Gav regeringen en dödsstöt till investeringsstöd för solceller idag?

Regeringen gick idag ut med pressmeddelandet “Förlängt stöd för installation av solceller för kommuner och företag“. Man skriver att

“Den 1 januari träder nya regler för statligt solcellsstöd ikraft. Det tidigare solcellsstödet avvecklas. Istället inrättas ett grönt skatteavdrag för privatpersoner. Regeringen har idag beslutat om ändringar i förordningen (2009:689) om statligt stöd till solceller, för att möjliggöra fortsatt stöd till kommuner och företag.”

Och vidare att

“Det ansökningsstopp som regeringen beslutade om tidigare i år ligger fast. De föreslagna 260 miljoner kronorna kommer därmed att gå till de kommuner och företag som redan har ansökt och står i kö för att få stöd.”

Då kön sannolikt överstiger de budgeterade 260 miljoner för 2021 blir detta slutet för investeringsstödet om inte regeringen skjuter till mera pengar i budgeten.

Det lite knepiga är att regeringen även skriver att det finns möjlighet att söka investeringsstöd från 1 januari 2021, med en stödnivå på 10%, men detta blir i praktiken verkningslöst om inte budgeten utökas.

4 svar på ”Gav regeringen en dödsstöt till investeringsstöd för solceller idag?

  1. Superkryptiskt pressmeddelande. De säger emot sig själva. Det står dock tydligt på ett ställe att man inte kan söka solcellsstöd mer. Och egentligen spelar det ingen roll. De 260 miljoner kronorna räcker ju inte till alla i kön vare sig stödnivån är 20 eller 10 procent. Det som hade gjort skillnad är om regeringen tillsätter mer medel i potten, vilket de inte gjort ännu. På ett ställe i pressmeddelandet står det “Genom förordningsändringen som regeringen i dag har fattat beslut om kan stöd beviljas till ansökningar från kommuner och företag från den 15 januari, med en stödnivå på 10 procent”. Jag tolkar det som att de kommer börja beta av ansökningar den 15 januari, inte att man kan börja söka solcellsstöd igen den 15 januari. Som sagt, det står ju tydligt längre ned i pressmeddelandet att ansökningsstoppet ligger fast.

    Har pratat med handläggaren på departementet som bekräftar att jag tolkat pressmeddelandet rätt.

    • Jag tror du har rätt Anna, de tar inte emot fler ansökningar men de börjar _bevilja_ tidigare ansökningar den 15:e januari. Och då på nivån 10%, inte de 20% som alla sökt på fram till den 7/7 2020.
      Så frågan infinner sig; hur långt räcker tidigare budgeterade (och/eller beviljade) medel tillsammans med 260 miljoner?
      Enligt Energimyndighetens månatliga rapporter över stödet så ser det ut som att det dels finns en massa beviljade men ej utbetalda pengar (1 300 miljoner sist jag kikade) och dessutom känns det som att budgeterade medel är större än vad de beviljade pengarna är.
      Plus 260 nya miljoner till på detta.
      Fråga: hur många / mycket pengar står i kö?
      Och var hamnar vi då? En räkneövning som är intressant!

  2. Det är som vanligt, de lovar brett, och håller väldigt tunt.
    Själv fick jag mitt investeringsstöd sänkt med 10% pga att jag fick vänta 10 månader på utbetalningen.

  3. När jag har tittat på det där och räknat att alla privatpersoner lämnar kön eftersom grönt avdrag är bättre så räcker inte 260 Mkr till hela kön. (Om inte jättemånga företagare som beviljas medel nu ångrar sig och säger att de inte vill investera eftersom de bara får 10 procent trots att de trodde att de hade chans på 20 procent…)

Kommentarer är stängda.