Spännande fundering… men DI:s bild har tyvärr inget med artikelns innehåll att göra.
Jag tror inte att man ska förvänta sig några snabba förändringar i verkningsgrad för kommersiella moduler serietillverkade i stor skala. Utvecklingen för sådana moduler tuffar på sakta men säkert. När vi installerade en solcellsanläggning på ABB Corporate Research i maj 2005 var det kiselbaserade moduler med 11,9% verkningsgrad. Idag är 15-16% normalt. 3-4% förbättring ger en ökning på 0,3-0,4% per år för genomsnittet, vilket jag tycker är raskt marscherat. De bästa kommersiella kiselbaserade modulerna har över 20% verkningsgrad, från SunPower, men de kostar också därefter. Ska man komma väsentligt över 20% behövs flerskiktssolceller.
Flerskiktssolceller med hög verkningsgrad används i rymdtillämpningar och i koncentrerade tekniker. Där kan man kosta på sig mycket dyrare solceller eftersom kostnaden är underordnad (rymd) eller för att man behöver mindre yta av solceller (koncentrerande tekniker), men i normala tillämpningar kan de idag inte konkurrera prismässigt.
Medier slår gärna upp olika forskarrön, men ofta glömmer man bort att det kan ta mycket lång tid innan det blir en kommersiell produkt, om man ens kommer så långt. Det går inte att jämföra verkningsgrader på små solceller i laboratoriemiljö med det man får när man bygger en kommersiell modul i serieproduktion. 1982-1983 nådde man 16% verkningsgrad för kiselbaserade solceller i labskala, se NREL:s diagram över utvecklingen för de bästa solcellerna i laboratorieskala (storleksordningen cm2). Först idag, 30 år senare, är det kommersiell vardag…