Regeringen publicerade den 28 december 2021 “Genomförande av elmarknadsdirektivet när det gäller nätverksamhet” bland annat detta förslag till lagändring i en lagrådsremiss.
” Kravet på att en mikroproducent ska vara nettoanvändare av el för att
undantas från nätavgiften för inmatning av el på elnätet ska utgå.
…
Regeringens förslag: En mikroproducent ska kunna undantas från
nätavgiften för inmatning utan att vara nettoanvändare av el.”
På s 396 i lagrådsremissen i bilaga 8 som innehåller “Förslag till elmarknadslag” förklaras vad man menar med mikroproducent, som inte har någon entydig definition i lagtexterna då en annan gräns gäller för skattereduktion för överskottsel som matas in till nätet.
“22 § En elanvändare som har ett säkringsabonnemang om högst
63 ampere och som producerar el vars inmatning kan ske med en effekt
om högst 43,5 kilowatt ska inte betala någon avgift för inmatningen”
Det var en välkommen nyhet, där lagändringarna föreslås börja gälla 1 juli 2022. Det betyder att småhusägare kan fylla sina tak med solceller utan att behöva tänka på risken att bli nettoproducent och att därmed behöva betala en årlig avgift till nätägaren för inmatningsabonnemanget, om lagförslaget går igenom.
En avgift finns ändå. Jag betalar fast avgift för 25 amp., erfordras för min solel, men hade klarat mig med 16 amp. för mina köp.
Som solcellsägare har man två abonnemang hos nätägaren. Avgiften för uttagsabonnemanget för köpt el finns kvar. Lagförslaget gäller det inmatningsabonnemang som krävs för att kunna mata in överskott av solel till nätet, som med tiden blivit hämmande då storleken på solcellsanläggningar på småhus har ökat. En del kan därför ha valt att installera mindre solcellsanläggningar än vad de önskat, vilket gör att vi inte utnyttjat alla takytor på bästa sätt. Med det nya lagförslaget försvinner denna hämmande faktor, så det är positivt. Det kunde ha gjorts för flera år sedan, men vi får trots allt vara glada om det blir av nu.
hej, intressant. det här med olika storlekar på inkommande och utgående säkringar… för inköp el respektive såld el… där har jag hört att man som kund kan kräva från nätbolaget att de sätter högre säkringar på utgående än inkommande. har jag rätt att kräva det?
Under vissa förutsättningar kan du ha en högre servissäkring för inmatad överskottsel till nätet än den säkring du har för köpt el. Du får prata med din nätägare om det är möjligt i ditt fall. Beror på vad kabeln till din anslutningspunkt är dimensionerad för. Om den inte är dimensionerad för den effekt du önskar kan du nog inte “kräva” något utan att det att det blir en kostnad för dig tänker jag.
Säger lagförslaget något om de 60öre skattereduktion man får av staten?
Dessa erhålla fort stranden bara på den del såld el som understiger konsumtionen?
Skattereduktion ligger under Inkomstskattelagen, så det är helt oberoende lagar. Reglerna för skattereduktionen påverkas därmed inte.
Det var på tiden
Hej, jag undrar om detta lagförslag gått igenom nu? Om det inte har det hur hittar jag mer info om när det ska gå till omröstning?
Skrev ett nytt inlägg om detta: Proposition Nettoproducent slipper nätavgift för inmatning. Det finns en proposition från regeringen den 17 mars, som det ska röstas om i riksdagen. Framgår inte när. Det nya lagförslaget föreslås träda i kraft 1 juli.
Nu då, har det gått igenom ? 😊
Det har gått igenom. https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/arende/betankande/genomforande-av-elmarknadsdirektivet-nar-det_H901NU21
Jag är ny ägare av en solcellsanläggning, just denna fråga gällande om det är värt att höja säkringen till 50A för produktionen räknar vi på.
Vad innebär det rent praktiskt, två säkringsgrupper? Om det fortsätter som idag med en grupp och du olyckligtvis överskrider förbrukningen för en kort stund, debiteras du då för en högre säkringsnivå? Bor där Ellevio är nätägare.
Nackdelen med att höja säkringsnivån är att det blir en högre årlig fast kostnad för den köpta elen. Kolla istället med nätbolaget om det är möjligt att du kan ha en högre servissäkring för det överskott du matar in till nätet än den säkring du har för köpt el. Om det är möjligt behöver du bara betala ett engångsbelopp för att installation av en högre servissäkring. Förstår nog inte den sista frågan, man kan inte överskrida säkringarnas effekter för då löser säkringarna ut.
Se även kommentarer i inlägget “Måste man höja säkringsabonnemanget vid solcellsinstallation?”.
Hej,
Vi har kört ”dubbla” anslutningar sedan flera år tillbaka.
25A inkommande: 25A till Solanläggning och 16A till hushållselen. Då betalar vi bara för hushållssäkringen och kan sälja ut 18-19kW.
Man kan även sätta större säkring till solanläggningen men då krävs oftast nya kablar.
Man får dock bygga om i elskåpet och fixa ett en-linjeschema. Men lätt gjort om platts finns. Vi fick byta FMS.
Ansökan tog lite tid med.
Hej K
Med dubbla anslutningar, menar du två fysiska anslutningar med varsin säkring?
I så fall behövs väl också två mätare. Och två abbonemang? Fullt görlig.
Det går att lösa med en mätare också men med ”huvudsäkringarna” innanför mätaren. Men då krävs brytare eller säkring utanför mätaren så att mätaren enkelt kan göras strömlös både före och efter mätaren.
Om det är en anslutning med bara en mätare men med en större huvudsäkring, 25A i ditt fall, då blir den lägre hushållssäkringen bara en avtalsfråga. Då blir Torbjörns fråga relevant: rent fysiskt kan jag ta in mer till hushållet än vad avtalet säger, t.ex. över 16A, utan att säkringen löser ut då den tål 25A. Men nätägaren blir väl ine så glad…
Du har fortfarande bara en elmätare, som har olika räkneverk för köpt och såld el. Det är bara frågan om att uppgradera den servissäkring som bestämmer hur mycket du som mest kan mata in till nätet. Ett byte av den innebär ingen ändring av ditt säkringsabonnemang för köpt el. Under vissa förutsättningar kan du ha en högre servissäkring för inmatad överskottsel till nätet än den säkring du har för köpt el. Du får prata med din nätägare om det är möjligt i ditt fall. Beror på vad kabeln till din anslutningspunkt är dimensionerad för.