På vintern är solhöjden låg och det blir lätt skuggor på solcellstak. När det är frost på solcellerna efter en kylig natt är det lätt att se skuggorna. När nedan är en bildserie som visar hur östra delen av vårt tak skuggas rejält under morgonen och tidig förmiddag av en stor och vacker lind på vår tomt.
I och med att vi nu har loggning av varje modul går det också att se hur skuggningen påverkar produktionen på varje modul. Här är en serie bilder tillsammans med data från Solar Edge “monitoring portal”. Vår solcellsanläggning heter Geddeholm 73 i portalen.
Man ska undvika att placera solcellsmodulerna i skuggiga lägen, speciellt mitt på dagen då solinstrålningen är som bäst.
09.10 – 2 december
Kraftig skugga i öster. Modulerna längst i öster har inte producerat någonting.
Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.
09.40 – 2 december
Inte lika mycket skuggning som en halvtimme innan, men tre moduler längst i öster producerar fortfarande ingen solel.
10.40 – 2 december
Verkar vara skuggning fortfarande på modulen längst upp till höger, men nu producerar alla moduler solel.
PS. Här är en beskrivning från Solar Edge som beskriver hur effektoptimerarna fungerar vid skuggning: “Technical Note SolarEdge Fixed String Voltage, Concept of Operation“.
Intressant läsning!
Tack för länken till “Technical Note SolarEdge Fixed String Voltage, Concept of Operation”.
Jag var tekniskt intresserad av hur dessa Solar Edge effektoptimerare för varje solpanel arbetade då de ju seriekopplas. Blev väldigt tydligt och lätt att förstå där i det dokumentet, speciellt för fallet med vissa solpaneler partiellt skuggade.
Intressant teknisk kunskap att ta del av.
Ger ju en helt annan bild av sin solelanläggning när man kan se vad varje individuell solpanel producera så.
Går det då någon kommunikationsbuss-kabel mellan alla effektoptimerarna, förutom DC-kraftkablarna?
Kommunikation sker via DC-kabeln: “Power optimizers send information to the SolarEdge inverter via DC lines. No added wires or configuration are required for this purpose. The inverter sends this information to the SolarEdge Monitoring Server through the internet.” (från Solar Edge Communication Setup Application Note)
Vår växelriktare är via RS485 ansluten till en nätverksnod (“gateway”), som även tar in värden från sensorboxen för solinstrålning och celltemperatur. Nätverksnoden är Internetansluten. Om man inte har en nätverksnod kan man koppla upp växelriktaren direkt mot Internet.
Tack för svaret!
Det var ett väldigt smidigt sätt, så man slipper känsliga datakablar ute på taket. För en teknik-, dator- och matte-intresserad så verkar detta väldigt roligt med egen solel.
Hej, det verkar vara stor skillnad på den mittersta av de tre panelerna nederst till vänster kl 09,10 (men även senare) trots att de verkar ha samma solinstrålning. Vad beror det på?
Kan finnas flera orsaker.
1. Den främsta orsaken är att data samlats in vid lite olika tider, det skiljer 1-3 minuter mellan olika mätvärden. Det spelar roll, speciellt tidigt på morgonen då de nyss startat.
2. Den mittre modulen på kökstaket verkar starta något senare och ger lite lägre effekt under dagen än de övriga när jag tittar i detalj på kurvorna från varje modul. Den mittre har lite sämre prestanda helt enkelt. Ska försöka få tag i “flash”-data för modulerna. Toleransen är -0% till +3%, så det finns skillnader mellan modulerna.
3. Tittar man över längre tid jämnar det hela ut sig. Totala produktionen sedan starten den 27/11 ser det ut så här från vänster: 2,38 kWh, 2,35 kWh, 2,59 kWh. Den längst till vänster bör påverkas lite mer av kvällsskugga än de övriga. Den mittre verkar ha sämre prestanda än de två övriga.
4. Optimerarna kan ha lite olika verkningsgrad.
5. Dessutom kan man undra vilken noggrannheten är på ström- och spänningsmätning från optimerarna, som används för att beräkna effekten. Mätnoggrannheten ligger sannolikt på ± några procent åtminstone för låga effekter.
Hej, jag försöker förstå hur förhållandet mellan summan av panelernas energimängd DC förhåller sig till levererad energi AC redovisad i grön ruta.
Beroende på mängd solinstrålning.
I inlägget Vår utbyggda solcellsanläggning finns mera info om vår solcellsanläggning.
Växelriktaren gör om från DC till AC. Vår nuvarande växelriktare från Solar Edge har en viktad verkningsgrad på 97,3%. Vår gamla växelriktare hade 96,3% verkningsgrad. Verkningsgraden beror på effekten (som beror på solinstrålning, solcelltemperatur med mera), vid de allra lägsta effekterna sjunker verkningsgraden. Har dock inte hittat någon verkningsgradkurva för vår nuvarande växelriktare. I en vanlig strängväxelriktare har verkningsgraden även ett beroende av spänningen i strängen av seriekopplade moduler. För Solar Edge växelriktare, som genom effektoptimerarna försöker hålla en konstant spänning i strängen, anger Solar Edge att effektoptimerarna har ett beroende av hur många moduler man har seriekopplade. Effektoptimerarna som sitter på varje modul har en viktad verkningsgrad på 98,8%. Även effektoptimerarens verkningsgrad varierar med effekten.
Man får dessutom lite förluster i DC-kablarna, där förlusten beror på kabellängd och kabeldimension. Vanligen försöker man dimensionera för högst 1% i kabelförluster.
Tack!
Effektoptimerarna är väl tekniskt sett små MPPT-regulatorer?
Om jag redan har en större MPPT-regulator för hela soleanläggningen, är det då möjligt att ha både effektoptimerare på varje panel och sedan fortsätta använda den stora MPPT-regulatorn?
Eller måste den då kopplas bort?