Solelmässan 28 oktober

Solelmässan som brukar gå i Uppsala är Sveriges största evenemang för solceller med utställning och föreläsningar. I år bli det lite annorlunda med on-line, men blir säkert bra det också. On-line gör det enklare än någonsin att vara med!

Är själv med i det program som finns i “C-salen” under följande punkter.

  • Investeringskalkyl för solceller. Håller på med en uppdatering av Excelfilen för beräkning av produktionskostnad och lönsamhet som togs fram i projektet “Investeringskalkyl för solceller” 2016, med Mälardalens Högskola som projektledare.
    Hinner nämna lite om resultaten från projektet “Utvärdering av egenanvändning av solel i Sverige“, där egenanvändningens storlek är en viktig parameter vid beräkning av lönsamheten.
    I IEA PVPS Task 13 ingår en aktivitet “Uncertainties in Yield Assessments and PV LCOE”, där jag är med på ett hörn och som berör föregående punkt.
    LCOE = Levelized Cost of Electricity.
  • IEA PVPS Task13 – Solelsystems tillförlitlighet. Anne-Andersson och Dan-Eric Archer talar.
  • IEA PVPS Task 15 – Byggnadsintegrerad solel.

8 svar på ”Solelmässan 28 oktober

  1. Hej,
    jättebra att det kommer en uppdatering av Excelfilen för Investeringskalkyl för solceller!

    När kan det förväntas komma en uppdaterad version?

    • Hade hoppats att ha den klar vid det här laget, men behöver lite mera data för bland annat kostnad för byte av växelriktare och pågår även diskussioner om beräkningsmetoden med Johan Lindahl som är med i Energiforsk-projekt som bland annat tar fram data för kostnader för solcellsanläggningar och med ekonomen Johan Lindén, Mälardalens högskola. Hoppas att det kan bli klart under december.

  2. Hej!
    Vad bra, jag tror många väntar med spänning att utifrån dagens förutsättningar kunna göra tillförlitliga investeringskalkyler.

    För många fastighetsägare (och privatpersoner) tror jag det skulle vara väldigt givande om det fanns en allmän Excel-snurra som utifrån indata från elförbrukning, produktblad och solinstrålning (exempelvis från pvgis) kunde ta fram solelsproduktionen (egenanvänd solel) på ett tillförlitligt sätt som kunde integreras i er investeringkalkyl.

    Hur som helst bra med en uppdaterad kalkyl då om man följer din blogg har det hänt mycket med olika styrmedel, kostmader etc sedan 2016.

    Vänliga hälsningar
    Ludvig Dahlin

  3. Hej!
    Håller just på att använda den gamla investeringskalkylen för att fatta beslut om att skaffa eller inte skaffa solceller. (Och är förbannad över hur mycket resultatet skiljer sig från offerten vi fick från en installatör som räknade med 3% inflation. Det verkar som att inflationsvärdet används för att justera så att man alltid få ett bra resultat…)

    Synpunkter för när ni tar fram en ny kalkyl:

    – Jag tycker det är bra att kalkylen visar både återbetalningstid och internräntan.
    – Kan det vara en idé lägga till en rad för eventuell garantiförlängning av växelriktaren (som t.ex. SMA erbjuder)?
    – Vi skulle behöva en rad där vi kan ange besparingar för vårt bolån som vi får pga solcellsanläggningen (husets energiklass blir B istället för C och då ger t.ex. SBAB grönt bolån med bättre ränta). För oss handlar det om ca. 2000 kr per år. I den befintliga kalkylen kan man skriva in ett minusbelopp som årlig kostnad för att få in denna “intäkt” men den borde kunna tidsbegränsas, lite som skattereduktionen. (Och om man vill vara exakt så minskar den från år till år pga amorteringen, men denna aspekt är kanske försumbar för att inte krångla till kalkylen.)
    – Kanske jag missuppfattar något men borde inte husets totala elförbrukning finnas med i kalkylen för att sätta tak på skattereduktionen varje år? Om jag förstår rätt så räcker det inte med att justera “tak för skattereduktion” eftersom hänsyn måste även tas till egenförbrukning. Jag försökte ändå att få in det i den befintliga kalkylen och upptäckte då att det verkar finnas en liten bug i beräkningen av skattereduktionen: i formeln finns 18000 med som absolut tak, dvs den tar inte hänsyn till när man justerar taket under “grundläggande antaganden”, eller missuppfattar jag? I alla fall är det så att när man sätter taket till 1872 kr och den sålda elens skattereduktion överstiger det taket, så får jag plötsligt jätte mycket i skattereduktion.
    – Sedan finns det ju elhandelsbolag som frivilligt betalar ett högre pris per kWh (spotpris + 0,1 eller 0,2 kr) men det är nog orealistiskt att denna påslag skulle finnas kvar under hela livslängden, så att det skulle vara bra om man hade en extra rad för denna som skulle kunna tidsbegränsas.

