Vem köper solceller idag

Hem Forum solceller Ekonomi Vem köper solceller idag

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #9304
    AI80
    Deltagare
    • Inlägg: 1

    Iom att man snart kommer att kunna öka effektiviteten/verksamhetsgraden på solceller med 22% därav mer än dubblera effekten, vem köper idag solceller?
    Detta är iof väldigt nytt men enligt forskarna har alla solcells fabriker idag utrustningen redan som krävs att göra ändringen.

    “– Vi har använt kommersiellt tillgängliga solceller, men på ett nytt sätt, så dessa förbättringar är tillgängliga för branschen direkt, säger experten Martin Green vid UNSW.

    I laboratoriemiljö har även europeiska forskare rapporterat effektivitetsnivåer på långt över 40 procent under 2013 och 2014, men Green och hans kollegor har alltså lyckats förflytta detta ut i verkligheten. Tricket är att dela upp det infallande solljuset så att det landar i fyra separata celler.”

    http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/solenergi/article3869742.ece

    Någon som vet vad detta kommer betyda rent ekonomiskt. Vad kostar det idag med ett system som producerar tex 10KW/h? Är kring utrustningen dyr eller är själva solcellen som är dyr?

    #9306
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Glöm snart. Rekordet gäller dessutom för solceller där man har en kraftig koncentration av solinstrålningen, så det är bara intressant för platser där man har en hög andel direkt solinstrålning och man måste använda 2-axlig solföljning. Verkningsgraden för en solcell ökar med ökad koncentration av solljuset (Isc ökar linjärt med solinstrålningen och Uoc logaritmiskt), så man hade inte nått denna höga verkningsgrad utan koncentrerat solljus.

    Jag upprepar det jag skrev i en annan tråd igår kväll:

    Jag tror inte att man ska förvänta sig några snabba förändringar i verkningsgrad för kommersiella moduler serietillverkade i stor skala. Utvecklingen för sådana moduler tuffar på sakta men säkert. När vi installerade en solcellsanläggning på ABB Corporate Research i maj 2005 var det kiselbaserade moduler med 11,9% verkningsgrad. Idag är 15-16% normalt. 3-4% förbättring ger en ökning på 0,3-0,4% per år för genomsnittet, vilket jag tycker är raskt marscherat. De bästa kommersiella kiselbaserade modulerna har över 20% verkningsgrad, från SunPower, men de kostar också därefter. Ska man komma väsentligt över 20% behövs flerskiktssolceller.

    Flerskiktssolceller med hög verkningsgrad används i rymdtillämpningar och i koncentrerade tekniker. Där kan man kosta på sig mycket dyrare solceller eftersom kostnaden är underordnad (rymd) eller för att man behöver mindre yta av solceller (koncentrerande tekniker), men i normala tillämpningar kan de idag inte konkurrera prismässigt.

    Medier slår gärna upp olika forskarrön, men ofta glömmer man bort att det kan ta mycket lång tid innan det blir en kommersiell produkt, om man ens kommer så långt. Det går inte att jämföra verkningsgrader på små solceller i laboratoriemiljö med det man får när man bygger en kommersiell modul i serieproduktion. 1982-1983 nådde man 16% verkningsgrad för kiselbaserade solceller i labskala, se NREL:s diagram över utvecklingen för de bästa solcellerna i laboratorieskala (storleksordningen cm2). Först idag, 30 år senare, är det kommersiell vardag…

    • Det här svaret redigerades för 9 år, 12 månader sedan av Bengt.
    • Detta svar redigerades för 9 år, 12 månader sedan av Bengt. Anledning: Hade glömt länken till NREL-diagrammet
Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.