Extra effekt när solen passerade molnkant

En klar och kall förmiddag gav hopp om nytt årsbästa men molnighet seglade in och gjorde att det stannade vid 12,8 kWh, mot 14,74 kWh igår och 14,64 kWh i förrgår. Bästa 5-minutersperiod gav i genomsnitt 2934 W under den perioden, att jämföra med 2775 W igår och 2888  W i förrgår. Det var 5 grader lägre modultemperatur idag än igår vid den maximala effekten. Med en temperaturkoefficient på 0,3%/C för våra moduler borde det ge 1,5% (42 W) högre toppeffekt idag än igår, eftersom modulverkningsgraden ökar med sjunkande temperatur, om man antar att det var lika klart idag som igår (inget dis). Eftersom det skilde 159 W i toppeffekt mellan idag och igår förklarar den lägre modultemperaturen idag bara en del av skillnaden. Den högre toppeffekten idag har alltså ytterligare en orsak.

Det är ett känt fenomen att reflektion i moln vid varierad molnighet kortvarigt kan ge en högre effekt än vid molnfritt väder. Jag följde momentanvärdena från växelriktaren under en del av dagen och jag kunde då se att den maximala AC-effekten var 3004 W, alltså 70 W högre än snittvärdet för bästa 5-minutersperioden när solen var intill kanten av ett mindre moln. Sju minuter senare var effekten 1700 W och tio minuter senare 950 W. De toppar man ser i diagrammet nedan för dagens effektkurva bör bero på tillfällig extra effekt på grund av solens reflektion i molnkanter under korta stunder.

Jämförelse av solcellernas effekt 3-5 april 2012.

Vårlök i Engelska Parken, Gäddeholm. 5 april 2012.

3 reaktion på “Extra effekt när solen passerade molnkant

 1. Hej Bengt!
  Först vill jag tacka för din fina insats med din informativa och trevliga blogg om solel. Det behövs verkligen info om detta inte minst för våra folkvalda politiker som ännu inte tycks ha förstått hur stor potential (sprängkraft) det finns i detta energislag. Den dag nettodebitering blir fullt legal överallt tror jag att antalet solelanläggningar kommer att öka explosionsartat även utan bidrag från staten.

  Så till din iakttagelse om “molnkanteffekten”.
  Då jag läst ditt inlägg om detta gjorde jag en koll i min egen anläggning som har den nominella toppeffekten 1,6kW angående detta fenomen, och fann att det finns en högst påtaglig sådan.
  Det var i fredags då det var ömsom mulet och ömsom väldigt klart.
  Under mulna perioder var effekten runt 350W och under helt klara ca 1550W.
  Men döm om min förvåning då jag under mycket korta perioder på ca 5-15s
  var uppe i 1726W som mest. En väldigt tydlig molnkanteffekt tycker jag.
  Den förhållandevis låga temperaturen gör kanske sitt till.
  I dag söndag har jag förövrigt noterat den högsta kvartstimmeseffekten hittills 1552W. Det tidigare max.värdet var 1449W.
  Anläggningen har varit i drift sedan 2010-10-28

 2. Intressant. Har för mig att jag sett i någon artikel att molnförstärkningseffekten kan vara 30%.
  20-30% anges i “Sizing Inverters for Cloud-Edge Enhancement“.
  42,3% anges vara uppmätt i Brasilien enligt “Extreme total solar irradiance due to cloudenhancement at sea level of the NE Atlantic coast of Brazil“.

  Visserligen vinner man lite under korta stunder på grund av molnreflektionen, men sett över en dag förlorar man förstås på grund av molnens skuggning av solcellssystemet än vad man vinner med molnreflektionen.

  Kul att du gillar bloggen!

 3. Nu har jag också råkat ut för den här molnkantsförstärkningen och tack vare din förklaring här förstår jag nu varför jag fick högre effekt från mina solpaneler än jag teoretiskt borde kunna få en klar solig dag denna årstiden.
  Väldigt intressant! Jag lär mig ständigt nytt 🙂
  Tack för allt intressant du tar upp här i din blogg kring solel!
  Beskrivet på min Facebook-sida:
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=500519493334712&set=a.357057654347564.90005.156177321102266&type=1&theater&notif_t=like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *