Kisel eller tunnfilm?

Hem Forum solceller Tekniker Kisel eller tunnfilm?

Taggat: 

Detta ämne innehåller 0 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  GrönSol 2 månader, 3 veckor sedan.

Visar 1 inlägg (av 1 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #12297

  GrönSol
  Deltagare
  • Inlägg: 1

  Hej Forum
  Jag och mina bröder driver en firma som installerar och säljer solceller. Vi har funderat över teknikval då det finns några få aktörer som framhåller tunnfilmssolceller. Vi har inte tidigare funderat på tunnfilmssolceller då de har så väldigt mycket lägre effekt, exempelvis ~160W mot de kristallina som har ~270W. Tunnfilm är billigare per panel men enligt de priser som jag har hittat är det ändå dyrare per installerad kW och de tar även upp mycket större yta.
  Trots detta menar tunnfilmsförespråkare att tunnfilm är mycket bättre i dåligt ljus och hanterar skugga bättre, dessa attribut skulle ge att tunnfilm producerade mer per installerad kW menar förespråkarna. Dessutom framhålls att man får en jämnare produktionskurva med tunnfilm, man får mer på förmiddag och eftermiddag men mindre just på dagen.
  Jag tycker att tunnfilmsargumenten låter lite luddiga och undrar om de verkligen är bättre är kisel, som förespråkarna menar?
  Anledningen att jag nu skriver till här är att jag inte kan hitta någon objektiv källa som jämför tunnfilm med kisel. Kan ni hjälpa mig?
  Är tunnfilm eller kisel bäst?
  Vilket betalar av sig snabbast?
  Vilket kommer producera mest el?

  Tack
  Arvid Nyman
  Grön Sol AB

  • Detta ämne redigerades 2 månader, 3 veckor sedan av  GrönSol.
Visar 1 inlägg (av 1 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.