Under juli månad gav våra solceller 566,41 kWh (118,1 kWh/kW) solel enligt elmätaren. Det är nytt månadsrekord igen. Det blev 3 kWh mer än under juni och 22 kWh mer än under maj. Den producerade energin i kWh är inte jämförbar med tidigare år eftersom vi byggde ut vår solcellsanläggning från 3,36 kW till 4,794 kW, med driftstart 27 november 2015.
Bästa dag blev 4 juli med 24,6 kWh (5,1 kWh/kW) enligt växelriktaren. Det var lite lägreän bästa dag i juni som gav 25,6 kW den 14 juni. I diagrammet här nedan visas solelproduktion, egenanvändning och inmatning till nätet per dygn under juli.
Vårt utbyte per installerad kW är lägre än tidigare eftersom av de fem nya modulerna sitter en mot väst, en mot ost och de tre övriga som visserligen sitter mot söder får mera skuggning på morgon och eftermiddag än de högre upp på taket.
Produktion per modul
Eftersom våra solcellsmoduler numera har effektoptimerare från SolarEdge på varje modul kan man också se energiproduktion per modul och då kan även utbytet per modul beräknas, se figurer här nedan som visar solelproduktionen per modul från och med 2 mars i år, efter byte av växelriktare, och solelproduktionen under juli månad. Den lägre solelproduktion för de östligaste modulerna (8-12) beror på att de skuggas av stor ek och lind på morgon och tidig förmiddag. Modulerna 17-19 på kökstaket skuggas av lövskog på sen eftermiddag och kväll, dessutom skuggas modul 19 på morgon och tidig förmiddag av utstickande fasad. Att den västvända modulen 16 ger lägre produktion än den östvända modulen 15, har också att göra med skuggning av närliggande lövskog på sen eftermiddag och kväll.
En intressant fråga är om det går att se någon skillnad på utbytet för de gamla modulerna efter det att effektoptimerarna monterades på dessa moduler. Vi har relativt mycket skuggning under morgon-förmiddag och kväll, där effektoptimerarna borde ge en fördel.
Utbytet för de 14 gamla modulerna var 135,4 kWh/kW under juli. Det är det bästa utbytet för juli under åren 2011-2016, då utbytet tidigare varierat mellan 107,3 kWh/kW (2015) och 134,4 kWh/kW (2014). MEN, man måste förstås ta hänsyn till att det varit olika solinstrålningen under de olika åren, så jag får återkomma när jag har sådana data.
Noggrannhet växelriktarens mätvärden
Växelriktaren visade i genomsnitt 1,4% högre värden än elmätaren under juli. Skillnaden mellan värdena från elmätare och växelriktare är dock inte konstant. Vid låg energiproduktion under en dag visar växelriktaren lägre värden än elmätaren, medan det vid högre energiproduktion är tvärtom. Enligt SolarEdge har växelriktarens mätvärden en noggrannhet på ±5%, medan vår elmätare från ABB har en noggrannhet på ±1%.
Egenanvändning och överskott
Av vår producerade solel under juli använde vi 174 kWh (31%) själva och matade in ett överskott på 392 kWh (69%) till nätet. Under 2011-2015 var vår egenanvändning i genomsnitt 46,8% medan 53,2% var ett överskott som matades in till nätet. I och med att vi byggt ut vår solcellsanläggning har både produktion och överskott ökat, vilket gör att vår andel egenanvändning minskar.
Vi köpte 244 kWh el under juli. Av vår elanvändning var 41% solel under juli. Hade vi kunnat använda all solel själva hade det blivit 100% eftersom vår elanvändning på 421 kWh var lägre än vad solcellerna producerade under månaden.
Tillkommer dessutom att vi får varmvatten från våra solfångare, vilket gör att vi minskar användning av elpatron för uppvärmning av vatten i ackumulatortanken. Varmvattnet används till tappvarmvatten och golvvärme (höst, vinter och vår) på båda våningarna. Vi bor sju kilometer ifrån närmaste fjärrvärmeområde så det var aldrig något alternativ för oss när vi lät bygga huset 2006.
