Budgeten räckte inte till alla som sökte investeringsstöd för solceller 2020

Energimyndigheten meddelar idag under nyheten “Kommande besked om avslag för privatpersoner som sökte solcellsstödet under 2020” att

“Den kommande tiden kommer de privatpersoner som sökte solcellsstödet under 2020 och inte tidigare fått sin ansökan beviljad få ett beslut från sin länsstyrelse om avslag på sin ansökan. Det beror på att de pengar som avsattes av riksdagen för stödet inte räckte till alla ansökningar, samt en ändring i förordningen för solcellsstödet som gör att länsstyrelsen inte längre kan bevilja stöd till privatpersoner. Privatpersoner kan från och med 2021 få stöd för solcellsinstallationer genom skattereduktion för investeringar i grön teknik.”

Det gör att de som inte beviljats investeringsstöd under 2020 hamnar i kläm. En räddningsplanka finns för de privatpersoner som bor i hus som är minst fem år gammalt och som kan utnyttja ROT-avdrag för en redan gjord solcellsinstallation under 2020:

“Privatpersoner som installerade solceller under 2020 har inte möjlighet att få den nya skattereduktionen. För de som varken kan ges investeringsstöd eller grönt skatteavdrag och som dessutom har valt att inte använda sig av ROT-avdraget för arbete kan det finnas möjlighet att ansöka om rotavdrag för installationsarbetet i efterhand. Kontakta Skatteverkets Skatteupplysning för mer information.”

Sämst lottade blir de som gjorde en installation av solceller under 2020 innan de fått besked om investeringsstödet och hoppades att budgeten skulle räcka till alla.

10 svar på ”Budgeten räckte inte till alla som sökte investeringsstöd för solceller 2020

  1. Är det någon som drar igång ett upprop mot detta?
    Hur kan de ge pengar till nya inst när inte de gamla fått sina pengar?
    Själv sitter jag med nytt hus och sökte i april och monterade i somras.

  2. Håller med om att politikers velighet inte ska gå ut över enskilda familjer
    Skamligt att lura folk att installera solceller sen peka finger och stryka deras ansökningar!!!

  3. Jag hoppas det drivs något om detta, är så sjukt gjort detta så. Hur fan kan dom ge nya men inte vi som redan giort

  4. Bra skrivet och tydligt förklarat i vanlig ordning. vill passa på att tacka för jobbet som görs på den här sidan!

    Sen instämmer jag med ovan inlägg, Det vore intressant att veta vad som görs i dagsläget för att komma til rätta med det som jag utgår från är ett misstag/takevurpa från beslutsfattarnas sida.
    För man vill ju inte tro att dom medvetet försöker sätta privathushåll i kläm.

    När man försöker läsa på och sätta sig in så får jag mest en irritationskänsla över hur illa allt är hanterat och hur enkelt det hade varit att rätta till.
    Det är lagligt och enligt alla regler javisst men i övrigt inte alls bra.
    Det samkfulla hade ju varit att skjuta till pengar för de resterande i kön fram tills dess att den stängde.

    Stolpar upp min egen tolkning av hanteringen nedan, ni får gärna rätta mig om jag missförstått något.
    – Kön stängde för privatpersoner i juli och jag med gissningsvis flera uppmanas att söka innan juli för att ha chans till bidraget då ingen info om nya systemet fanns i det skedet. (jag sökte i maj)
    – Pengarna tog slut för oss som sökt i mars vilket lämnar alla sökande efter det utan stöd. (om inga nya pengar tillförs vilket vi nu fått besked om att det inte kommer görs för privatperonser)
    – Kön som vi privatpersoner blir utkastade ifrån gäller fortfarande för företag och organisationer.
    – Vi har ingen möjlighet att söka det nya gröna ROT-avdraget.

    Så om man vill vrida lite på resonemanget kan man säga att vi som hamnar i kläm/ingenmansland är privatpersoner som i pandemins början vågade oss på att göra gröna investeringar.
    Det i mina ögon rimmar väldigt dåligt med allt prat om grön omställning och att vi måste sötta företag i rådande tider osv osv.

    Min önskan och förhoppning är att bedrivs ett arbete för att ersätta samtliga sökande i kön fram till stängning av densamma då det skulle vara det “rätta” sättet att hantera situationen på.

  5. Hej igen! Håller med Andreas om vad som gäller.
    Passar på att tacka för denna blogg oxå förstås.
    Jag pratade med Energimyndigheten. De sa oxå att det var en tankevurpa av regering/riksdag, men hade förstås ingen lösning på det hela.
    Han sa att vi skulle överklaga Länsstyrelsens beslut som alla ska få nu i dagarna, och sedan går överklagandet till Energimyndigheten, som dock inte kan göra mycket åt beslutet förstås. Tydligen lätt att överklaga utifrån beslutet.
    Det är Ygemans departement som man ska klaga hos annars. Kan man få till en “klagomur” hos dem?
    Jag tänkte avvakta och se om det händer nåt mer när alla överklaganden kommer in.

  6. Vi fick avslag precis som övriga
    – Bor i parhus brf så ingen möjlighet för rotavdrag
    – Installation i juni 2020 så inget grönt bidrag

    Har skickat in en överklagan och även mailat bostadsrätterna för att se om de kan skicka en officiell överklagan då det drabbat flera medlemmar

    Mycket märkligt att man hamnar mellan stolarna på detta stätt

  7. Jag tänker skriva till regjeringen och alla partiledare, varför inte ge oss som redan har fått 9% rotavdrag ge oss extra 6% rotavdrag? Den frågan tänker jag ställa! Man undrar vad dessa politiker sysslar med … och hur dom tänker ….

  8. Hej!
    Någon som vet om man kommit någonstans med överklagandet?
    Mvh Martin

Kommentarer är stängda.