Kontrolluppgift för skattereduktionen kom idag

Idag kom två brev från Vattenfall. Det var identiska brev med information om skattereduktionen enligt nedan. 1 470 kWh matade vi in till nätet under 2015. Vi (läs jag ) kommer därmed att få 1 470 kWh * 0,6 kr/kWh = 882 kr i skattereduktion förtryckt på deklarationsblanketten. Vi äger visserligen halva solcellsanläggningen vardera Maria och jag men på elabonnemanget kan det bara stå ett namn och det är också den personen som får skattereduktionen, om man inte uttryckligen begärt en annan fördelning av skattereduktionen*.

Vi producerade 2 654 kWh solel under 2015, vilket betyder att 55% var ett överskott som matades in till nätet. Genomsnittet för tidigare år sedan starten 28 oktober 2010 var 52% i överskott. För småhusägare, som ofta får ett stort överskott av solel, är skattereduktionen viktig för ekonomin för solelproduktionen.

*PS 25/2. Fick idag info att i anmälan till nätägaren om att man vill ha skattereduktion kan man begära vilken procentuell fördelning av skattereduktionen som nätägaren skall göra vid lämnandet av kontrolluppgift  om det är mer än en ägare av solcellsanläggningen. Detta framgick inte i den anmälan jag skickade in till Vattenfall enligt deras blankett för anmälan om skattereduktion så jag visste inte att denna möjlighet fanns, se inlägget Anmälan till nätägare krävs för skattereduktion.

Kontrolluppgift från Vattenfall för skattereduktionen 2015. Viss text är raderad.

Kontrolluppgift från Vattenfall för skattereduktionen 2015. Viss text är raderad.

12 reaktion på “Kontrolluppgift för skattereduktionen kom idag

 1. Jag fick också brev från Vattenfall idag. Faktiskt 2 st alldeles lika brev i vardera kuvert…? Där står att läsa att vi under 2015 har tagit ut 12721 kWh, och att vi under samma perioden har matat in 10007 kWh. Det skulle väl betyda att vi får 0,6×10007=6000 kr i skatteåterbäring. Fin slant att ta med sig framöver. I tillägg fick vi under 2015 1 kr + marknadspris för överskottet, vilket har bidragit mycket bra för ekonomin i våren solcellsanläggning. Ersättningen för överskottselen i år är reducerat något. Jag minns inte om det är 40 eller 60 öre + marknadspriset. Från och med nästa år blir ersättningen endast marknadspris. Gött att vi har dom 60 ören långsiktigt från skatteverket.. 🙂

  • Bra intäkt!

   När det gäller långsiktigheten i skattereduktionen vet vi tyvärr inget om det. Det finns inget beslut om hur länge skattereduktionen ska finnas. Eftersom det är en skattereduktion är det också enkelt att genom politiska beslut ändra beloppet. Ska bli intressant att se hur skattereduktionen kommer att utvecklas…

   • Nej det är ju klart att den enkla “nettoavräkningen” inte kunde gälla för att den var antingen on eller off, skattereduktionen kan ju minskas alternativt plockas bort ganska enkelt. Men det spelar egentligen inte så stor roll bara den gäller ett par år framåt. Lösningen för solcells ägare stavas batterier.Om man ser på elbilar så sägs ju kostnaden för batterierna ha varit 500$/kwh på nissan leaf, Nu gick ju GM ut med att dom har fått ett pris på 145$/kwh för chevrolet BOLT/opel Amperae.
    Tesla har ju deklarerat att det är ingen match prismässigt.
    Så jag tror nog att inom 5-6 år så är ESS systemen prisvärda.

    Större solcellssystem med batterier tillräckligt stora så att man kan “nettoavräkna med sig själv” större delen av året.
    Samtidigt får man då gå från att vara mikroproducent till småskalig elproducent (kan ju riskera att bli debiterad mätavgift) och låta överskottsintäkten från elen finansiera mörka månaderna.
    Detta är min “kristallkula”

    • Med diskuterar förändringar och kanske avveckling av investeringsstödet inom några år, tänkbart mera allmänt införande av effekttariffer (vilket är negativt för solelproducenter eftersom man mister värdet av dagens pris per kWh för elöverföringen) kommer skattereduktionen att ha ett mycket stort framtida värde för speciellt småhusägare (eftersom de ofta har ett stort överskott) under många år framåt. Utan skattereduktionen skulle värdet av överskottselens värde annars gå mot enbart spotpris (i genomsnitt 20,6 öre/kWh under 2015 för område 3) + eventuella elcertifikat (vilket många inte ansökt om idag, genomsnittspris 17,3 öre/kWh under senast året) och det värdet är idag långt under produktionskostnaden för solel i Sverige.

     De batteripriser man läser om på olika håll är nog ofta enbart för själva batterierna. Tillkommer kostnader för kringutrustning och installation. För att det ska finnas en ekonomisk drivkraft för installationer av batterier i kombination med solcellssystem måste det vara en tillräckligt stor skillnad mellan värdet av egenkonsumerad el (= rörliga andelen av priset för köpt el) och värdet av el som matas in till nätet. Jag tror att vi har många år kvar innan batterier blir konkurrensmässiga för en solcellsägare i Sverige.

     För en småhusägare blir det relativt små batterilager för korttidslagring av solelen, typiskt från dag till natt. Ökningen av egenanvändningen avtar med ökande storlek på batterilagret, vilket medför en allt högre investeringskostand med en avtagande vinst, vilket gör det olönsamt med större batterilager. Att kunna bli ”självförsörjande” under vintermånaderna november-februari med enbart solceller är för de allra flesta i Sverige helt orealistiskt eftersom vi har så låg solelproduktion under dessa månader.