Produktionsdata
På SolarEdge monitoring portal finns vår solcellsanläggning under namnet Geddeholm 73. Den installerade solcellseffekten är 4,794 kW från och med 27 november 2015. Solcellsmodulerna har en yta på 27,5 m2. Dessförinnan hade vi 3,36 kW solceller med driftstart 28 oktober 2010 och för den tiden finns driftdata i SMA:s Sunny Portal.
En beskrivning av vår utbyggda solcellsanläggning finns i inlägget Vår utbyggda solcellsanläggning.
Vi har dessutom 10 m2 solfångare som varit i gång sedan slutet november 2006, någon månad efter inflyttningen i huset.
Skuggning
Vi har skuggning morgon-tidig förmiddag och på kvällen från omgivande träd, som gör att vårt utbyte minskar jämfört med om vi inte hade haft någon skuggning. Taket har 27 graders lutning och är inom 5 grader (mot sydost) vänt mot söder.
PS 5/9. Små justeringar av data då värden för köpt och såld enligt Vattenfalls webb hade ändrat sig några kWh.
Hej!
Produktionen (Aspvägen 14) i juli 810 kWh, den 21 var den bästa dagen med 38,62 kWh. Jag har 24 paneler på 6 kW, placerade i SV och SO (12 + 12). I början av månaden var det oftast dimmoln, som inte lättade förrän vid lunch tid. Solfattig Juli på västkusten.
Kan nämna att jag nu tecknat avtal med Falkenberg Energi som köper el, certifikat och utsläppsrätter, el 48 öre, certifikat 9,60 öre och utsläppsrätter 2,40 öre exkl. moms, per kWh.
De köper också mina certifikat som jag har i Cesar a: 120 kr.
Med vänlig hälsning
Torsten
När du skriver utsläppsrätter, menar du då ursprungsgarantier? Intressant att få ett pris på dem, eftersom öppen statistik på priser för ursprungsgarantier saknas i Sverige. Priserna för elcertifikat har minskat rejält i år. I dagsläget är priserna hos Svensk Kraftmäkling 12-12,5 öre/kWh för handel 2017-2021.
Självklart är det ursprungsgarantier, vet inte varför jag skrev fel. Tror att jag är lite insatt vilka regler som gäller för solel, din blogg har jag haft mycket nytta av, tack.
Fick 161,5 resp. 166 kWh/kW i juli och fick även 40 öre ett år till av Vattenfall.
Ja det blir rekord för oss på Öland också. När jag installerade förra året och räknade efter solkartan så skulle vi hamna på 5-6000 kWh. Det blir mer än så i år kanske upp mot 7000.
Vad händer om man producerar mer än man köper från elbolaget- blir det någon straffavgift? Vi gör inte av med mer än 5000 kWh per år i fritidshuset. Blir det någon straffavgift från Skatteverket eller får jag inte räkna hem någon reduktion alls? Överallt står det ju att “en förutsättning är att du inte producerar mer än du konsumerar” I värsta fall får jag sätta på alla element och öppna fönstrena i december..,,
Om man är nettoproducent under ett kalenderår har nätbolaget rätt att ta ut en avgift för inmatningsabonnemanget. Vet dock inte hur olika elbolag hanterar det i praktiken för de små solelproducenter, där några kanske kan vara nettoproducenter vissa soliga år och kan vara nettokonsumenter under år då det är lägre solinstrålning. Fråga ert nätbolag hur de hanterar detta.
Man kan få skattereduktion för högst 30 000 kWh per kalenderår eller högst för så mycket el man köper under ett kalenderår. Om ni köper 5 000 kWh under ett år kan ni alltså högst få skattereduktion för 5 000 kWh.