Idag började ONS 2022 i Stavanger. Förutom en konferens är det en jättelik utställning i åtta stora hallar med hundratals utställare, även en del utomhus. Gjorde 6 000 steg i utställningen till lunch. Det var minst sagt magert vad gäller solceller. Sintef hade en liten solcellsmodul tillsammans med en ljust färgad modul för fasadintegrering (BIPV = Building Integrated Photovoltaics). Statkraft hade i sitt bildspel en bild på solcellspark där det gick en stor grupp med får. De skrev även att ”Renewable energy is not part of the future. It is the future”. Sant, men olja och gas är fortfarande väldigt viktiga för Norge. Hos Renas, som jobbar med återvinning, visades en video där två killar gjorde breakdance på ett solcellstak och i en solcellspark.
I programmet finns en ”Net Zero Markets” som var ny för ONS-konferensen. En session idag var ”Solar Energy – role and development in the future energy systems”. Anna Werner, VD Svensk Solenergi och jag var där. Med talare och moderator var vi väl runt 30 personer. Konferensen förväntas få 50 000 – 60 000 besökare under de 3,5 dagarna, enligt en jag frågade när vi hämtade vår besöksbricka igår.
Norge lever gott på olja och gas. Vid en busshållplats där vi bor finns reklamen ”Vår Energi er olje og gass” (Vår Energi är ett företag). De norska oljefonderna har 12 000 miljarder norska kronor i kassakistan enligt e24.no. Man baxnar, svårt att fatta så stora belopp. Intäkterna till norska staten har varit runt 100 miljarder per år enligt en kortlek som fanns hos norska Petoro. I nyhetsartikeln från e24.no görs bedömningen att statens intäkter kan öka till 1 500 miljarder i år, om gaspriserna fortsätter att vara höga på grund av kriget i Ukraina. En jag träffade i Petoros monter trodde på 1 000 – 1 500 miljarder år, inklusive skatter och avgifter. Att svenska regeringen vill dela ut 60 miljarder från de “flaskhalsavgifter” som Svenska Kraftnät fått från elöverföring mellan de svenska elområdena är väldigt mycket pengar, men förbleknar i jämförelse med norska statens fossilintäkter.
En slutsats blir att sol inte är i fokus i Norge. Men med tanke på att spotpriset även i sydligaste Norge har nått höga nivå, ikväll över 7 kr/kWh, skulle intresset för solel kunna öka avsevärt hos husägare i Norge. När vi gick runt i Kvernevik i kväll såg vi inte ett enda hus med solceller eller solvärme. Dock har politikerna i Norge infört en kraftig ekonomisk kompensation på grund av de höga elpriserna (Krismöte om elpriserna i Norge), som motverkar intresset för energieffektivisering och egen elproduktion. Så det finns en risk för ”business as usual” i Norge i den närmaste framtiden.
ONS står for Olje og Naturgass Selskap i Norges oljehovedstad Stavanger, så det er naturlig at hovedfokus er olje og gass. Men Norge har store planer for solenergi gjennom forslag om lovpålagt installasjon av solpaneler på alle nybygg privata og offentliga. Estimater antyder at det kan være et potensial på opptil 60TWh her. Selv har jeg installert 21 panel på min villa i Stockholm og har svårt for at tro resultatet. Mens grannar har el rekningar på opp mot 10 tusen i månaden får jeg negativa fakturor från Fortum om att jag har pengar tillgodo…
Det låter bra att det går framåt i Norge. 60 TWh på byggnader tror jag dock är för optimistiskt. I en artikel från norska branschorganisationen Solenergiklyngen anges att ”Det er mulig å få til minst 30 TWh med kraftproduksjon på fasader og tak som allerede er bygget i Norge” och ”Allerede innen 2030 kan solcelleanlegg med en kapasitet på mer enn 4 TWh bli installert her hjemme.” Svenska branschorganisationen Svensk Solenergi har föreslagit 30 TWh som mål till 2030 i Sverige och då tänker man sig att det även kommer att byggas solcellsparker på mark.
Fick färsk info på ONS solsession idag angående uppskattad teoretisk potential för solel på byggnader i Norge. Multiconsult och Solenergiklyngen har helt nyligen publicerat studien ”Markedsrapport Norsk solkraft 2022 – innenlands og eskport” där man anger en potential på byggnaders tak och fasader i Norge till 66 TWh, vilket alltså är en rejäl uppskrivning av tidigare antagen potential på 30 TWh. Björn Thorud som jag pratade med idag sa att det berodde på att man räknat fel på takytan tidigare och man tidigare dessutom bara utgått från uppvärmda husytor. I denna nya studie har man även tagit med garage, lador etc som inte är uppvärmda, totalt 4 miljoner byggnader.
Bästa bilden detta årtusende på dig och Anna!