    När det gäller garanti på växelriktaren undrar jag följande: Garantiförlängningen från 5 till 20 år verkar kosta mindre än hälften av ett planerat byte under livslängden. Jag tolkar detta så att det egentligen blir en ickefråga att man köper denna förlängning eftersom växelriktaren med stor sannolikhet kommer att behöva bytas under denna tid, eller? Kan det stämma? Vad är haken?

    Jag har försökt mata in garantin i den befintliga kalkylen genom att jag sätter växelriktarbyte till noll och lagt till priset för garantiförlängningen som investerigskostnad under “Projektledning och upphandling” och jag gissar att jag får rätt resultat på det sättet, men det skulle vara bra med en extra rad för detta.

    Och så undrar jag även följande: När man har glas-glas moduler med 30 års produktgaranti och 30 års effektgaranti (87%), så är det väl rimligt att räkna med en längre ekonomisk livslängd än 30 år, t.ex. 40 år, eller? Vad skulle tala för att inte göra det?

    • Tack för värdefull återkoppling!

      När det gäller inflationen är det lämpligt att använda 2% som är Riksbankens mål. Hos SCB kan man hitta SCB inflation i Sverige. Man får gå tillbaka till 1993 för att hitta en svensk inflation som var 3% eller högre.

      Om man vill anta ett annat värde för växelriktarens livslängd går det att lösa som du gjort, att man kan ändra antal byten i fliken ”Grundläggande antaganden” och lägga till en kostnad i investeringen om man vill lägga till en garantiförlängning i den befintliga mallen.

      En tanke att ha en kolumn där man själv kan lägga in andra kostnader/intäkter per år.

      I kassaflödet ska formeln ändras så att den följer ändringar som görs under grundläggande antaganden.

      I den nya mallen som är på gång kommer att finnas möjlighet att själv justera elvärdet per år. Det rimliga är att ersättningen för elhandeln kommer att gå mot Nord Pool spotpris, som är det normala handelspriset. Om en elhandlare erbjuder en högre ersättning är det en förlust som man hoppas ta igen genom att värva en ny elhandelskund. Värdet av egenanvänd el beror dessutom på kostnaden för elöverföring, energiskatt och elcertifikatavgift, som man sparar in. Det blir därmed väldigt svårt att förutspå prisutvecklingen med god riktighet för det sammanlagda värdet av egenanvänd solel och inte mycket lättare för såld solel heller när det gäller så lång tid framåt som den ekonomiska livslängden för en solcellsanläggning.

      Priset för växelriktare har också minskat över tid, nästan i samma takt som det gjort för solcellsmoduler. Priset för arbetstid och resor vid byte av växelriktare är väl dock mera konstant över tid.

      Mindre än 1% av världens solcellsinstallationer hade 2019 varit i drift mer än 15 år. Så vilken ekonomisk livslängd en anläggning som byggs idag har är inte helt lätt att veta. De få svenska undersökningar som publicerats av degradering av solcellsmoduler är nu snart femton år gamla och gäller för moduler som tillverkades i början av 1980-talet. Gissar att ingen av de moduler som har 30 års effektgaranti har varit i drift ens i närheten så länge, med tanke på att det är en mer sentida garanti som kommit för glas-glas-moduler. I slutrapporten för projektet ”Investeringskalkyl för solceller” finns ett exempel i Figur 11 som visar inverkan av olika antaganden som görs.

  4. Hej Bengt,

    Tack!

    Hur går det med den nya snurran, kommer den i december?

    Vänliga hälsningar

    • Hade hoppats det, men mycket annat arbete som kommit i vägen. Kanske får bli pyssel under ledigheten i mellandagarna, :-).

Kommentarer är stängda.