning om de har rätt till skattefri el. Energiskatten återbetalas då till skattekontot, som inte får ha underskott förstås….

    Då borde väl kravet vara att all el datorhallen förbrukar mäts väldigt noga?

    Om fastighetsägaren vidaresäljer el från en solelanläggning på taket till datorhallen borde väl kravet vara godkänd elmätare?

    Läs mer i Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU1 från sidan 120 och framåt här:

    https://data.riksdagen.se/fil/B2BB12BF-0B70-4C68-BC62-211E4993133E

    som svar på: Höstbudgeten 2016 – Solel och energiskatter #11443
    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Att regeringen vill flytta energiskatten till nätbolagen måste det ju finnas någon anledning till.

    Det står i proppen att elmätaren vid anslutningspunkten ska vara skattegrundande precis som nu.

    Varför görs då denna ändring och vad skulle nu bli bättre för mikro solelproduktion och elbilsladdning är en gåta?

    Kan tänka mig att regeringen gör allt som går för att säkra sina skatteintäkter. Rent krasst kan ju ett elhandelsbolag göra konkurs och risk finns för uteblivna skatteinbetalningar, nätbolagen gör knappast konkurs och där finns ju stora utmätningsbara tillgångar.

    Men det är ju inga förbättringar för en villaägare med solel?

    som svar på: Optimera solcellerna under december månad? #11304
    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Det är ju vinterperioden som det inte funkar alls med Off Grid i Roslagen.

    Jag har funderat mycket, hittade en plats på en trädstam där jag skulle kunna sätta en eller två paneler och fånga några ynkliga vintersolstrålar mellan klockan 11-14. Men kollar ni på Sun Powers portal ser ni att det produceras nästan ingen solel på vintern i Stockholmsområdet.

    Jag har kollat på vindkraft, bränsleceller, elverk etc.

    Nu har jag istället skrivit på avtalet som ger EON en rejäl slant för att nätansluta min off grid stuga i Roslagen.

    Det är bara att inse med dagens teknik är det inte ekonomiskt försvarbart med fristående anläggning om du vill ha året runt användning i stugan.

    Sommartid funkar det riktigt bra, men från oktober till mars är det ett långt strömavbrott och jag måste vara driftingenjör för att hålla igång allt.

    Köra reservkraftverket regelbundet, byta gasoltuber ofta och ha koll på att batterierna mår bra hela tiden.

    1) Var mitt BMS inte tillräckligt bra för att batterierna skulle överleva med den bristfälliga laddningen jag fick vintertid?

    Batteriövervakningen fungerade bra, den stängde ned 230 Volt systemet för att skydda batterierna. Jag har dock även ett litet 24 volt DC system utan övervakning, tanken var att kunna köra en del prylar utan att ha 230 volts invertern igång. Men det stängde jag av över vintern, systemet har dock en egenförbrukning på drygt 10 watt. Små konstanta förbrukare är förödande i off grid system.

    2) Hur stora batterier har jag?

    Totalt drygt 10 kWh, (24 Volt 500 Ah) AGM blybatterier av hög kvalité, kan laddas ur med 80% max.

    2) Var antalet paneler för lågt för att få ut nog med effekt på vinter och vår, finns någon uppskattning om hur mycket som skulle behövts?

    Jag har 1000 watt solpaneler idag, problemet är snötäckning och lågt stående vintersol några få timmar per dag. Här kan Ni gå in och titta på Sunnyportal, välj Sverige som land så ser du att det inte produceras någon större mängd solenergi vintertid.

    https://www.sunnyportal.com/Templates/P … tList.aspx

    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Det handlade nog mest om att få ut kostnaden närmare slutkunderna, pratade med en anställd på elnätsbolag om framtiden för dem.

    De tror att elpriset går mot fast en del på cirka 80 % och rörlig del 20% ungefär som vattenräkningen idag.

