Trollbunden av norrsken

Det var säkert många som tog chansen att se den gångna nattens mäktiga norrsken. Norrsken uppstår med hjälp av solvindens elektroner. De exciterar atomer högt upp i atmosfären. När atomerna går tillbaka till sitt grundtillstånd emitterar de ljus av olika våglängder. Vanligast är grönt ljus från syre.

Tittade på norrskenet över en timme igår. Såg det först från vårt hus balkong. Gick ut på en öppen betesmark och fick där en vidare vy. Avslutade runt midnatt med att stå på balkongen igen och då var norrskenet helt enastående. Det kändes stort, magiskt, mystiskt…Blev trollbunden. Att få se det så häftigt här, utanför Västerås, var verkligen en upplevelse. Det var en fördel att bo ute på landet där det var mörkt i omgivningarna.

Bilderna nedan är tagen från vår balkong. Klicka på dem för att se större bilder. När vi tittade på norrskenet “live” hade det övervägande vitaktig färg, med en dragning åt grönt. På fotona blev det starkare färger. Även lila och röda färger sågs på fotona, men dessa färger uppfattades inte “live”. Undrans vad det beror på?

I kväll var det spridda tunna moln på himlen så det var inte lika bra förhållande som igår natt. Men det fanns också områden där stjärnor syntes utan synbart norrsken, åtminstone fram till 22.30. Kl. 23.15 hade det klarnat upp, men inget norrsken. Så det toppade igår natt.

Norrsken och Karlavagnen. 17 mars kl. 23.54.

Norrsken och Karlavagnen. 17 mars kl. 23.54.

Norrsken. 17 mars kl. 23.58.

Norrsken. 17 mars kl. 23.58.

Norrsken. 18 mars kl. 00.02.

Norrsken. 18 mars kl. 00.02.

Norrsken. 18 mars kl. 00.06.

Norrsken. 18 mars kl. 00.06.

En reaktion på “Trollbunden av norrsken

  1. Om verkligheten är “Ra100”, dvs det spektrum som ljuset avger i verkligheten, som en referens, då kanske just dina ögon och det spektra som just du ser (tillsammans med din hjärna) håller säg Ra96 (alla människor ser färger olika). Din kamera har sensorer för olika färger där dessa sensorer är mer eller mindre spalbandiga och triggas i sin tur av ljus som mer eller mindre faller in i dessa band. Bilden komprimeras sedan med tex jpeg-formatet (som i dagsläget kna tyckas vara lite väl begränsande med sina 8 bitar per färg, RGB). Bilden visas sedan på en skärm av något slag, tex på din dator, din läsplatta eller din mobil, eller kanske skrivs ut. Då tolkas dessa färger igen. Under denna resa kan ‘vad som helst’ hända. Tex blir en knallblå himmel vit (eftersom jpeg mättas), en klänning som i verkligheten är blå och svart med lite glitter i, uppfattas av en del som att vara vit och guld, en solnedgång blir vit, etc, en annan himmel uppfattas ha en massa trappsteg i värgen (eftersom bara 8 bitar blå används i jpeg), etc.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *