Skattereduktion för solel förtryckt på deklarationsblanketten

Fick häromdagen deklarationsblanketten. Där är antalet kWh som berättigar till skattereduktion på 60 öre/kWh förtryckt. I vårt fall blev det 1470 kWh under 2015 och därmed kommer vi att få 882 kr i skattereduktion.

Underlaget för skattereduktion förtryckt på deklarationsblanketten.

Underlaget för skattereduktion förtryckt på deklarationsblanketten.

Antalet kWh stämmer med det värde för inmatning till nätet vi kan se på Vattenfalls hemsida. Där hittar jag dock inga årsvärden utan man får själv summera månadsvärdena.

Vän av ordning undrar kanske vad “stöd av mindre betydelse” innebär. Detta berör bara företag så privatpersoner behöver inte oroa sig. Under tre år får ett företag högst ta emot 200 000 Euro i form av stöd av mindre betydelse. Teoretiskt skulle det alltså kunna förhindra ett företag som fått mer än 200 000 Euro i stöd under tre år att ta emot skattereduktionen…

I Förordning (1988:764) om statligt stöd till näringslivet står

20 § Det totala stöd av mindre betydelse som lämnas till ett företag får enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006 inte överstiga 200 000 euro under en period av tre beskattningsår.

Moms

En eftertanke till att regeringen igår meddelade att man föreslagit att införa en omsättningsgräns på 30 000 kr, som gör att små solelproducenter slipper momshanteringen. Det var efterlängtat förstås.

MEN, det är också intressant att se hur detta hyllas av politiker och av många andra som ett steg framåt. Det kan tyckas vara ett steg framåt, men egentligen är det bara ett steg tillbaka till den ordning som rådde före 1 juli 2013. Det är egentligen en korrigering av ett misstag regeringen gjorde vid en lagändring i mervärdesskattelagen den 1 juli 2013. Om regeringen hade varit lite förutseende vid denna lagändring hade denna momsröra inte behövt uppstå. Se PS i gårdagens inlägg Momshantering försvinner för små solelproducenter.

9 reaktion på “Skattereduktion för solel förtryckt på deklarationsblanketten

 1. Har du oxtå fått förtryckt EC a 200 från statens energimyndighet, försäljning av värdepapper mao 30% skatt per 200 hundring eller ? Mvh Jan Erik

  • Nej, det blir ingen skatt på intäkten från elcertifikat om du bara haft denna intäkt från bostaden. Om man har en privat bostad och ingen näringsverksamhet, då ska inkomsten från elcertifikatet tas upp som kapitalinkomst. MEN, man får göra ett schablonavdrag på upp till 40 000 kr enligt Inkomstskattelagen 42 kap. §30. Se inlägget Ingen inkomstskatt på elcertifikat! från 2013.

 2. Ska man som ägare av en solcellsanläggning deklarera momsen för såld el både till nätägare och till elleverantör, och får man dra av moms som man har betalat för köpt el?

  • Om du fått moms både av elhandelsbolag och nätägare ska du redovisa momsen från båda och betala in den. Vi har inte fått någon moms utbetald från vår nätägare Vattenfall.

   Det finns ett avdragsförbud när det gäller moms från stadigvarande bostad, som det heter, så man kan som privatperson inte göra några momsavdrag för elinköp man gjort till sitt hus.

 3. Mellan 2013 och nu har vi haft ett regeringsskifte. Men den bakgrunden är väl det på sin plats att berömma en regering som rättar till en tidigare regerings misstag?

 4. Hej Bengt!
  Vet du om man skall ange inkomsten av försäljning av elen utan moms under inkomst av kapital i ruta x eller?
  Momsen skall man ju deklarera så då borde det väl vara utan moms…
  Mvh
  Mats

    • Du behöver inte ta upp elförsäljningen i deklarationen.

     En (annan?) Mats skrev nyligen att Skatteverket hade svarat angående elcertifikat att “fick detta svar från skatteverket. Om elcertifikaten du har sålt är för att du har en solcellsanläggning på din privatbostad, så ses det som en produkt av privatbostaden och täcks in i det schablonavdrag på 40 000 kr du får göra på samma sätt som om du skulle ha hyrt ut din bostad eller del av din bostad. Det innebär att om du har fått uppmaning att lämna bilaga K4, så ska du ta bort denna och ange som anledning att det är på grund av försäljning av överskottsel från din privatbostad.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *