Mycket stort intresse för solceller och laddning av elbilar i Västerås

Energikontoret i Mälardalen, Länsstyrelsen i Västmanland och Energi- och klimatrådgivningen i Västerås stad höll i eftermiddag – kväll evenemanget “Lär dig mer om solceller och laddplatser för elbilar“ på Elite Stadshotell iVästerås. Man vände sig speciellt till företag och bostadsrättsföreningar, men även andra intresserade var välkomna. Det var mycket stort intresse. Jag höll föreläsningar om solceller och Daniel Kulin, Power Circle, om elbilar. Det var 68 personer på första passet för företag och 110 personer (lapp på luckan, det var fler intresserade än platser) på andra passet för bostadsrättsföreningar och övriga. Dessutom var det en utställning med 20-talet företag som visade erbjudanden för solceller och elbilsladdning.

Vid ingången till Stadshotellet.

Vid ingången till Stadshotellet.

Fullt i utställningslokalen.

Lapp på luckan vid andra passet. 110 platser räckte inte till.

Daniel Kulin, Power Circle, om elbilar.

Arrangörerna och föredragshållare Daniel Kulin, Power Circle.

3 svar på ”Mycket stort intresse för solceller och laddning av elbilar i Västerås

  1. Tacksam för lite mera info om just solceller och billaddning hemma. Ferroamp erbjuder ju en lösning med deras kopplingar men till helt orimliga priser. Det är ingen verklig vinst att betalar över 1000000 för deras lösning. Det sparas aldrig in eller hur. Även priser och klena storlekar på batterier hemma för lagring av el på dagen och Sedan laddning på kvällen är fortfarande helt orimlig . Eller har det hänt något. Ferroamp säger vid förfrågning: nej kostnadseffektiv är det inte men miljömässig bra att betalar deras dyra lösning.

    Skulle vara interessant att veta om det har hänt något. Elbilar ökar, solceller ökar, hårdvarolösningar finns, men hur är det med kostnader?

    Det våre bra med aktuell info för alla dom som inte kunde komma till Västerås.

    Roland

  2. Ferroamp kostar mellan 100000 – 130000 enl en offert som jag fick för något år sedan , inte som jag skrev 10000000, en nolla för mycket!

    • Inlägget Bidrag till energilagring av el – är det lönsamt? från 2016 är gångbart fortfarande. Kortfattat kan man säga att skattereduktionen för överskottsel gör att skillnaden i värde mellan egenanvänd el och överskottsel blir alltför liten för det ska vara någon ekonomi i batterilager i ett småhus med solceller, även med det investeringsstöd på 60% som finns för batterilager.

      När det gäller solvärme är energilagringen löst sedan länge med en ackumulatortank som har en låg investeringskostnad jämfört med batterier och en mycket längre livslängd än batterier. Investeringskostnaden för ackumulatortank till solvärmesystem i småhus är i storleksordningen 700 kr/kWh, inklusive elpatron, värmeväxlarslingor, expansionskärl, säkerhets- , påfyllnings- och avtappningsventiler samt installationsarbete (750 l ackumulatortank, 43 000 kr i investering och 61 kWh lagringskapacitet vid temperaturintervall 20-90C). Livslängden är tiotals år. Detta glöms ofta bort när man jämför solel och solvärme.

      PS. Justerade priset för komplett ackumulatortank med kringutrustning efter att ha kontaktat leverantör gällande pris.

Kommentarer är stängda.