Projekt Solbruk i Skåne

Idag var det startmöte för projekt Solbruk i Skåne i Malmö med drygt 20 deltagare. Från Mälardalens universitet deltog jag och doktorand Sebastian Zainali.

Projektet har bland målen att ta fram kunskap om

  • Vilka grödor som kan passa att odla i Skåne i kombination med vilken design på solcellssystem. Önskan är att testa vertikalt monterade fasta solcellsmoduler och 1-axligt solföljande moduler med så många olika grödor som möjligt, med syfte att finna en lämplig växtföljd. Dessutom kommer att utvärderas hur effektoptimerare påverkar solelproduktionen.
  • Hur stor produktionen respektive ekonomin blir för el och grödor i ett solbrukssystem, jämfört med traditionell odling respektive konventionell solcellsanläggning på mark.
  • Hur nationella respektive internationella policys, regelverk och stödsystem för såväl solcellsanläggningar som jordbruk påverkar möjligheterna till tillstånd respektive lönsamma affärsmodeller.

Region Skåne är projektägare och projektpartners är Länsstyrelsen Skåne, Energikontor Syd, Sveriges Lantbruksuniversitet, Mälardalens universitet och RISE. Ytterligare medverkande aktörer är SolarEdge, Alight, LRF och Nordic Beet research.

Projektet har en budget på cirka 20 miljoner varav cirka 8 miljoner finansieras av Europeiska Regionala utvecklingsfonden (ERUF). Övriga 12 miljoner finansieras av projektorganisationerna varav 8,5 miljoner från Region Skåne.

Projektet pågår 1 september 2023 – 31 december 2027.

Ett första steg i projektet är att besluta om plats för solbruket. Tre kandidater finns för närvarande på listan. Därefter kan vi gå vidare med att diskutera vilka grödor som ska odlas med jordbrukaren och diskutera olika designer på solcellssystem med den blivande solcellsinstallatören.

Min förhoppning är att projektet ska bli en ögonöppnare för olika aktörer i Skåne när det gäller vilka möjligheter som finns med så kallade agrivoltaiska system (solbruk, solsambruk), där jordbruk och solelproduktion samsas på samma mark. Denna kombination ger ett bättre markutnyttjande än om jordbruk och solelproduktion bedrivs var för sig samt ger dubbla intäkter från marken, vilket stärker jordbrukets lönsamhet. Dessutom kan vattenhushållningen förbättras.

Andra projekt

Andra forskningsprojekt inom området vid Mälardalens universitet (MDU) är

Utvärdering av det första agrivoltaiska systemet i Sverige (nyligen slutfört)

Optimerad design av agrivoltaiska system i Sverige (Opti-APV)

MATRIX – Utvärdering av den första anläggningen för agrivoltaiska system i Sverige

Förbättring av agrivoltaiska systemprestanda med spektralt selektiva solceller

Solelforskningscentrum Sverige (SOLVE), där Kombinerad markanvändning är ett av projekten.

IEA PVPS Task 13, där “agrivoltaics” är ett delprojekt

I MDU:s forskningsgrupp ingår Pietro Campana, Bengt Stridh, postdoktor Tekai Eddine Khalil Zidane, doktorand Sebastian Zainali, doktorand Silvia Ma Lu, doktorand Sultan Tekei (börjar 1 oktober) och Sven Ruin (deltid). Vi håller dessutom på med rekrytering av en postdoktor och en biträdande universitetslektor.

Startmöte för projekt Solbruk i Skåne. Malmö 2023-09-12.

Projekt Solbruk i Skåne tar en fika. Malmö 2023-09-12.

Tove Zellman är tillsammans med Oddvar Fiskesjö projektledare från Region Skåne för projekt Solbruk i Skåne. Malmö 2023-09-12.

Oddvar Fiskesjö är tillsammans med Tove Zellman projektledare från Region Skåne för projekt Solbruk i Skåne. Malmö 2023-09-12,

 

Ett svar på ”Projekt Solbruk i Skåne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.