Igår kom lagrådsremissen Skattereduktion för installation av grön teknik. Ingressen anger att “I lagrådsremissen föreslås en ny skattereduktion för privatpersoner för installation av grön teknik.”
Vidare står att
“Skattereduktionen ersätter de nuvarande stöden till fysiska personer enligt förordningen (2009:689) om statligt stöd till solceller, förordningen (2016:899) om bidrag till lagring av egenproducerad elenergi och förordningen (2017:1318) om bidrag till privatpersoner för installation av laddningspunkt till elfordon. Skattereduktionen ges för arbets- och materialkostnader. Reduktionen utformas med en fakturamodell av motsvarande slag som den som finns för rut- och rotavdrag så att köparna kan få del av skattelättnaden redan vid köpet.
…
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2021. Bestämmelserna om skattereduktion i inkomstskattelagen tillämpas på installation av grön teknik som har utförts och betalats efter den 31 december 2020.
…
Skattereduktion för installation av grön teknik ges med 15 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna för installation av solceller och med 50 procent av de debiterade arbets- och materialkostnaderna för installation av lagring av egenproducerad elenergi och installation av laddningspunkt till elfordon. Skattereduktionen får för ett beskattningsår uppgå till högst 50 000 kronor.”
Richard Nordin (C) var med på ett webbinarium Svensk Solenergi hade idag och han kunde svara på frågor om lagrådsremissen. Lagrådsremissen följer i stort sett helt den tidigare promemoria som kommenterades i inlägg den 12 juni.
- Lagrådsremissen är riktad mot privatpersoner. Företag finns inte med.
2019 svarade anläggningar med en effekt över 20 kW för 45% av den installerade effekten. Denna marknad riskerar att drabbas av en kraftig och plötslig åderlåtning om det bara kommer att finnas ett stöd för privatpersoner, som installerar mindre anläggningar. - Till skillnad från ROT-avdraget för arbete kommer skattereduktionen att omfatta även nybyggda hus och inte bara hus som är minst fem år gamla.
- Solfångare omfattas inte av skattereduktionen. Det är ologiskt att skattereduktionen omfattar solceller och hybridsystem som producerar både värme och el, men inte renodlade solfångarsystem som producerar värme.
- Skattereduktionen omfattar arbets- och materialkostnader. Det vore mera logiskt och enklare att låta skattereduktionen omfatta totalkostnaden för en nyckelfärdig installation. Det ska vara enkelt att göra rätt.
- Glapp i stödsystemet. För att få skattereduktioen ska installationen göras 1 januari 2021 eller senare. Under perioden 8 juli – 31 december i år blir det ett glapp i stödsystemet där det inte att finnas något stöd att söka. Det ger en oönskad ryckighet i marknaden.
Dock kan solcellsinstallationer komma att göras baserade på investeringsstöd som beviljats före 8 juli. Vi sökte investeringsstöd i 17 januari i år för en mindre anläggning på sommarstuga, men har inte fått något besked ännu.
Rickard Nordin (C) trodde inte att det skulle bli några förändringar i lagrådsremissen och att den skulle hinna behandlas till dess att nästa års budget presenteras av regeringen den 21 september.
PS 2/9: En uppenbar brist är att bostadsrättsföreningar inte omfattas av skattereduktionen.
Just så! Bra sammanfattat och bra synpunkter.
Värt att nämna är att de som sökt det “gamla” solcellsbidraget senast 7 juli 2020 ju fortfarande ligger i kö, det var inte deadline för beviljat stöd som var 7:e juli. Så även om vi inte vet säkert om de som sökte bidraget innan deadline verkligen kommer få så är nog förväntningarna hos de som sökte att Januari-gänget kommer skjuta till medel för att avrunda bidraget på ett bra sätt. Det glömde jag fråga i går.
Det är många som räknar med det och därför inte skjuter på sina solelplaner utan fortsätter att investera i ren energi.
