Konferens AgriVoltaics2022 i Italien

Kom idag till Piancenza utanför Milano i Italien. Jag och doktoranderna Sebastian Zainali och Silvia Ma Lu deltar på plats och Pietro Campana deltar digitalt från Mälaradalens Universitet i konferensen Agrivoltaics2022. Sebastian och Silvia ska presentera en poster och Pietro har ett muntligt föredrag.

Agrivoltaics där jordbruk och solelproduktion samsas på samma jordbruksmark är ett hett ämne både i världen och i Sverige. Agrivoltaics skulle kunna lösa konflikten mellan att använda jordbruksmark för odling eller för solelproduktion, genom att man använder jordbruksmark både för odling och för solelproduktion på samma mark.

Förutom ett mycket bättre markutnyttjande ger det lantbrukare dubbla inkomster och ger därmed en förstärkt ekonomi för lantbrukaren. Det sistnämnda är nog så viktigt för att få ett livskraftigt jordbruk. Ska vi i Sverige öka vår självförsörjningsgrad från dagens ca 50% tror jag att lönsamheten för svensk jordbruk behöver förbättras. Sedan 1951 har 1,1 miljoner hektar åkermark slutat brukats, 30% av vår åkermark, och antalet sysselsatta i jordbruket har minskat med 80% till 166 300 år 2020, enligt Jordbruksverkets statistik. Alarmerande siffor…

Ska bli en intressant och inspirerande konferens som pågår onsdag-fredag och med studiebesök vid en stor solcellspark för “agrivoltaics”.

I Sverige är vi självförsörjande på spannmål och nästan på socker, potatis, morötter och ägg. Källa: Från Sverige.

De första solcellerna i Piancenza sågs på hustak från hotellkorridoren.

3 svar på ”Konferens AgriVoltaics2022 i Italien

  1. Om man har stor lantbrukssreal men våga och har inte medel för investering finns det företag som kan tänka sig investera och vad blir vinsten för fastighetsägaren/ lantbrukare? Krånglar kommunen med tillstånd? Finns det en övre gräns för kW installerat där det blir mindre lönsam skatt etc?i
    Hur många agrivoltaic områden finns i Sverige? Är ni ensam om det?

    • För större parker arrenderas marken vanligen av den som ska bygga solcellsparken. Markägaren får då en intäkt från detta arende och kan även fortsätta att bruka marken om det rör sig om agrivoltaics, det blir alltså dubbla intäkter för markägaren. Den enda forskningsanläggning i Sverige som finns för agrivoltaics är den som finns vid Kärrbo prästgård i Västerås, i det projekt som leds av Mälardalens universitet. Kan finnas andra anläggningar i Sverige som kanske skulle kunna räknas som agrivoltaics, beror lite på hur man definierar agrivoltaics, vilket inte är klargjort i Sverige.

Kommentarer är stängda.