Tål solcellspanelerna studsande fotbollar?

Hem Forum solceller Tekniker Tål solcellspanelerna studsande fotbollar?

Etiketter: 

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #11394
    Elisabet
    Deltagare
    • Inlägg: 1

    Hej Bengt!
    Vi funderar på att skaffa solcellspaneler. Boningshus och garage ligger i ungefär likvärdiga väderstreck (SO resp SV). Garaget är mycket lägre än boningshuset och det skulle därför vara lättast att montera solcellspanelerna på garagetaket (taket har ungefär 27 graders lutning).
    Garaget ligger dock nära tomtgränsen och parallellt med densamma. På angränsande tomt spelas det ibland fotboll och det händer att bollen studsar på garagetaket. Ibland studsar den tillbaka till granntomten och ibland kommer bollen över garagetaket in på vår tomt.
    Tål solcellspaneler studsande fotbollar?
    Jag har frågat runt litet och fått tre olika svar: ja, nej och vet inte.
    Vad tror du?

    • Detta ämne redigerades för 8 år, 2 månader sedan av Elisabet.
    #11396
    Bengt
    Keymaster
    • Inlägg: 387

    Du kan gå på solcellsmodulerna utan att de havererar, men det är absolut ingenting man ska göra! Det ger nämligen för ögat osynliga mikrosprickor i kiselsolceller.

    Arbeten som redovisats inom bland annat IEA PVPS Task 13 där jag deltar som en av de svenska representanterna har visat att det krävs relativt lite för att man ska få skador i form av mikrosprickor i kiselskivorna som utgör solcellerna. Det kan räcka med att tappa ett verktyg på modulerna eller man vid montering släpper ner dem sista 1-2 dm (cirka, har inte exakta avståndet i huvudet). Mikrosprickor är också relativt vanliga transportskador.

    Om en fotboll träffar olyckligt kan man därför tänka sig att även den skulle ge mikrosprickor i kiselsolcellerna. Det hela beror väl på i vilken vinkel och med vilken hastighet (energi) den träffar modulerna. Låg vinkel och träff på ramen kan vara OK, men en höjdare som träffar vinkelrät mitt på en modul låter inte bra. Går kanske att sätta upp ett bollnät som skydd?

    En fråga är sedan om dessa mikrosprickor ger ett produktionsbortfall redan när de skapas eller om de med tiden kan bli större på grund av den termiska cykling som modulerna utsätts för och att man med tiden får en sämre modul. En svårare fråga att besvara, länkar till en forskningsartikel här nedan men kommer inte åt att läsa den just nu.

    Lektyr:
    The risk of power loss in crystalline silicon based photovoltaic modules due to micro-cracks.

    Crack statistic of crystalline silicon photovoltaic modules.

    Long Term Statistics on Micro Cracks and Their Impact on Performance.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
  • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.