Hem › Forum solceller › Tekniker › Bättre prognosverktyg för norra Sverige?
Etiketter: PVGIS
- Detta ämne har 1 svar, 2 deltagare, och uppdaterades senast för 11 månader, 3 veckor sedan av Bengt.
-
FörfattareInlägg
-
2023-10-12 kl. 21:54 #18487
Använde 2018 års version av PVGIS när vi projekterade solcellsinstallation här i Umeå. Var i kontakt med en forskare då som menade att deras databas var otillförlitlig för norra Sverige, nåt med satellitens vinkel mot marken på våra breddgrader som gav ”scattering” . Han uppskattade att det verkliga värdet var 3% högre och att nya satellitdata skulle ge bättre värden framöver.
Nu har det gått 5 år och vår produktion har legat kring 1000 kWh/kW, jämfört med de 875 som verktyget angav då, och 889 som anges nu. Men fortfarande alltså en diff på 12%, vilket ju känns alldeles för mycket.
Min enkla fråga är väl om det finns någon annan databas som ger bättre uppskattning av produktionen, och gärna någon som är oberoende, och gratis?
Utslagsfrågan är varför PVGIS visar så fel? Det verkar inte gå att ändra verkningsgrad på solcellerna i verktyget. Men vi installerade polykristallina paneler med verkningsgrad på 16% så det kan inte vara våra paneler som är bättre. Kan det ha nåt att göra med temperaturen som verktyget inte anpassar för? Vi har våra bästa produktionsdagar på vårvintern, precis efter snösmältning när temperaturen är kring noll.
2023-12-03 kl. 11:47 #18547Med nuvarande PVGIS 5.2 och ”solar radiation database” ERA5 får jag 1011 kWh/kW,år för Umeå när rutan ”optimize slope and azimuth” och ”system loss” 14% används. Genom att ändra ”system loss” kan man få ett annat resultat. Med PVGIS 5.1 får jag 994 kWh/kW,år med samma inställningar. Vilken lutning (“slope”) och riktning (“azimuth”) använde du?
Skillnader mellan olika beräkningsverktyg beror vanligen på hur bra väderdata (solstrålning, temperatur och vind) man har, där speciellt data för solstrålning kan variera mellan olika beräkningsprogram. Med geostationära satelliter som ligger vid ekvatorn är det svårt att få bra solstrålningsdata norr om ungefär latitud 60 grader.
Vanligen använder man medelvärden för solstrålning för ett antal år. Eftersom den årliga solstrålningen kan variera i storleksordningen ±10% kan den solelproduktion man får ett enskilt år skilja sig från beräknat värde.
Förutom variationer i solstrålning mellan olika år kan även förluster på grund av snötäckning eller nedsmutsning ge skillnader mellan verklighet och beräkningar. Andra saker som kan ge skillnader är noggrannheten i växelriktarens mätning av solelproduktion och den verkliga installerade effekten, då solcellsmodulerna vanligen har lite högre effekt än märkeffekten.
PVsyst är ett vanligt kommersiellt beräkningsprogram där man betalar en årlig licensavgift. PVsyst använder väderdata från Meteonorm.
I projektet ”Förbättrad beräkning av solelproduktion i Sverige” https://www.mdu.se/forskning/forskningsprojekt/framtidens-energi/forbattrad-berakning-av-solelproduktion-i-sverige gjorde vi jämförelser mellan de olika beräkningsprogrammen OptiCE, Polysun, PVsyst, PV*SOL, PVGIS, SAM och TRNSYS. PVGIS 5.1 var det program som gav bäst överensstämmelse med uppmätta värden i Kiruna.
-
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.