Regeringen föreslår sänkt skattereduktion för solceller

Regeringen kom idag med pressmeddelandet “Förändrade skattesubventioner för solceller“. Man skriver bland annat

“Regeringen avser därför att föreslå att subventionsgraden för skattereduktion för installation av solceller åter sänks till 15 procent och att skattereduktionen för mikroproduktion av förnybar el slopas. Förslagen aviseras i regeringens höstbudget.

Förslaget om sänkt subventionsgrad för installation av solceller bedöms öka skatteintäkterna med 100 miljoner kronor under 2025 och med 200 miljoner kronor per år från och med 2026. Förslaget om slopad skattereduktion för mikroproduktion bedöms öka skatteintäkterna med 680 miljoner kronor från och med 2026.

Finansdepartementet kommer att remittera förslag med utgångspunkt i ovanstående. Förslaget om sänkt subventionsgrad för installation av solceller bör träda i kraft den 1 juli 2025 och förslaget om slopad skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el den 1 januari 2026.”

Förslaget är drastiskt med tanke på att det berör både blivande och befintliga solcellsägare. Att skattereduktionen sänks från 20% till 15% för investeringen i solceller ger 5 000 – 10 000 kr mindre i skattereduktion vid en investering på 100 000 – 200 000 kr.

Till detta kommer att man föreslår att helt ta bort skattereduktionen på 60 öre/kWh för det överskott av solel man matar in till nätet. Låt säga att man installerar 10 kW solceller som producerar 900-1000 kWh/kW,år. Det blir då en årsproduktion på 9 000 – 10 000 kWh. Hur stort överskott som matas in till nätet varierar stort beroende på ett hushålls elanvändninng men baserat på ett projekt vid dåvarande Mälardalens högksola där vi tittade på egenanvändning hos solelproducenter skulle jag uppskatta att en egenanvändning på 30% och därmed ett överskott på 70% för en 10 kW solcellsanläggning är hyggligt typiskt. Det blir då 70%*(9 000 – 10 000 kWh) * 0,6 kr/kWh = 3 780 – 4 200 kr/år i minskad skattereduktion. På några års sikt har den borttagna skattereduktion för överskott som matas in till nätet därmed en större inverkan än sänkningen av skattereduktionen för installationen av solceller.

I en tid där Sveriges elanvänding förutspås öka rejält inom det närmaste årtiondet och att vi därmed borde stimulera ny elproduktion är det märkligt att regeringen går i motsatt riktning när det gäller både solkraft och nätanslutning av havsbaserad vindkraft.

Att med regeringens förslag öka skatteintäkterna med mindre än miljard per år är småsummor i sammanhanget. Jämför att regeringen vill satsa miljarder på sänkt flygskatt.

“Förslaget beräknas minska skatteintäkterna med 0,87 miljarder kronor under 2025, 0,91 miljarder kronor under 2026 och 0,94 miljarder kronor under 2027. Den varaktiga nettoeffekten beräknas till -0,94 miljarder kronor.”

Bakåtsträvande regering

Med vår nuvarande regering går det bakåt vad gäller energi, miljö och biologisk mångfald. Vi får se till att det blir en ny regering vid nästa val 😉.

5 svar på ”Regeringen föreslår sänkt skattereduktion för solceller

  1. Nääääää va i h-e!
    Det är dags för en ny regering NU.
    Synd att vi inte är lika många privata solcellsägare som i Tyskland. Då skulle vi vara en rejäl maktfaktor.
    //Klas

  2. Ville bara säga att jag har genom anskaffning av batterie (10 kwh/10 kw) och en liten dator från Flowerhub ökat min andel av egenanvänd solel till 50-70%. Fick 50% av batterie investitionen genom grön bidrag. Jag tror inte det finns i andra länder .
    Men jag håller med: denna regering gör så mycket fel för miljön och det körs bensinbilar och vi betalar oljeproduktionen av arabländer, vi skyfflar pengarna dit , helt fel. Hoppas väljarna kommer ihåg det vi nästa val och byta till mera klimatvänlig regeringen.

  3. Jag vill minnas att den förra regeringen sänkte bidraget från 30% till 20% typ 2019. Sedan kanske vi inte behöver massor av fler anläggningar i söderläge i Sverige. Negativa priser runt kl. 1200 etc. Men med det sagt så kommer jag också att sakna 60-öringen även om den aldrig var menad för evigt.
    Och om detta nu skall bli “Bengts rödgröna blogg” så kommer jag att hoppa av.

  4. Regeringen Reinfeldt tog död på solvärmebranschen när de tog bort bidraget för solfångare .
    Den här regeringen kommer, i en tid när konkurserna duggar tätt i solcellsbranschenn, att ta död även på denna bransch med detta beslut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.