Ytterligare erfarenheter av LED-lampor

Skrev i onsdags om de första försöken att ersatta våra inomhuslampor med LED-lampor. Igår köpte jag ytterligare sex G4 LED-lampor (färgtemperatur 3000 K) på Clas Ohlsson för 53 kr styck (gällde vid köp av tre eller flera lampor) och satte i spotlights i fönstren. Ljuset blir lite vitare och känns därmed lite kallare än det något gulaktiga ljuset från de gamla lamporna. Transformatorn för 12V-lamporna klarade av den låga effekten, läste att det ibland kan bli problem med att transformatorerna har för hög starteffekt och att lamporna därmed inte tänds.

I onsdags testade jag även en dimbar LED-lampa med GU10-sockel i ena badrummet (ca 3000 K, Ra 80, 170 lumen). Det blev så bra att jag igår bytte fem dimbara spotlights med GU10-sockel i kökstaket till LED-lampor. De kostade 133 kr styck hos Clas Ohlsson om man köpte tre eller flera lampor. De gamla hade en effekt på 50 W, med LED räckte 4 W, så istället för en maximal effekt på 250 W i köket drar taklamporna nu max 20 W! Det var skrämmande att notera att vid tre av sex (50%!) bytta GU10-lamporna hade elkablar innanför innertaket legat mot lamporna och blivit så varma att den vita kabelisoleringen hade svartbrända fläckar. Hemskt! Hur kan man göra sådana installationer? Jag bara undrar…

Dimmern i köket fungerade utan problem och ljusstyrkan är fullt jämförbar med den från våra gamla spotlights. En skillnad var att LED-lamporna tänds med en liten fördröjning efter det att man tryckt på strömbrytaren. Det märks även här att ljuset bli något vitare vilket upplevs lite kallare, man vänjer sig förmodligen vid det. När det gäller GU10-lamporna tar det 6000 timmar innan man ekonomiskt går med plus på LED-lamporna med de priser jag använde vid beräkningen (133 kr för LED och 19,50 kr för halogen). Om vi använder kökslamporna i genomsnitt två-tre timmar per dag innebär det en energibesparing på så pass mycket som 168-252 kWh per år enbart på dessa fem lampor.

I kväll kommer Maria hem. Ska bli intressant att se om hon kommer att märka någon skillnad på ljuset i köket. Jag låter bli att säga något i förväg för att hon inte på förhand ska vara inställd på att något är annorlunda med ljuset i köket. Sade dock igår att jag höll på att bygga om lite hemma, men hon får leta själv efter vad som hänt, :-).

I och med de 13 lampbyten till LED-lampor vi gjort hittills minskar vi effektbehovet från 370 Watt till 34,5 Watt. Häftigt att det kan göra så stor skillnad med en sådan simpel åtgärd som att byta några lampor! Det kommer att bli flera köp av LED-lampor!

Det fina är att det här kan vi tillsammans göra i alla Sveriges 4,5 miljoner bostäder (lägenheter och småhus). Vi kommer att minska både energi- och effektbehov för Sverige och för övrigt i hela Europa.

PS. I IEA:s skrift “Lights Labour’s Lost” från 2006 anges att hela 19% av världens elanvändning går till belysning!

Nickskära. Trådarängarna, Gäddeholm. 30 september 2012.

Nickskära. Trådarängarna, Gäddeholm. 30 september 2012.

