Hem › Forum solceller › Tekniker › Lagra solenergi i molnet
Etiketter: Jämtkraft
- Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 8 år sedan av Bengt.
-
FörfattareInlägg
-
2017-01-19 kl. 16:20 #11720
Jämtkraft har nu lanserat en tjänst som gör att man lagrar överskottet från solenergin i molnet.
Vad tror ni om den tjänsten?
Känns som ett bra alternativ tycker jag.
/Henrik2017-01-19 kl. 21:56 #11725PR-mässigt en genial idé…
Fysiskt gör man dock på samma sätt som alla andra elbolag gör: “När solen skiner köper Jämtkraft överskottsel från villaägare som installerat solceller. Den elen går in i det nordiska elnätet och gör att man inte behöver tappa ut lika mycket vatten ur kraftverkens dammar för att producera el.”
Eller alternativt exporteras elen till andra länder.
Har kommenterat detta tidigare. Här är en uppdatering.
Idag är såld överskottsel värd nästan lika mycket som egenanvänd el om man har skattereduktion 60 öre/kWh för sin överskottsel. Se Värde av egenanvänd och såld solel – uppdatering. Det finns därför inget ekonomisk drivkraft att lagra elen i eget batterilager för den som har skattereduktion.
Om man betalar 20 kr/månad = 240 kr/år till Jämtkraft kan lagrad överskottsel bli värd något mer än egenanvänd el, om spotpriserna är högre när man tar ut elen och man har timprisavtal med sitt elbolag. Om det blir någon vinst eller inte beror på energimängden. Har man exempelvis 1-årsavtal blir den lagrade överskottselen värd lika mycket som den egenanvända elen och då har man förlorat 240 kr/år (om värdet av såld el är lika med värdet av egenanvänd el).
När det gäller egenanvänd el från lagring i batteri får man ta hänsyn till förlusterna vid lagring i batteriet, där man förlorar ca 11-15% av elen om man skulle använda ett batteri från Tesla i AC-koppling eller ett batteri från Box of Energy. Med Jämtkrafts lösning får man tillbaka lika mycket el som man ”lagrat”.
När det gäller elöverföringen får man ta hänsyn till att när man matar in överskottsel till nätet och “sparar” den i vattenmagasinen istället för i ett batteri hemmavid får man en ersättning från nätägaren för att deras överföringsförluster i nätet minskar (“nätnytta” = överskottselen går till närmaste granne istället för att transporteras från något kraftverk). I vårt fall är det 5 öre/kWh, exklusive moms, från Vattenfall. När vi köper elen får vi betala 32 öre/kWh för elöverföringen. Den rörliga nettokostnaden för den rörliga delen av elöverföringen blir då 32-5 = 27 öre/kWh vid “lagring” i vattenmagasin istället för i egna batterier i vårt fall. Har man Jämtkraft som nätägare betalar man bara 12,8 öre/kWh för elöverföringen och man får 4 öre/kWh i ersättning för “nätnytta”, vilket gör att då blir den rörliga nettokostnaden bara 8,8 öre/kWh vid “lagring” i vattenmagasin istället för i egna batterier.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.