Bengts nya villablogg

Solceller på varje hus i framtiden

Bengts nya villablogg

Socialdemokratiska ledningen besökte Solvallen

Linde Energi och jag från Mälardalen universitets (MDU) agrivoltaiska team träffade socialdemokraternas ledning med Mikael Damberg, finanspolitisk talesperson,  och Tobias Baudin, partisekreterare, idag vid den agrivoltaiska solcellsparken Solvallen i Vässlingby utanför Fellingsbro. Solcellsparken som Linde Energi låtit bygga kombinerar odling av vall och solceller på  jordbruksmark. MDU leder här forskningsprojektet Optimerad design av agrivoltaiska system i Sverige (Opti-APV) tillsammans med Linde Energi och Solkompaniet, med finansiering från KK-stiftelsen. Solkompaniet gjorde installationen och tyska cwf levererade monteringssystem och solcellsmoduler till anläggningen, som alldeles snart är inkopplad till elnätet.

Vet inte om Damberg och Baudin hade koll på potentialen för solkraft i Sverige före besöket. Men efter besöket hade de i alla det med tanke på deras uttalanden i Lindenytts artikel Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”. För övrigt bra bilder i Lindenytt 😊. Även Örebronyheter uppmärksammade besöket.

Från vänster Peter Ström (chef elproduktion Linde Energi), Jens Isemo (VD Linde Energi), Bengt Stridh, Mikael Damberg, Tobias Baudin och Bengt Storbacka (oppositionsråd Lindesberg kommun) vid Solvallen 2023-02-22.

Besök vid Solvallen 2023-02-22.

635 kW är installerat vid Solvallen. Solcellsmodulerna är dubbelsidiga.

Kapacitetsfaktor – Vad är det?

Bor i Västerås och den lokala tidningen är Västmanlands Läns Tidning (VLT). Det har under de senaste månaderna skrivits flera insändare i VLT om kapacitetsfaktor för vindkraft, med flera felaktiga värden. Det gäller att vara källkritisk då myter och åsikter om energi frodas friskt i olika media och speciellt verkar det gälla vindkraft. Det är inte så svårt att själv ta reda på fakta. Här är mitt försök till det när det gäller kapacitetsfaktor för elproduktion med olika kraftslag.

Vad är kapacitetsfaktor?

Kapacitetsfaktorn anger hur stor andel av den teoretiskt möjliga mängden el som skulle kunna produceras om en anläggning för elproduktion gick med full effekt under årets alla timmar. Den beräknas som (elproduktion under viss tid)/(installerad effekt*tid)

Exempelvis skulle man med 1 kW kunna producera 8760 timmar * 1 kW = 8 760 kWh om anläggningen gick med den fulla effekten på 1 kW under årets alla timmar, om kapacitetsfaktorn var 100%. Ingen anläggning har dock så hög kapacitetsfaktor i praktiken.

1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kWh.

Kapacitetsfaktor solkraft

Låt säga att en solcellsanläggning årligen producerar 1 000 kWh/kW. Kapacitetsfaktorn blir då 1 000/ 1*8 760 = 0,114 = 11,4%. De flesta solcellsanläggningar i Sverige har uppskattningsvis ett årligt utbyte i intervallet 800-1 200 kWh/kW.  Kapacitetsfaktorn blir då 9,1% – 13,7%.

Eftersom bara mängden solel som matas in till nätet mäts, och inte den egenanvända solelen, går det inte att få ett exakt värde på medelvärde för utbytet från alla Sveriges solcellsanläggningar. Därmed går det inte heller att få exakt värde på medelvärdet för kapacitetsfaktorn.

Kapacitetsfaktor vindkraft

I nämnda VLT har under de senaste fyra månader sex olika insändare i tur och ordning angivet följande kapacitetsfaktor för vindkraft:

  • 15-20%
  • 17% (värde från ”god vän” i USA som antogs vara relevant för Sverige)
  • 28% (enda korrekta för ett genomsnitt av alla svenska vindkraftverk 2021)
  • 17% (repris)
  • 6% sommartid och 11% vintertid (pensionerad civilingenjör(!) med hänvisning till Svenska Kraftnät)
  • 14% (insändaren med 17% två gånger angav ett nytt värde).

Energimyndigheten anger i databasen vindkraftstatistik att vi 2021 hade 4 754 vindkraftverk med en installerad effekt på 12,116 GW, som producerade 27 108 GWh (27,108 TWh) under 2021. Det tillkom 2,034 GW installerad effekt under året. Anta att halva den tillkomna effekten var installerad under hela året, då blir genomsnittet för året ca 11,1 GW. Kapacitetsfaktorn för 2021 blir få ca 27 108/(11,1*8760) = ca 28% i genomsnitt för alla svenska vindkraftverk, inklusive även äldre vindkraftverk med lägre kapacitetsfaktor än nya.