12 svar på ”Ytterligare erfarenheter av LED-lampor

  1. Hej Bengt!

    Angående LED (Light Emitting Diode). Vita LED-lampor har ofta blå lysdioder försedda med gult fosfor, vilket ger ett ljusspektra som inte är så bra. Ögat luras kanske hyfsat men bilder tagna med kameror kan bli konstiga i färgerna.
    När LED-effekten var låg för ca 5 år sedan så ville man har så mycket ljus som möjligt (att ‘skryta’ med på förpackningen), dvs man snålade med fosfor för att få upp ljusstyrkan. Då var många så kallade ‘vita’ LED-lampor äckligt blå i ljuset, säkert 6000K eller ännu kallare. Svagare 2700K-LED-lampor kunde man möjligen ha i typ källartrappen, där man ju ändå bara behöver ledljus! Hö-hö!
    Idag har LED-effekten ökat dramatiskt så att färgtemperaturen kan göras mera trevlig vid 2700K. LED-lamporna måste också få ett bättre spektrum.
    Du vet att vanliga långa lysrör tidigare köptes som 827, 830, 840 etc. Dessa siffror betyder Ra>=80%, vilket anger hur bra det vita spektrat är (undvik Ra80, som därmed får uppgifter om Ra. En bra ‘hemtrevlig’ LED-lampa inomhus ska ha Ra>=80. Annars blir ljuset konstigt. Färgtempen inomhus bör vara 2700K, eller 3000K, absolut inte 6000K (=dagsljus). Dock en smaksak.

    Jag köpte en LED-lampa nyligen hos IKEA, LEDARE. På denna anges faktiskt Ra 80% och färgtemp. Vi måste också vänja oss vid att handla lampors styrka med måtten Lumen, för rundstrålande.
    I väldigt runda slängar så lägger man på en nolla på gamla Tungsten-Watt-siffran så får man en siffra i Lumen. Tex 400 eller 800 Lumen kan motsvara en gammal Volfram-lampa med effekten 40 resp 80 W. Det stämmer inte exakt, men i stora runda slängar.

    Angående din besparing med LED kontra Tungsten/Halogen: siffrorna du räknat fram torde gälla sommartid, men då används ju knappt lamporna! Ditt antagande att de gamla högeffektslampor bara eldade för kråkorna stämmer nog inte.

    mvh Peter

    • Båda våra lampor har färgtemperatur 3000 K, på GU10 anges Ra=80, men på G4 saknas Ra. Det lite knepiga är att färgåtergivningstalet Ra anger inte hur lik färgåtergivningen är mot dagsljus utan mot en svartkropp som är referensljuskällan för färgåtergivningstal under 5000 K. Vid Ra=100 blir ljuset visserligen som från en glödlampa, men det ljuset är gulare än dagsljus. Tidigare erfarenheter vid test av flera olika LED-lampor utomhus var att lampor trots samma färgtemperatur kunde ge olika färgåtergivning, det berodde väl på olika Ra som inte vara specificerat på dessa äldre lampor. Man kan helt enkelt behöva testa lite hemma och just nu har man en vecka på sig att lämna igen LED-lampor man inte är nöjd med hos Clas Ohlsson, så det var lämpligt att passa på.

      I en kamera kan man ställa in färgtemperaturen för vitbalansen eller om man tar RAW-bilder kan man ändra den i efterhand i ett bildbehandlingsprogram.

      Min poäng med lampenergin var att det visserligen blir värme, men påverkar det verkligen rumstermostaterna som sitter ca 5 meter från närmaste bytta lampa och på en lägre nivå eller blev det bara varmare i rummet nära taket? Speciellt för de gamla 10 W lamporna i fönstren, gav de någon märkbar temperaturhöjning i rummet borta vid rumstermostaterna? Vore intressant att se någon forskningsrapport som studerat detta, någon har kanske gjort det i samband med passivhus. Kom i efterhand att tänka på att eftersom vi har FTX-ventilation, med värmeväxling av utluften, fick vi rimligen tillbaka en del av den lampgenererade värmen där. Speciellt gäller det i köket där lampeffekten var högre och där det sitter ett luftutsug i köket.

      • Peter har rätt när det gäller energiomsättningen. Lampor med “värmeförluster” bidrar till rumsuppvärmningen, oavsett var de sitter. All värme stiger uppåt, t.ex. från människor och värmelement/kaminer. Men vi vet ändå att rumstemperaturen i stort beror på hur energiomsättningen är. Glödlampor (inkl halogen) bidrar till rumsvärmen under eldningssäsongen, och under övrig tid är de ofta avstängda. Ska man räkna fram när ett byte lönar sig ekonomiskt får man hålla sig till inköpspris/livslängd.

