Soltid och normaltid

Solen står definitionsmässigt som högst på himlen när soltiden är 12:00. Den lokala soltiden varierar knappt en timme inom Sverige vilket nog många glömmer bort i debatten om sommartid eller inte.

Förr hade vi olika tider på olika orter i Sverige. Men det blev för krångligt att ha olika klocktider när man började åka tåg, exempelvis mellan Göteborg och Stockholm som skiljer 24 minuter i soltid. I Sverige infördes normaltid 1879 och då fick alla orter i Sverige samma tid.

Sverige har en utsträckning i longitud på 13 grader, med Haparanda i öster på longitud 24,13 grader och Strömstad i väster på 11,18 grader samt Nordkoster på 11,01 grader. Jorden roterar 360 grader på ett dygn, vilket gör 15 grader per timme och då tar det 52 minuter för jorden att rotera 13 grader. Det ger en extra dimension åt diskussionen om en timme hit eller dit med sommartid.

Skillnaden i soltid inom Sverige är lika stor året runt, men klocktiden då solen står som högst varierar under året. Idag stod solen som högst på himlen klockan 11:59 i Strömstad, 11:37 i Västerås, 11:31 i Stockholm och 11:07 i Haparanda (korrigerade värden 3/11, hade läst av på fel månad…).

I Haparanda står solen som högst när normaltiden är mellan 11:07 och 11:38 beroende på vilken dag under året det är. Där står solen aldrig som högst när klockan är 12:00 normaltid.

Man skulle kunna tro att soltid och klocktid alltid överensstämmer om man befinner sig på Sveriges standardlongitud = 15 grader. Men det är inte riktigt så enkelt. Då jorden har en elliptisk bana runt solen och att jordaxeln har en lutning så får man en viss avvikelse som bestäms av ”equation of time”, som varierar mellan +16 minuter och -14 minuter under ett år enligt diagrammet här nedan. Man skulle kunna säga att man på en given plats får en långsam tidsomställning under året som motsvarar 0,5 timme.

Beräkning av soltid

Att räkna ut soltiden för en given dag är en vanlig uppgift för studenter i min kurs solceller och solfångare vid Mälardalens högskola.

Skillnaden mellan soltid och klocktid beräknas med formeln
Soltid = klocktid + 4*(Ll-Lst) + E
Ll = lokal longitud i grader
Lst = standardlongitud för Sverige = 15 grader
E= ”Equation of time”, som varierar under året enligt en lite omständlig formel med resultat enligt diagrammet.

Tidskorrektionen i minuter mellan klocktid och soltid bestäms alltså av
4*(Ll-Lst) + E
Faktorn 4 beror på att jorden roterar 1 grad på 4 minuter. Om man bor exakt på Sveriges standardlongitud 15 grader är soltid och klocktid lika bara när E=0.

“Equation of Time”.

3 svar på ”Soltid och normaltid

  1. Som så många andra så bär jag aldrig med mig något ur, utan tittar på telefonen när jag vill veta. Troligen så finns det någon bra app som gör att den visar soltid.

    Debatten nu, där många (flest?) tycjer att vi ska ha ständig sommartid tycker jag är tramsig. Jag kan förstå att det är praktiskt att ha samma tid i hela landet eller i hela västeuropa, men folk får väl gå upp, börja jobba, mata fåren, äta frukost precis när de vill och i så fall kan vi ju lika gärna anända UTS allihopa.

    • Det finns en gratisapp för iPhone som heter Sundial som visar solens och månens upp- och nedgång samt när solen och månen står som högst under dygnet. Hittade vid en hastig sökning ingen app för iPhone som visar aktuell soltid. För Android finns en app som heter Solar Time som visar aktuell soltid.

  2. Tack för intressanta och lärorika inlägg och till den nya karriären. Jag har följt sidan ganska länge och ser den som värdefull.
    Får jag som solcellsgubbe med batteridrift önska något så vore det kunskaper om hur hybridladdningslösningar utvecklas och kan göra installationer lite lönsammare.

Kommentarer inaktiverade.