Nettodebitering för kopplade belastningspunkter

Hem Forum solceller Egenanvändning av solel Nettodebitering för kopplade belastningspunkter

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  Bengt 4 månader, 3 veckor sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12153

  [email protected]
  Deltagare
  • Inlägg: 1

  Kan någon svara på nedanstående fråga om nettodebitering?
  Jag har en lantbruksfastighet och planerar att sätta upp solceller och möjligen också ett gårdsverk. Har dessutom en villa i annan del av landet med bergvärme.

  Finns det något sätt att använda produktionsöverskottet vid lantgården till att täcka del av underskottet vid villan? Det kan t.ex. vara ett elhandelsbolag som accepterar nettodebitering mellan två belastningspunkter men samma kund, vg. se liknande på https://youtu.be/Kvz0WjHKw2g.

  Hälsningar, Thomas.

  #12154

  Bengt
  Forumledare
  • Inlägg: 195

  Som det mycket riktigt står i Youtube-filmen är din idé inte tillåten idag. Om elen förs ut utanför en anslutningspunkt där solelen produceras måste slutanvändaren idag betala energiskatt på den elen. Därför är en sådan nettodebitering som du föreslår inte tillåten, för det skulle innebära att man inte betalar energiskatt (och moms på den), om man skulle nettodebitera kWh:ar.

  Genom en tidigare lucka i lagen om energiskatt kunde vindkraftsägare förr göra en sådan här kvittning, men den luckan har täppts igen, då regeringen väl ansåg att det blev för stort bortfall av energiskatt.

  Det hela är en fråga om (gamla) regelverk och vilja bland politiker och folk. Lagarna skulle förstås kunna ändras om det finns en opinion men det kan vara en tidskrävande process.

  En idé vore att ha ett elkonto ungefär som ett bankkonto. Man skulle sätta in egenproducerad solel på elkontot och sedan tar man ut el från kontot där man har ett behov, i elbil eller sommarstuga eller var det nu är. Ungefär som att man idag kan ta ut pengar ur en bankomat var som helst i världen.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.