        /Lars

        • Jag betvivlar inte på att det blir varmare i rummet när man använder lampor. Men blir den temperaturökning lamporna ger verkligen helt jämnt fördelad i ett rum? Frågan är vilken temperaturförändring det blir vid termostaten för golvvärmen och därmed vilken skillnad det blir i energianvändning.

          Energimyndigheten skriver i ”Frågor & svar – om belysning” (http://www.energimyndigheten.se/Global/Hush%C3%A5ll/Testlab_Fragor_svar.pdf)
          Fråga: Bidrar glödlampor till uppvärmningen?
          Svar: I bästa fall kan spillvärmen från glödlampor utnyttjas till 50 % om huset värms med direktverkande el och har snabb och effektiv reglering. Regleringen är helt avgörande för hur stort det effektiva bidraget blir. Det visar en studie som utförts av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

          I Energimyndighetens Lampguiden som en läsare tipsade om, står det ”Besparingen tar hänsyn till kostnader för minskad elanvändning samt de lampinköp som du undviker genom att köpa en lampa med längre livslängd … Från glödlampa till LED-lampa: 80% mindre el, från glödlampa till lågenergilampa: 75% mindre el…”.

          Om det finns rapporter som motsäger det Energimyndigheten skriver får ni gärna tipsa om det. Vore också intressant att se SP:s rapport.

  2. Ett tips är att kolla in Ebay. Där finns det gott om LED’s i alla storlekar och former och till priser som gör att man gråter när man jämför med svenska priser. Oftast är det frakt/tull/moms-fritt men kan ta 1-3 veckor att få hem.

    • Tack för tips! Orkade inte leta efter billigaste lampor denna gång och en fråga är väl också hur pris och kvalitet hänger ihop.

      Förutom priset är det viktigt att man blir nöjd med lampans färgåtergivning och därför kan man behöva prova lite olika lampor hemma i sin egen miljö. Clas Ohlsson har ett erbjudande nu att om man provar en LED-lampa hemma och inte är nöjd med den, så får man lämna tillbaka den inom en vecka. Det är ett utmärkt tillfälle att testa LED-lampor.

  3. Om man tycker Claes Ohlsons GU10 lampor är för vita kan jag rekommendera Philips dimbara GU10 MyAmbience 4W (2700K, 180 lumen). De kostar lite mer, jag betalade 159:-/st. Dessutom tänds de direkt.

  4. Massor med LED-lampor har fått försäljningsförbud då de stör radio-TV. Man ska nog inte bara gå efter priset… Det är dessutom så att alla LED-lampor tappar i effekt den första tiden de används. Jag har bytt ut nästan samtliga ljuskällor hemma till LED och det är inte helt problemfritt. Billiga håller inte och en del har tappat så mycket i effekt så där måste nya köpas in. Spara era kvitton och lämna tillbaka de som inte håller måttet.

  5. Precis som många skriver så är det väldigt blandad kvalitet på LED-belysning. Tyvärr är det så att även de stora “drakarna” gärna säljer undermåliga produkter som inte ligger särskilt långt framme.
    Lite dyrare GU 10-spottar som jag har köpt är: http://shop.laljus.se/led-armaturer/helios
    Som sagt dyrare men håller jämn och bra kvalitet och är tydligen väldigt stora och frekvent förekommande i Norge.

  6. Detta är viktigt om Led-lampor
    Flimmer är ett problem och även ljusspektrum kan vara ett problem vi ska inte ha dagsljus på kvällen när vi ska gå och lägga oss.
    http://sle.se/led/e27/
    Våra barn är mer känsliga för flimmer, tänk på dom.
    Problemet är känt och det pågår forskning, köp inte skiten som flimrar då tvingas tillverkarna förbättra produkterna, flimmerfria lampor är inte dyrare.
    http://sle.se/led/

Kommentarer är stängda.