    Tesla Powerwall och liknande oförutsebar produktion där elbolagen ser (säger de) solpaneler delvis som problem, men där vindkraftverken verkligen stökar till det, de vill ju inte kasta bort en endaste kwh.

    Kunder med jämn och fin nettoförbrukning / produktion premieras.

    100 timmar med minuspriser i Tyskland.. och stigande

    Tesla och andra elbilar användas som energilagring till överskotts ström, flyat natt oftast vindöverskotts produktion till “dagen” (egentligen klockan 06.00-09.00 och 16.00-19.00) där topp priser ligger idag.

    (Fast hur ska det lösas rent praktiskt, de flesta elbilsägare kämpar ju hårt med att ladda upp sina fordon idag och vill väl inte tömma ur dem i onödan)

    Solceller producerar ju när det finns konsumtion, men det gör inte alltid vindkraften.

    Här är Nissans vision om framtiden, teknisk möjligt förstås men det är ju en del som måste lösas först….

    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Jag håller med dig att i Sverige är energilagring, genom egna batterier, bara en stor onödig kostnad för närvarande.

    Rent krasst ekonomiskt borde jag försöka sälja batteribanken och växelriktaren med den inbyggda laddningsregulatorn, och istället installera en inverter för att sälja solelen.

    Nu är nog begagnat priserna på en några år använd anläggning inte så mycket att komma med, och då tänkte jag att det får bli lite forskning i hur jag får bästa avkastningen, eller snarare minsta förlusten, med egen energilagring av solel.

    En fördel för mig är att jag har allmän elbehörighet och kan således bygga det mesta själv. Fast jag måste ju påpeka att det får vara ett hobbyprojekt, det är ju ändå mycket olönsamt.

    Nu ska jag följa regelboken fullt ut och se vad detta leder till. Steg ett var att i samband med föranmälan till EON tala om att jag har energilagring med batterier samt växelriktare. Det klassas då som en UPS-anläggning, och följande dokument fick jag ta fram:

    Enligt Svensk Energis publikation ”Stationära reservkraftsanläggningar” ska följande uppgifter in till handläggare.

    * Enlinjesschema
    * Inverterns märkdata
    * Nätelkopplarens funktion (över- underspänningsskydd, överströmsskydd, mm.)
    * Nätelkopplarens funktion
    * Jordtagsprotokoll

    Nu gäller det att maximera den egna användningen av solel, så rent krasst måste jag ju att köra allt i “off grid” läge ända tills batterierna är nästan tomma.

    Batterierna rymmer 10 kWh får tömmas med 80% som mest, men hur jag än räknar blir det väldigt dålig affär. Runt 10:- per kWh verkar jag hamna på, i ett fritidshus som inte används dagligen blir det ju inte alls någon bra ekonomisk lösning. Varje natt skulle jag kunna ta ut max 8 kWh med andra ord, förutsatt ett antal soltimmar dagen innan så batteribanken är full.

    EON har samma energipris dygnet runt och inte effektabonnemang för privatkunder så där finns ju inte heller något att hämta. Annars hade jag kunnat kapa effekttoppar eller inte förbrukat elnäts energi vid högtaxa.

    Det ända som tillförs är att jag får “äkta” avbrottsfri kraft, inte direkt någon nödvändighet i ett fritidshus. EON bygger elnätet med markkabel hela vägen fram så elavbrotten lär ju inte komma så ofta.

    Jag kommer nu att få “kasta bort” stora mängder solel, när batteribanken är full kan jag inte ta hand om energin längre. Efter en natt i stugan brukar batteribanken vara full vid 11.00 tiden på förmiddagen. Så länge solen skiner matas dock energin ut till de förbrukare jag har i stugan, det kan bli några kWh till.

    Efter några år med “off grid” inser man verkligen hur bra det är att vara elnätsansluten och vilka fördelar det finns att använda elnätet som ett gigantiskt batteri.

    Är det någon som har ideér hur jag ska maximera min solel produktion?