Vindkraftverken har blivit effektivare och då de byggs högre får man en jämnare vind. Svensk vindkraft skrev i juli 2021 att ”den nya landbaserade vindkraft som togs i drift i Sverige 2020 har en kapacitetsfaktor på ca 37%”. De anger också att kapacitetsfaktorn för nya vindkraftverk förväntas öka till 40% år 2025 och till 45% år 2030.

Med vindkraft till havs ökar kapacitetsfaktorn ytterligare. Energiföretagen skrev i september 2022 att ”Större vindkraftverk innebär att de fångar mer vind genom att ha större rotor (längre vingar) detta gör att den sk kapacitetsfaktorn till havs blir ca 50% jämfört med ca 40% på land.”

Kapacitetsfaktor kärnkraft

Enligt analys.se var kapacitetsfaktorn för våra sex nedlagda kärnkraftsreaktorer 61,2% – 74,9% med ett genomsnitt på 68,8%. För de sex reaktorer som fortfarande är i drift anges kapacitetsfaktorn vara 76,4%-83,8% med ett genomsnitt på 80,3%.

Enligt World Nuclear Organisation var den installerade effekten 2021 cirka 390 GWe med en elproduktion på 2 653 TWh. Det ger en kapacitetsfaktor på 77,7% i genomsnitt.

För enskilda reaktorer kan kapacitetsfaktorn vara högre enskilda år. Oskarhamn 3 satte 2021 ett produktionsrekord med 11,44 TWh. Med en maxeffekt på 1,450 GW ger det en kapacitetsfaktor 11 440/(1,450*8760) = 90%.

Kapacitetsfaktor vattenkraft

Enligt Energimyndighetens Energiläget i siffor 2022 var den installerade effekten 2021 för vattenkraft 16,286 GW och elproduktionen 71,788 TWh, som var över medelvärdet under senaste årtiondet. Det ger kapacitetsfaktor 71 788/(16,286*8760) = 50% som genomsnitt för den svenska vattenkraften under 2021.

Lule älv satte nytt produktionsrekord för sin vattenkraft under 2022. Sveriges största vatttenkraftverk Harsprånget producerade 2,89 TWh el ifjol. Med en effekt på 818 MW (olika värden förekommer i olika källor men litar på att ägaren Vattenfall vet bäst) ger det en kapacitetsfaktor på 2 890/(0,818*8760) = 40% ifjol.

Stornorrfors i Ume älv, som ligger betydligt närmare havet än Harsprånget, producerade 2,69 TWh under 2022. Med en effekt på 599 MW ger det en kapacitetsfaktor på 2 690/(0,599*8760) = 51% ifjol.

Eftersom vattenkraften används för att balansera mot övrig elproduktion och elanvändning körs den annorlunda än de övriga kraftslagen enligt ovan och därför inte nödvändigtvis vid högsta möjliga effekt vid varje tillfälle.

Vi har även kraftvärme som producerar både el och värme. Men räknade inte ut någon kapacitetsfaktor för elproduktionen då det blir lite missvisande eftersom även värme produceras samtidigt.

PS 18/3. La till ett värde för kapacitetsfaktor för världens samlade kärnkraft 2021. Justerade även lägsta värdet för de svenska reaktorer som är i drift från 77,7% till 76,4%.

Vi har ingen elenergibrist i Sverige

Mälardalens universitet (MDU) har börjat ett samarbete med Västmanlands Läns Tidning (VLT) som innebär att olika forskare ska skriva krönikor för VLT.

Mitt första bidrag publicerades 2 februari. Min titel var “Vi har ingen elenergibrist i Sverige”. Den justerade VLT till “Är det elbrist i Västerås eller inte? Experten förklarar“. Jag är universitetslektor vid MDU, i hastigheten råkade VLT gradera upp min titel.

Försökte inom det utrymme som gavs att förklara skillnaderna mellan elenergibrist, eleffektbrist, kapacitetsbrist i elnätet och orsak till höga elpriser. När vår energiminister Ebba Busch i riksdagens partiledardebatt i januari yppade att vi är i ”den värsta energikrisen i mannaminne” höjde jag på ögonbrynen och undrade: Är vi? Vad menade  hon egentligen? Och hur uppfattar allmänheten ett sådant uttalande kan man undra?

Krönika i VLT

Har fått tillstånd av VLT att lägga ut krönikans text här.

KRÖNIKA Experterna förklarar

Bengt Stridh
Är det elbrist i Västerås eller inte? Experten förklarar

Blir elräkningen ännu högre i februari? Är det elbrist i Sverige? Och varför är det viktigt att förstå skillnaden på elenergi och eleffekt? Bengt Stridh som är universitetslektor i energiteknik på MDU förklarar allt du behöver veta för att förstå eldebatten.

Text:

Det här är en krönika. Analys och värderingar är skribentens egna.

