Forumsvar skapade
-
FörfattareInlägg
-
Skulle stå elnätsavgifter, inte nätnytta …
Tibber skriver att den el man matar ut på nätet används (lånas) av andra hem i närheten. Inte helt korrekt såklart eftersom det ju blir de grannar man har som ligger anslutna i samma kabelskåp eller dess närhet som kommer få levererat överskottet (gäller ju så länge det är ganska få mikroproducenter i respektive områden). Och inte säkert att grannarna har Tibber som leverantör. Och där har vi skiljepunkten mellan fysisk och finansiell handel av el.
Marknadsmässigt så tycker jag att Jämtkrafts säljstory med Lagra i vattnet-konceptet hänger ihop på ett mer lättfattat sätt vad det gäller systemmässig lagring av solelöverskottet i vår vattenkraft. Men inte blir min överskottsel lagrad i deras vattenmagasin, det är fortfarande samma gamla kabelskåp och grannar som gäller …
Men eftersom vår nordiska elmarknad fungerar som den gör så kan ju vilken elhandlare som helst köpa (på Nordpool) och sälja vilken typ av el dom vill, såväl solel som vattenkraftsel. Och just nu ger Tibber enl mig det bästa erbjudandet för överproduktion/lagring.Har Vattenfall ens bytt mätare till en som kan mäta i båda riktningarna?
Om inte så har ni förlorat dubbelt. Dvs ni har inte bara förlorat att bli ersatta för er överproduktion … ni har t.o.m. betalat för den.Och i det fallet gissar jag att det endast är nätägaren (Vattenfall) som dragit nytta av detta vid nätavräkningen, dvs ni har minskat deras nätförluster. Men elhandlaren/balansansvarig skall ha handlat upp samma mängd som er elmätare har visat sig förbruka så dom vinner inget på detta. Det gäller även om mätaren har varit korrekt och mätt i båda riktningarna, dvs elhandlaren/balansansvarig är ekonomiskt ansvarig för förbrukningen i er uttagspunkt, och då är det ju mätaren som är grunden till den avräkningen oavsett hur rätt eller fel den har visat.
känns ju sådär att bränna på golvvärmen eller ställa en byggfläkt på utsidan av huset bara för att våra politiker inte kan få ihop ett fungerande styrsystem för mikroproducenter! Kan aldrig tänka mig att det finns en enda politiker som tycker att det är bra att jag bränner kWh i onödan i november-december för att hamna på rätt sida en gräns så att jag inte blir “straffad” med ett par tusenlappar per år …
Men handen på hjärtat … det är precis vad som kommer att hända även för mig om jag ser att det går åt nettoproducenthållet framåt nov-dec.Tycker att Tibber har ett bra erbjudande just nu!
Dom kallar det lagring (men det är ju egentligen mäklande där dom har en annan köpare) och för det får du 1 kr/kWh i kompensation (nätnyttan) + din kWh tillbaka när du behöver den. Såklart överbetalt om man ser långsiktigt, men helt klart ett attraktivt erbjudande just nu för oss mikroproducenter. Och på sikt så bygger dom ju en handelsplats för mikroproducenter och konsumenter av el, bra initiativ!Detta är inte spekulation:
– Tillverkarvariansen är 0-3%.
– Paneler har en åldersdegradering.
– Paneler är inte felfria.Och som Bengt skriver så är den största fördelen med paneloptimering att man har loggning på modulnivå och lätt kan se om det blivit något fel.
Att en panel tappar 35% p.g.a åldersdegradering är orimligt, så rapporten fastslår att trolig orsak är en s.k. “hot spot”, vilket ju även bilderna stärker. Och att den panelen då ökar degraderingen från 2% till 3,8% för hela systemet.
Men rapporten säger ju tyvärr inget om degradering på panelnivå så det stämmer att allt annat blir spekulationer.Hur som helst så visar ju denna typen av effektbortfall väldigt tydligt behovet av paneloptimering. Det går ju inte att följa upp annars, knappt ens i efterhand.
Om man paneloptimerar så slipper man spekulera, då kan man följa åldersdegradering och andra effektbortfall.
Jag hade definitivt valt paneloptimering!
Fördelarna är många, framförallt ökad energiproduktion även om du inte har någon skuggning, beroende på bl.a
– Tillverkarvarians på paneler är normalt 0-3%, så du kan räkna med 1,5% ökad energiproduktion (utan paneloptimering = 0%)
– Åldersdegraderingen är inte linjär och heller inte lika för individuella paneler, räkna med ytterligare några procent i ökad energiproduktion under anläggningens hela livslängd.
-Snö/smuts/fågelspillning etc påverkar också så att paneloptimeringen är en fördel, dock svårt att sätta nån specifik siffra på produktionsökningen baserat på de parametrarna.Sen är ju det en hel del övriga fördelar med paneloptimering, både sådana som har en direkt koppling mot ekonomi:
– fri design = snabbare/förenklad projektering
– längre stränglängder = färre meter DC-kablage = kortare montage-/installationstidoch sådana fördelar som inte går att sätta ett direkt ekonomiskt värde på, tex
– möjlighet till garantiuppföljning på panelnivå (ej möjligt om man inte har paneloptimering
-brandsäkerhet/låg spänning på taket vid AC-spänningsbortfall, i ditt fall max 24V, dvs 1V per panelOch sen såklart så som Bengt skriver, det kan ju vara uppskattat och trevligt att alltid ha full kontroll/övervakning på sin produktion på panelnivå 🙂
Om man väljer SolarEdge så kan du dock inte dubbeloptimera (en optimerare till två paneler) då minimum stränglängd för de optimerarna (P600/P700) har krav på minst 26 st paneler/13 effektoptimerare.
Lycka till!
-
FörfattareInlägg