Vi ska inte heller glömma bort, och det påpekade Rickard Nordin också, att det även nu under hösten fortfarande finns möjlighet att göra ROT-avdrag för solcellsinstallationer för privatpersoner. Som bekant får 30% av hela installationen ses som arbete och av arbetet kan alltså 30% ROT:as. Så det är värt 9% av hela kostnaden. Inte lika roligt som 15% såklart men inte fy skam heller för en bra investering.
Ja, och om man har en installerar en mindre anläggning är det väl ganska lätt att visa att arbetskostnaden utgör en större del än 30 % av fakturan? Då blir ROT-avdraget högre än 9 procent.
Intressant tanke, om det stämmer. Det väcker frågan hur många företag i branschen som räknar med mer än 30% i arbetskostnad för en nyckelfärdig solcellsinstallation? När vi köpte en nyckelfärdig 2,39 kW anläggning för 56 000 kr (23 430 kr/kW) till vår sommarstuga från Svea Solar, största installatörsföretaget i Sverige, i början av sommaren använde de schablonen 30% i arbetskostnad för den nyckelfärdiga anläggningen, som grund för ROT-avdraget. Om deras arbetskostnad var högre än 30% kan man tycka att de borde ha räknat med det vid beräkning av ROT-avdraget.
IEA-rapporten ”National Survey Report of PV Power Applications in Sweden 2017” visar en fördelning av kostnader på material, arbete etc. Här får jag arbetskostnaden inklusive moms till ca 19 % av totalkostnaden på ca 11 000 kr/kW för anläggning på 50 kW (räknade inte in någon del av ”project margin” i arbetskostnaden). För småhussystem får jag arbetskostnaden till ca 23% inklusive moms. Gäller visserligen för 2017 och i första fallet 50 kW system, så stämmer inte med småhussystem på sådär 5-10 kW idag. Dock har inte priset för nyckelfärdiga anläggningar ändrats så mycket enligt senare IEA-rapporter för Sverige. Vore intressant att se motsvarande data för småhusanläggning idag.
Intressant är att det inte finns någon skrivning om vad som händer till bostadsrättsföreningar, företag, lantbruk, enskilda firmor.
Något nytt skatten på anläggningar större än 255 kW?
Skattereduktionen vänder sig bara till privatpersoner. Bostadsföreningar, företag etc. omfattas inte. Däremot kan den som bor i en lägenhet få skattereduktion om man betalar installationen själv och solelen enbart används i lägenheten.
“39 § Som installation av grön teknik räknas bara installation som är hänförlig till 1. ett småhus eller en ägarlägenhet som ägs av den som begär skattereduktion, 2. en lägenhet som upplåtits med bostadsrätt och som innehas av den som begär skattereduktion, eller 3. en byggnad under uppförande som ägs av den som begär skattereduktion och som när den är uppförd ska vara ett småhus eller en ägarlägenhet…”
Sida 33:
” Om installationen avser solceller ska exempelvis den el som solcellerna producerar enbart komma det aktuella småhuset eller lägenheten till godo.”
Sida 34:
“Om exempelvis ett solcellssystem anläggs på taket till en bostadsrättsförenings hyreshus och elen som produceras kommer flera lägenheter till del kan kostnader för installationen däremot inte ligga till grund för skattereduktion för grön teknik.”
Sida 51:
“Såsom vidare framgår i avsnitt 5.4 innebär detta att t.ex. en bostadsrättsförening inte omfattas av skattereduktionen men att en bostadsrättsinnehavare har möjligt att begära skattereduktion för installationer hänförliga till den lägenhet som upplåts med bostadsrätt. Bostadsrättsinnehavaren ska dock själv ha haft utgiften för installationen och nyttan av installationen får endast komma bostadsrättsinnehavarens hushåll till del. Därmed faller installationer som utförs i gemensamma utrymmen i bostadsrättsföreningen och där nyttan av installationen tillfaller fler än bostadsrättsinnehavaren bort. “
Hej,
Vet vi hur det kommer se ut för dem som inte betalar inkomstskatt i Sverige?
Tänker på den relativt stora delen sommarstugor som ägs av tyskar, danskar med flera. Dessa potentiella investerare betalar ju bara fastighetsskatt i Sverige.
Kommer den nya stödvarianten även innefatta dem?
Tackar för hjälpen!