Elpriserna har rusat i väg med rekordhöga elräkningar som följd. Vår energiminister säger att vi är i ”den värsta energikrisen i mannaminne”. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har varnat för elbrist. Svenska Kraftnät har sagt att risken för effektbrist och bortkoppling av el har ökat.

Alla har tankar och åsikter om detta. I olika media, uttalanden och samtal blandas korrekta fakta, felaktigheter, överdrifter, myter och åsikter. Flera helt olika frågor buntas ihop till ”energikris”. Det blir därmed svårt att bedöma vad som egentligen menas. Vi behöver lära oss att skilja på och förstå vad som menas med elenergibrist, eleffektbrist, kapacitetsbrist i elnätet och orsak till höga elpriser.

Elenergibrist

Svensk el hade ett lysande rekordår under 2022. Vi producerade mer el än någonsin tidigare med rekord för vindkraft och solkraft. Samtidigt minskade vår elanvändning vilket gav rekordstor export av el, var femte producerad kilowattimme gick till nettoexport. Under 2022 hade vi nettoimport av el under rekordlåga 190 av årets 8 760 timmar. Vi har ingen elenergibrist i Sverige.

Eleffektbrist

Om en eleffektbrist skulle uppstå i elnätet skulle det däremot kunna ge en risk för bortkoppling av el hos vissa användare. Eleffektbrist innebär att den önskade elanvändningen är större än vad som är möjligt att producera eller importera just då. För att en sådan brist ska uppstå måste flera saker inträffa samtidigt, som låg elproduktion, ingen eller otillräcklig möjlighet till import av el och att vi användare inte skulle anpassa vår elanvändning. Kommer det att hända i vinter? Nej. För under 2022 minskade vår elanvändning under hösten och vintern, vilket visar att vi kan spara el, och vi har en varm vinter som ger lägre elanvändning. Vi kan också anpassa vår elanvändning tidsmässigt. Om det skulle uppstå en akut brist på el i Sverige under vissa timmar kan vi alla hjälpas åt att flytta vår elanvändning från just dessa enstaka timmar till några andra. Risken för bortkoppling av el är därmed obefintlig under denna vinter.

Kapacitetsbrist i elnätet

Kapacitetsbrist i elnätet innebär att det helt enkelt inte finns tillräckligt många eller tillräckligt stora ledningar för att transportera elektriciteten till den som vill tända lampan. Mängden elenergi finns men inte kapaciteten i elnätet att leverera den eleffekt vi skulle önska. För vissa industrier som vill etablera sig eller utöka sin verksamhet kan det vara likadant. Mängden elenergi finns men elnätet klarar inte av att leverera tillräckligt hög eleffekt (kapacitet). Elnätet behöver därför byggas ut på flera håll i landet och det kommer att ta åtskilliga år. I dessa fall räcker det inte att tillföra ytterligare elproduktion, det är elnätets kapacitet som är den begränsande faktorn.

Höga elpriser

När det gäller de höga elpriserna skulle ytterligare elproduktion, oavsett vilket kraftslag den kommer från, kunna bidra till att i viss mån sänka elpriserna. Men vi kan inte komma ifrån att utvecklingen i Europa har haft och kommer att ha en mycket stor inverkan på våra elpriser. I merparten av Europa används fossilgas och kol för elproduktion och de minskade leveranser av dessa från Ryssland har drivit upp elpriserna kraftigt på kontinenten. Denna prisökning har spillt över på Sverige, då våra elnät och därmed elmarknader är sammankopplade. Lagren av fossilgas uppges dock vara välfyllda nu, så elpriserna bör sjunka något framöver.

Det man i första hand kan göra själv för att påverka sin elräkning är att se över sin elanvändning. Vi har varit väldigt duktiga på att spara el under september-november. Den bästa kilowattimmen är den sparade. En fråga är dock om vi kommer att vara lika duktiga på att spara el om vi inte behöver betala hela elnotan själva tack vare regeringens beslutade elstöd?

Hur kan solel kombineras med jordbruk? – Arboga 2 februari

Arboga kommun och LRF:s kommungrupp i Arboga bjuder in till ett kostnadsfritt lärseminarium med Bengt Stridh, universitetslektor inom energiteknik på Mälardalens universitet.

– Just nu växer det fram en ökad medvetenhet om att vi kan bidra till elsystemet på lokal nivå och på ett nytt sätt utan att jordbruksareal behöver tas helt ur bruk. Solsambruk har en stor potential och framöver kanske det är lantbrukare i Arboga som står på tur att bli en del av den här spännande utvecklingen, säger näringslivschef Samuel Strömgren.

– Vi ser fram emot att få ta del av hans kunskaper samtidigt som deltagarna ges möjligheten att diskutera med experter från Mälarenergi, Vattenfall eldistribution och LRF. Vi vill hälsa alla varmt välkomna, säger Samuel Strömgren.

Tid: 2 februari kl. 19-20.45

Plats: Arboga bibliotek, galleriet.

Övrigt: Kaffe serveras och seminariet är kostnadsfritt