Hem › Forum solceller › Tekniker › Val av solcellspaket
- Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 6 år, 11 månader sedan av Bengt.
-
FörfattareInlägg
-
2018-02-13 kl. 21:19 #12579
Funderar på att bygga en solcellsanläggning på huset.
Vår förbrukning av el är ca 8500 kwh, så ca 8000kwh skall väl anläggningen maximalt ge. Allt skall sitta på ett hustak med 40 graders vinkel, i söderläge, utan skugga från någonting.Men hur skall man tänka?
Det blir ju billigare per installerad watt ju mer man installerar.
Hur är det effektiviteten, är t ex en inverter mycket effektivare när den jobbar maximalt mot när den går på 80%, det talar ju egentligen för att man har en överkapacitet på panelerna, så att den får gå med full belastning under större delen av året. Dvs under den period på året med bäst produktivitet på solcellerna, så kommer inte inverten klara av panelerna, men under större del av året, kommer inverten få gå fullt.
Eller är detta en dum ide?Panelerna kommer sitta alla åt samma håll, inte skuggas av någonting. Skall man ha optimerare på panelerna? Jag gillar iden av att kunna få statistik och felsöka dem enkelt, men är rädd för att optimerarna går sönder, det blir väl dyrare investering också, eller blir invertern billigare?
Läst lite om Glas-glas paneler. Är de så mycket bättre?
Dels vad gäller effektgaranti/hållbarhet men även ekonomi. Går det att räkna hem den ökade produktionen med ett högre pris?Hur är det med de långa garantierna, kommer de och byter ut trasiga delar utan kostnad? Är det värt extra kostnaden med dessa garantier. Vad händer om företagen går i konkurs/uppköpta. Någon med sådana erfarenheter?
Har många frågor, och funderar på om man skall våga investera, och hur stor installationen skall bli.
/Johan
2018-02-13 kl. 23:11 #12580Med solelproduktion nästan som elanvändning under ett år kommer den mesta av solelproduktionen att bli ett överskott som får säljas. På sikt, när skattereduktionen för överskottsel reduceras eller försvinner, kommer det att vara mycket mer lönsamt att använda elen själv, se Värde av egenanvänd och såld solel – uppdatering 20170915. Ingen kan idag säga hur länge skattereduktionen kommer att finnas kvar vilken ger en osäkerhet i ekonomiska beräkningar.
Det betyder att lägsta investeringskostnad per kW ger kanske inte bäst ekonomi i slutändan, om en större installation gör att man också får ett större överskott som säljs. Kolla Excelmallen från projektet Investeringskalkyl för solceller.
Växelriktaren har inte bäst verkningsgrad vid högsta effekt, utan vid lägre effekter, mindre än 50% av toppeffekten för exempelvis SMA Sunny Tripower 5000TL. Dock inga stora skillnader, 1-2% sådär. Man får nästan aldrig ut märkeffekten från en solcellsanläggning och definitivt inte sommartid. Växelriktarens maxeffekt brukar därför vara lägre än den installerade moduleffekten.
Om man inte har någon skuggning och alla moduler sitter med samma lutning och väderstreck finns ingen anledning att ha optimerare ur produktionssynvinkel, då det blir en dyrare installation med optimerare. En fördel med optimerare är dock att man kan följa produktionen för varje modul och att man lätt ser om det blivit fel på en modul.
Om ett företag går i konkurs har man ingen nytta av garantin hos det företaget. Man kan undra hur många av dagens modultillverkare som finns kvar om 25 år (vanligen får man en effektgaranti som gäller 25 år)? Kan vara idé att välja moduler från en större och välkänd tillverkare ur den synvinkeln. Å andra sidan är det väl störst sannolikhet att tillverkningsfel märks under första driftåret.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.