Digitala föreläsningar om solceller tisdag 23 mars

Östergötlands Energi- och klimatrådgivare tillsammans med Energikontoret Östergötland bjuder in till en digital föreläsningsserie där experter inom områdena berättar hur du kan driva din fastighet eller villa smartare och mer hållbart.

Nästa tillfälle är den 23 mars, där jag deltar med en föreläsning om solceller. Det är två tillfällen under dagen, läs mera här:

Flerbostadshus – Företag, kl. 11.00-12.15

Småhus – Privatpersoner, kl. 17.00-18.15

 

 

5 svar på ”Digitala föreläsningar om solceller tisdag 23 mars

  1. Hej Bengt det jag saknar är en liknande genomgång av sol-värme…….
    Sol-elen har många förespråkare men sol-värmen ytterst få????

  2. Hej Bengt, det jag saknar är en liknande genomgång av sol-värme…
    Sol-elen har massvis med förespråkare, medan sol-värmen knappast några alls?????

  3. Tack för ett intressant föredrag i Östergötland tisdag. Dessutom råkade det vara den bästa soldagen hittills i år (35 kWh) Vad mer kan man begära?

    Några funderingar kring detta……

    Skattereduktionen är istället för nettodebiteringen enligt Bengt. Jag skulle föredra nettodebitering. Skattereduktionen är för lätt att ta bort genom politiskt beslut. Å andra sidan ska vi ju i princip på sikt komma bort från subventioner vartefter marknaden klarar sej ändå. Snart är vi kanske där.

    Ellagen är exempel på en mycket dålig lag. Den kom 1997 och har ändrats, om jag räknar rätt, 58 gånger. Bara det visar att den innehåller mängder av detaljer som inte hör hemma i en lag. Mycket borde flyttas till en förordning och t.o.m. till föreskrifter. Jag har påtalat detta för departementet men utan reaktion.

    En av de sämsta reglerna (som berör oss småhandlare) är en sak som Bengt nämnde, straffet för den som säljer lite mer än man köper. (4 kap, 10§ 3 stycket sista meningen). Eftersom det finns inbyggt i gränserna för mikroproduktion borde ett överskott (det kan inte bli några jätte mängder) kunna accepteras. Som Bengt nämnde tar inte alla nätbolag ut detta. Intressant nog skulle man nog kunna tolka lagen att nätägaren är skyldig att göra detta.

    I vart fall utnyttjade Eon denna regel t.o.m. 2018. Som konsekvens rådde (lurade) man kunder (bl.a. mej) att inte bygga större anläggning än man förbrukade allt. Annars hade jag lagt till några moduler till. Från 2019 tog även Eon faktiskt bort den straffavgiften, men det det var så dags då.

    Sedan kan man inte nog betona hur mycket man kan påverka hur den producerade energin används. Själv är jag pensionär (som slipper åka iväg till jobbet på morron) så jag kan ju pilla med det där på dagarna. T.ex. diskmaskin startas mellan kl 10 och 11. Varmvattnet (180 liter varmvattentank) värms med bergvärme k 11.30 – 13. Tvättmaskin körs i första hand soliga dagar. Jag har en gammal elbil som jag vid behov laddar från kl 10. Bilen köpte jag faktiskt för att inte Eon skulle kunna ta ut ovan nämnda straffavgift, så det var ju bra även om räckvidden bara är 10 mil. O.s.v.

    Så skulle jag rekommendera att som jag montera en separat mätare för vatten och värme. Eftersom det brukar vara största förbrukningen är den extra intressant att hålla koll på.

    Jag tror att optimala riktningen på panelerna inte är rakt åt söder utan kanske 5 grader åt sydost eftersom mornar och förmiddagar i genomsnitt är mindre molniga än senare på dagen när stackmolnen byggts upp. Man ser det lätt på kurvorna att de är oftast är mycket hackfriare före kl 12 än efter. Skulle vara intressant att se mätning på detta.

    • Det stämmer att högsta årliga utbytet inte nödvändigtvis är orientering (azimut) rakt mot söder. I PVGIS kan man se avvikelser på upp till 12 grader om man använder databasen ERA5. För exempelvis Lycksele anges 50 grader lutning och azimut 12 grader mot öster vara optimerat på årsbasis och ge 887,69 kWh/kW per år. 50 grader och rakt mot söder beräknas till 883,8 kWh/kW och år, vilket är 0,44% lägre än med 12 grader mot öster. Det är alltså en liten skillnad teoretiskt för de orter som har högst beräknad avvikelse mot söder för högsta årliga utbyte vid optimerad lutning.

Kommentarer är stängda.