    Är det helt andra förutsättningar i andra länder kan jag undra:

    http://www.theguardian.com/environment/2016/feb/05/welsh-home-installs-uks-first-tesla-powerwall-storage-battery

    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Pratade lite mer om detta, tydligen diskuteras det att elnätsbolagen ska försöka få ut balansansvaret närmare slutkunderna.

    Om vi har en villakund med elbil som laddar med 22 kW mellan klockan 01.00 till 05.59 och som dessutom har en solelanläggning som 06.00 börjar mata ut 6 kW på elnätet så är det ju inte någon drömkund precis…..

    Vad är egentligen tanken med kravet för skattereduktion med solel att det ska förbrukas lika mycket energi som det levereras in på elnätet?

    Införandet av effektbaserade tariffer även för hushållskonsumenter blir väl troligen hos alla framöver?

    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Det var kanske detta som avsågs, men i praktiken blir det väl som en effektavgift för de flesta mindre aktörer? Har de “lindat in” kommande avgiftshöjningar med fyndiga uttryck?

    “Den aktör som orsakat en obalans får betala för vad det kostar för Svenska kraftnät att återupprätta balansen. Vi räknar ut vad det kostar i den så kallade balansavräkningen.”

    som svar på: Optimera solcellerna under december månad? #10581
    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Nu blev det lite julfelsökning.

    Körde elverket på morgonen, solcells laddningsregulatorn har en ingång även för extern strömkälla. Då tar batteribanken emot 780 W under några timmar ivarjefall. Så det känns som jag borde kunna ta emot solenergin.

    Men så klättrade jag upp på taket, (panelerna syns inte från marken) och upptäckte att några av solpanelerna blir skuggade till drygt 1/2 ytan nu när solen står så lågt. Från klockan 11.15 och framåt på grund av en yvig tallkrona.

    Jag har flera paneler seriekopplade, men skulle kunna ha dem parallellkopplade då det är 36 volt paneler och jag har 24 volt systemspänning. (Laddregulatorn kan ta emot upp mot 30-150 volt.)

    Fast enklast blir nog att ta fram motorsågen, trädet står på min tomt.

    God Jul önskas!

    som svar på: Optimera solcellerna under december månad? #10579
    Superrobban
    Deltagare
    • Inlägg: 19

    Idag var det ju årets kortaste dag, men strålande sol hos mig. Då ger solelanläggningen 30 Watt under cirka 3 timmar. En toppen vinterdag kan jag alltså producera 0,1 kWh.

    Laddningsregulatorn har en egenförbrukning på 7,5 Wh per dygn, så rent teoretiskt skulle en solig dag med 12 dagars mellanrum räcka för att kompensera det.

    Men det verkar som att batteribanken också har en egenförbrukning, spänningen sjunker för varje dag i systemet under december månad.

    Nu har jag idag kopplat bort en stor del av batteribanken och har 100Ah kvar, för att se om det kan vara en lösning att ladda på lite.

    Funderar också på en “vintersolcell” jag sätter upp i perfekt vinkel för lågt stående sol mellan kl. 10.30-13.30 då det kan tänkas finnas lite solenergi.

    Det jag skulle vilja uppnå är dels att MPPT laddningsregulatorn får gå igenom hela sin cykel med Bulk – Absorption – Float – Storage och att jag efter några veckor har tillgång till några kWh energi för Microvågsugn, kaffebryggare, belysning.

    Bulk = Laddar så mycket solpanelerna kan ge upp till 28,4 volt i batteribanken

    Absorption = Laddning en timme med spänning 28,8 volt för att “toppa” batteribanken

    Float = laddning med konstant spänning (floating) 27,6 volt.

    Storage = Viloläge 26,4 volt

    Möjligen att MPPT-laddaren inte riktig är optimal för vinterdrift, kan det finnas en bättre lösning?

Visar 10 inlägg - 1 till 10 (av 10 totalt)