Energimarknadsinspektionen föreslår slopad inmatningsavgift för nettoproducenter

Energimarknadsinspektion släppte igår nyheten “Ei föreslår nya regler för mindre produktionsanläggningar“. I deras rapport “Översyn av regelverket för nätavgifter för mindre produktionsanläggningar Ei R2021:04” står att läsa följande mycket välkomna förslag på sidan 94

”Vi föreslår samtidigt att kravet att en mikroproducent måste vara nettoanvändare under ett kalenderår för att inte behöva betala någon avgift för inmatningen tas bort. Ett liknande förslag har tidigare lämnats i promemorian Elmarknadslag (Ds 2017:44) och i Ei:s rapport Ren energi inom EU – Ett genomförande av fem rättsakter (Ei R2020:02). Ändringen är nu nödvändig för att en mikroproducent, som är nettoproducent, inte ska behöva betala full nätavgift för inmatning. Lagändringen bör träda i kraft den 1 januari 2023. Datumet är valt med hänsyn till lagstiftningsprocessen och det faktum att många nätföretag beräknar och sätter sina nättariffer från årsskiften. Dessutom kan berörda aktörer behöva en viss förberedelsetid.”

Som påpekas fanns detta förslag med redan 2017 i en promemoria, men sedan dessa har detta av någon anledning gått i stå. Trenden med ökande storlek på solcellsanläggningar på småhus har gjort att flera blir nettoproducenter och då har nätbolaget rätt att ta ut en årlig avgift för inmatningsabonnemanget eftersom det i nuvarande ellag framgår att man måste vara nettokonsument per kalenderår för att slippa betala denna avgift:

“En elanvändare som har ett säkringsabonnemang om högst 63 ampere och som producerar el vars inmatning kan ske med en effekt om högst 43,5 kilowatt ska inte betala någon avgift för inmatningen. Detta gäller dock bara om elanvändaren under ett kalenderår har tagit ut mer el från elsystemet än han har matat in på systemet.”

Vissa nätbolag har redan idag frivilligt tagit bort den årliga avgiften för inmatningsabonnemang för nettoproducenter. Det gäller exempelvis E.ON.

Nu hoppas vi att denna sedan länge önskade lagändring äntligen genomförs. Det kommer att innebära att flera småhusägare kan bygga så stort de vill, vilket kommer att ge ett ökat bidrag från solel till den svenska elproduktionen.

7 svar på ”Energimarknadsinspektionen föreslår slopad inmatningsavgift för nettoproducenter

  1. Inmattningsavgiften är inte problemet idag, det är den högre fasta avgiften, som baseras på solcellernas 23,7 kw i stället för hushållets maxbehov av 12 kw. JKag har maxat utgående ström till 18 kw för att behålla 25 amp, i st f de 35 amp som Eon vill ta betalt för. Den paragrafen har man inte slopat. Missar inte mer än 300 kwh på ett år, men spara 4000:-.

  2. Det var på tiden att rätten till den retroaktiva straffavgiften tas bort. Jag skrev till departementet om det för flera år sedan. Inte för jag tror det hade någon betydelse men många påpekanden från gräsrötterna kanske går hem till slut.

    EON slutade ta ut den 2019 men då var det så dags. Innan dess rekommenderade man presumtiva solelsproducenter att inte bygga större än vad man gör av med. Vilket gjorde att jag köpte ca 10 m2 mindre än jag annars skulle gjort. Tack för det EON. Skurkar. Det hör till saken att det kan tas ut retroaktivt för det gångna året så man vet inte förrän i januari året efter om man skulle åka på 12×190 =2280 kr

    Eftersom jag ändå ligger på plus några hundra kWh så funderade jag på om jag skulle behöva gå ut i december och sätta på några elelement Men istället köpte jag en gammal elbil (Renault ZE) och laddar. Så det fick ju nåt gott med sej. Visserligen bara 10-11 mil, men det räcker för våra vanliga körbehov.

  3. Mälarenergi meddelade mig igår att de kommer att fakturera från första kWh över produktion.

    Alltså 1 kWh

    En varm vinter eller solig sommar innebär en straffavgift för den som vill göra något bra för energiförsörjningen och miljön.

    Att bli kund hos Mälarenergi? Glöm det.

    • Nätägare går inte att välja annat än genom att man flyttar. Mälarenergi, liksom skulle jag tro nästan alla Sveriges cirka 150 nätbolag, tar ut en årlig avgift för inmatningsabonnemanget om man är nettproducent av el. Det har de rätt att göra enligt Ellagen och det är därmed egentligen inget konstigt med det.

      Det som måste ändras är skrivningen i Ellagen och där krävs ett politiskt beslut. Frågan har gått i stå efter regeringens promeria till ny Elmarknadslag från 2017, där man bland annat föreslog att ta bort kravet på att man är nettokonsument för att slippa betala det årliga inmatningsabonnemanget. Vi hoppas att Energimarknadsinpektionens förslag leder till att förslaget genomförs denna gång.

  4. Ja, nu menat jag ju att om man har haft avsikten att vara nettokonsument vid installationen men ändå råkar skjuta över med några kWh. På grund av solig sommar eller varm vinter vilket ju händer. Man kommer inte undan nätägaren men man är inte tvingad att ha elhandelsavtal med dom. Därför kommer jag inte att bli elkund hos Mälarenergi för att köpa och sälja via dem. Vi får hoppas på lagändringen. Då hade man ju kunnat maxa sin installation istället utan att vara orolig för avgifterna.

  5. Jag vill bara dubbelkolla om beslutet är taget och träder i kraft den 1 januari 2023? I detta fall ska jag avvakta tills mitten av 2022 för att skaffa mitt solcellsystem eftersom det nästan säkert blir lite överdimensionerat.

    • Det är ett förslag från Energimarknadsinspektionen för bara en månad sedan, så inget är beslutat ännu. Det krävs ett riksdagsbeslut för att förslaget till lagändring ska bli av, vet inte hur lång tid det kan ta.

Kommentarer är stängda.