Nya lägstapriser för solcellspaket

Fick tips av Hans Nyhlén, Sala-Heby Energi, om ett initiativ av Sala-Heby Energi, Knivsta kommun och omställningsgruppen i Sigtuna. Man har gjort en upphandling av nyckelfärdiga solcellspaket som gett häpnadsväckande låga priser.

Med hjälp av uppgifter på Knivsta kommuns energiblogg (från 29 maj) gjorde jag nedanstående tabell. Priserna är inklusive moms och med SMA växelriktare enligt Hans. Modulerna är gissningsvis från Kina. Jag räknar med att man inte räknat in ROT-avdrag. I bloggen nämns inget om vilka som får köpa solcellspaketen, måste man bo i Knivsta kommun? Saknar även tekniska detaljer om paketen eller för vilka typer av installationer paketpriset gäller.

Effekt (kW)

Pris exklusive montage (kr)

Pris inklusive montage (kr)

Pris inklusive montage (kr/kW)

Montage (kr)

Montage (kr/kW)

1

17 946

19 946

19 946

2 000

2 000

2

27 500

30 000

15 000

2 500

1 250

4

49 750

53 250

13 312

3 500

875

Om man köper ett nyckelfärdigt solcellspaket på 4 kW betalar man bara 13 312 kr/kW. Den tidigare kända billigaste nyckelfärdiga anläggningen var en på 38 kW som upphandlades för ekonomiska föreningen Solel i Sala&Heby tidigare i år till ett pris av ca 16 400 kr/kW. I Knivsta är priset alltså 19% lägre och det för en betydligt mindre anläggning som vanligen brukar ha ett högre pris per kW än en större.

Med det angivna priset för ett 4 kW paket blir produktionskostnaden 1,11 kr/kWh vid en kalkylränta på 5% enligt min beräkningsmodell, som finns beskriven under Produktionskostnad solel. Det är ungefär vad det rörliga elpriset är idag. Den beräknade produktionskostnaden för solelen är ett i stort sett fast pris under 30? år, medan elpriset sannolikt är högre om 30 år än idag. Med detta paketpris är alltså solelen även en ekonomiskt bra affär på sikt, under förutsättning att vi får nettodebitering (eller motsvarande) som ger en välbestämd nivå på ersättningen för överskottsel som matas in på nätet. Och detta utan något investeringsstöd…

Upphandling av solcellspaketen vanns av Swedish Centre med Kjell Bengtsson, Enköping, som kontaktperson. Jag kände inte till bolaget sedan tidigare. Deras hemsida säger att bolaget är baserat i Baghdad, medan allabolag.se anger Enköping som adress och att det bildades i oktober 2011. Antal företag i branschen ökar…

Är det något skrivfel när det gäller montagepriset? Kan man verkligen installera 1 kW solcellsanläggning för 2000 kr och för 500 kr/kW utöver den första kilowatten med någon vinst för installationsföretaget? När vi anlitade en behörig elektriker i höstas kostade han 562,5 kr per timme, inklusive moms, och dessutom kostade det 500 kr för ”servicebil” för resan till oss. Hittade just att Fortum anger att installationen kostar 13 000 kr för deras 3 kW paket, vilket är 10 000 kr mer än för ovanstående paket om det funnits ett 3 kW paket.

Det ska bli intressant att höra hur det går i Knivsta.

PS. Den 11 september fanns ingen information kvar längre på Knivsta kommuns energiblogg. Enligt andrahandsinformation jag hört verkar den tilltänkta leverantören ha dragit sig ur det hela.

Jämförelse mellan olika elbolags paketpriser

I diagrammet nedan har jag sammanställt fyra elbolags olika solcellspaketpriser. I alla fall rör det sig om nyckelfärdiga paket, inklusive installation och moms. Det är roligt att soceller har sådan medvind, men samtidigt blir jag förundrad över de stora prisskillnaderna. Din El:s erbjudande är det äldsta, övriga har alla kommit under maj månad.

Jämförelse av elbolagens priser för kompletta solcellspaket inklusive installation och moms.

Man bör ha i minnet att det kan finnas många saker som kan skilja mellan paketen:

 • Är transportkostnad medräknad.
 • Exakt vilka komponenter ingår. Finns överspänningsskydd, vilka brytare ingår (jordfel, DC, AC, huvud). Vilka kablar använder man. Dimensionering av kabelförluster.
 • Vilken kvalité håller moduler och växelriktare. Får man tillverkarens testprotokoll för modulerna. Är växelriktaren 1-fas eller 3-fas.
 • Vilken verkningsgrad har moduler och växelriktare. Innebär lägre pris också lägre verkningsgrad.
 • Vilka garantier ingår.
 • Vilken dokumentation ingår. Får man uppmätta värden för ström och spänning för det idrifttagna solcellssystemet (avslöjar eventuella kopplingsfel).
 • Får man en utbildning av hur systemet fungerar och hur man kan göra en enkel felsökning om något skulle krångla.
 • Köper elbolaget överskottselen och i sådana fall till vilket pris.
 • Får man hjälp med ansökan om godkännande för elcertifikat och ursprungsgarantier.

Rödnarv. Johannisbergs herrgård. 26 maj 2012.

 

7 reaktion på “Nya lägstapriser för solcellspaket

 1. Hej Bengt.

  Jag hittade hit via Direct Energy. Jag måste medge att du har en väldigt informationsfylld och matnyttig blogg (som jag har skrivit om på länken nedan).

  Jag reagerade lite på priserna Knivstas paket. De ser väldigt låga ut. Är moms medräknad i deras priser? Har dom pressat priserna så hårt så att de har tummat på kvalitén? Subventioneras priserna av kommunen? Det är möjligt att dom kan kapa installationskostnaderna genom skalfördelar av att installera många anläggningar inom ett geografiskt begränsat område på kort tid. Du kan förmodligen inte svara på dom här frågorna men du kanske har ett par tänkvärda kommentarer till dem i alla fall (?).

  mvh
  Mattias

 2. Ja, priserna är väldigt låga, vilket rimligen innebär små marginaler. Moms är medräknad (står i inlägget). Det finns inga subventioner enligt Hans Nyhlén. Växelriktarna är från SMA = världens största tillverkare av växelriktare, bra kvalité. Vet dock inte vilken modell = vet inte verkningsgraden. Solcellsmodulerna är från Kina, liksom de flesta modulerna numera.

  Efter det att jag skrev inlägget fick jag höra att priset bygger på att många på en ort köper paketet. Har haft kontakt med tre leverantörer av solcellsanläggningar, ingen säger sig kunna klara de priser som anges för installationsarbetet, vilket är det som sticker ut mest i erbjudandet.

  I övrigt se kommentarer i slutet av inlägget.

 3. Pingback: Produktionskostnaden för solel nu lägre än konsumentelpriset i hela Tyskland! | Bengts villablogg

 4. Pingback: Solceller – svar på vanliga frågor | Bengts villablogg

 5. Hej bengt
  Detta var drygt ett år sedan,hur ser det ut idag?med Knivsta Kommuns Paneler.
  Mvh Conny

  • Det blev väl inte så mycket av med Knivsta-erbjudandet. Kanske någon annan som läser bloggen vet mera i detalj.

 6. Pingback: Produktionskostnaden för solel nu lägre än konsumentelpriset i hela Tyskland! | Bengts nya villablogg

Kommentarer inaktiverade.