 2. Det skulle vara bra om man även fick en kontrolluppgift på momsen inför den redovisning. Nu får jag väl sitta och summera ihop alla fakturor eller finns det något smart sätt att hantera detta tramsiga system som bara skapar irritation och kostnader?

  • Om du fått kontrolluppgift från nätägaren om hur mycket du matat in till nätet och haft samma ersättning under hela året slipper du kontrollera alla fakturorna. För oss visar det sig att nätägaren Vattenfall Eldistribution inte har betalat ut något moms på den “Energiersättning” vi fått från dem. Om de hade gjort det hade det blivit 1470 kWh * 0,05 kr/kWh * 0,25 = 18,4 kr. För elhandeln brukar Telge Energi göra utbetalning en gång per år, så det blir bara en faktura att hålla reda på för oss.

   • Vissa har det enklare än andra. Nä jag har inte haft samma ersättning från vattenfall under året, vare sig för elen eller nätnytta.
    Och vad är det som ska redovisas när det gäller moms; ersättningen för produktionsåret januari-december eller de utbetalningar jag fått januari-december 2015? I ditt fall så skulle du redovisa för utbetalningen du fick i januari 2015 som täcker produktionen under 2014… Skatteverket brukar ju bara vara intresserad av den ekonomiska aktiviteten 1/1-31/12. Eller har jag fel

    • Har du fått moms utbetald på ersättningen från nätbolaget Vattenfall Eldistribution? Vi har inte fått någon moms utbetald från dem under 2015. Märkligt om Vattenfall skulle göra olika för olika kunder inom samma nätbolag…

     I ersättningen för 2014, som vi fick i januari 2015 från Telge Energi fanns ingen moms. I ersättningen för 2015 som vi fick i januari 2016 är däremot 551,25 kr i moms utbetald.

     Intressant för oss att veta hur vi ska redovisa momsen om vi får hela 2015 års moms utbetald 2016. Telge Energi tyckte att vi ska ta med den i momsredovisningen för 2015 och så kommer jag att göra.

     Ringde också Skatteverkets skatteupplysning och frågade om detta, vilket tog 40 minuter inklusive väntan i telefonkö utan att jag fick ett klart svar trots att person 1 lämnat över till person 2. Intressant att även experter behöver fundera även på denna till synes rätt vanliga fråga. Blev sedan uppringd av person 2 på eftermiddagen. Han tyckte då som Telge Energi.

     Enligt mervärdesskattelag (1994:200) 13 kap 7§ ska de som inte är bokföringsskyldiga ta upp momsen utifrån när skatteskyldighet inträtt, det vill säga då elen är levererad:
     “7 § Om den skattskyldige inte är bokföringsskyldig enligt
     bokföringslagen (1999:1078), skall den utgående skatten
     redovisas för den redovisningsperiod under vilken
     skattskyldigheten har inträtt. Lag (1999:1103).”

     En detalj i samhanget är att det sätt utbetalningen av ersättning för solelen sker kallas självfakturering. Det är du som fakturerar elbolaget, men det är elbolaget som gör faktureringen åt dig. I exempelvis dokumentet ”Göteborg Energi DinEl AB:s Särskilda villkor för köp av Mikroproducerad el från privatpersoner” står det så här:
     ”15. Fakturering av ersättning – självfakturering mellan Säljaren och Köpare. Köparen utför fakturering av ersättningen till Säljaren. Om Säljaren inte inkommer med skriftlig invändning mot utställd faktura inom 10 dagar så anses fakturan accepterad.”

     • Jo det går väl att resonera som så att jag självfakturerar 31/12 och “bokför” denna intäkt under “rätt” år och med det så faller bitarna på plats. Men man kan inte ta något för givet. Hur f-n kan det här tramset få fortsätta? Det är väl bara att skriva om lagen för det ligger inte i någons intresse att det här fortgår. Helst nettodebitering, men låt oss åtminstone slippa det här med momsen. Tackar hur som helst för ditt arbete och svar.

 3. I någon mån initierat av detta blogginlägg så avfyrade jag en fråga till min nätägare = leverantör = köpare Kraftringen, men fick ett svar att

  “Svaret är att du inte behöver göra någonting mer. Vi har anmält till Nätägaren ( Kraftringen Nät) med automatik….Dessutom kollar de upp detta med kontrolluppgifter och ser till att det blir utskickat om det inte har blivit så.”

  Med detta svar lät jag nöja mig.

  Idag dök deklarationsbunten från Skatteverket upp och där framgår det med önskvärd tydlighet att någon skattereduktion inte har kommit till Skatteverkets kännedom.

  Det ska bli intressant att se hur detta ska hanteras!

  • Huum… Du skulle kunna ringa Skatteverket och fråga om du själv kan föra in skattereduktionen i deklarationen. Det är i princip intressant att veta om det är möjligt.

   • Frågade Skatteverket och fick följande svar:

    “Hej!

    Kontrolluppgift, KU66 (SKV 2350) ska lämnas till Skatteverket av elnätsföretaget. Kontakta dem så att kontrolluppgift lämnas. Information om detta finns på Skatteverkets hemsida. Efter att kontrolluppgiften lämnats så uppdateras din e-deklaration med uppgiften.

    Om du “pappersdeklarerar” så skriv information och bifoga dokumentation om detta vid punkt 17, Övriga upplysningar, eller i egen bilaga.”

    Det tolkar jag så att jag inte kan yrka på det avdraget själv. Så Kraftringen får sätta fart, det är inte mycket tid kvar. Skulle de inte göra det så gör jag ju likväl avdraget ändå och så får vi se hur det går med den saken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *